Aan de slag!

Op deze pagina krijg je tips om mee te doen of juist om je offline leven wat meer aandacht te geven:

» Start met mediagebruik
» Mediawijs maken van je omgeving
» Grip op je mediagebruik
» Gezond mediagebruik
» Verbeter je media skills

Start met mediagebruik

Online leer je bijvoorbeeld over nieuwe dingen of vind je je nieuwe droombaan. Je kunt videobellen met de huisarts, je grote liefde of kleinkinderen. Toch is het starten met mediagebruik niet altijd gemakkelijk. Met deze tips helpen we je graag op weg.


Welkom Online

Het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung

Volg de les ‘Je sociale leven’ over hoe je online contact maakt met anderen, via WhatsApp, e-mail of sociale media. Ook leer je hoe je dit veilig doet.

Volg de les

Cursussen en workshops

SeniorWeb

Hulp nodig bij het online bankieren, sociale media of gebruik van computer, tablet of smartphone? Volg een cursus of workshop bij jou in de buurt.

Bekijk de leslocaties

Cursussen in de bibliotheek

Koninklijke Bibliotheek

De lokale bibliotheek biedt Klik en Tik en Digisterker cursussen aan om je te ondersteunen in jouw mediagebruik en antwoord te geven op vragen.

Bekijk het aanbod

» Bekijk alle tipsMediawijs maken van je omgeving

Hoe help je iemand voor wie mediagebruik moeilijk is? Met deze tips helpen we jou graag op weg om anderen te helpen met het starten van hun mediagebruik.


Samen naar de bibliotheek

Koninklijke Bibliotheek

De lokale bibliotheek biedt regelmatig Klik en Tik en Digisterker cursussen aan om te ondersteunen in het mediagebruik. Leuk om samen te doen!

Bekijk het aanbod

MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Deze wegwijzer geeft tips aan ouders om kinderen (0- 18 jaar) mediawijs op te laten groeien.

Meer informatie

Geschikte games

PEGI

PEGI informeert ouders en opvoeders vanaf welke leeftijd een game geschikt is, met het oog op de bescherming van minderjarigen. Weet jij welke game geschikt is voor jouw kind?

Meer informatie

» Bekijk alle tipsGrip op je mediagebruik

Bij het gebruik van (sociale) media zijn privacy en veiligheid belangrijk. Met deze tips houd je internet- en mediagebruik leuk én veilig.


Online misdaad melden

Meldknop.nl

Word je op internet gepest, opgelicht of gechanteerd met naaktbeelden? Of word je op een andere manier online lastiggevallen? Krijg advies over hoe je het zelf of samen met de politie kunt oplossen.

Naar Meldknop.nl

Veilig op internet

Veiliginternetten.nl

Op deze website vind je tips en tricks over wat jij kunt doen (en laten) om veilig te internetten. Met stappenplannen en video’s check je gemakkelijk je privacyinstellingen of stel je tweestapsverificatie in.

Aan de slag

Ben jij je telefoon de baas?

Autoriteit Persoonsgegevens

Speel ‘Ben jij je telefoon de baas?’ en kom er achter of jij de perfecte selfie kunt maken. Of hoe snel je teksten na kunt spreken. Hoe beter je speelt, hoe beter de award. Ontdek wanneer je écht de baas over je telefoon bent.

Ga de challenge aan!

» Bekijk alle tipsGezond mediagebruik

Zodra je te veel tijd besteedt aan appen, scrollen en liken, merk je dat je lichaam protesteert. Je krijgt een stijve nek, kramp in je vingers of raakt vermoeid. Het is daarom goed om balans te vinden in de momenten met en zonder media. Deze tips helpen je bij gezonde mediagewoontes.


BETER ACHTER JE SCHERM

Checklist BAS

Bij langdurig werken met een beeldscherm is het belangrijk om dat op een gezonde manier te doen. Deze methode helpt je bepalen welke risico’s aanwezig zijn bij jouw werk met een beeldscherm.

Maak de checklist

Zelftest: Online verslaving?

Jellinek

Ben jij veel online? Deze test helpt je om te zien of dat riskant is voor je gezondheid of prestaties op school of werk. Ook krijg je tips om mediagebruik in de hand te houden.

Maak de test

Doe een Data Detox

Fries Bibliotheken Netwerk

Heb jij het gevoel dat je digitale persoonlijkheid je stilletjes uit handen glipt? Geef je eraan toe om veel apps te installeren? Dan heb je misschien minder controle over je digitale leven dan je eigenlijk zou willen.

Doe de Data Detox

» Bekijk alle tipsVerbeter je media skills

Benut de kansen van media volop. Het gebruik van media kan je leven verrijken en makkelijker maken. Deze tips helpen je vaardigheden te vergroten en de kansen van media volop te benutten.


Online solliciteren

Mijnonlineidentiteit.nl

In de categorie ‘Online solliciteren’ vind je praktische tips. Doe bijvoorbeeld alvast een ‘background check’ van jezelf.

Bekijk alle tips

Vlogcursus

Omroep MAX

Een vlog is een dagboek op internet, dat vooral bestaat uit videobeelden. Met deze vlogcursus leer je de basis.

Meer informatie

Leren programmeren

Coderdojo

Bezoek een Coderdojo bij jou in de buurt en leer alles over het programmeren van websites, games, apps of zelfs robots!

Zoek een Coderdojo

» Bekijk alle tips