Terug naar overzicht

Bibliotheken

Laat jongeren de on- en offline mogelijkheden ontdekken

Ga met de jeugd in gesprek en geef hen tools om zich weerbaar te maken in de online wereld.

Aan de slag

Zoektocht Samen Sociaal Online

Zoektocht Samen Sociaal Online

Wil je als bibliotheek tijdens de Week van de Mediawijsheid kinderen tussen de 9 en 12 jaar stimuleren om na te denken over sociaal mediagebruik? Ga dan aan de slag met ‘De zoektocht naar de sleutel tot samen sociaal online‘ van Mediasmarties. De zoektocht bestaat uit vijf opdrachten om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen.

Meer informatie

Green Screen

Mediasmarties WegWijzer

In de Mediasmarties WegWijzer staan tips om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen of doen voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs. De verhalen (online en offline) geven inzicht in de wereld vol media van kinderen en zijn een mooie aanleiding voor een gesprek of een activiteit. Ga samen met de scholen in jullie buurt hier mee aan de slag en praat over mediagebruik.

Downloaden

https://fablab.nl/start-een-fablab/zelf-een-fablab-starten/

FabLab of DigiLab

Beschikt jouw bibliotheek over een DigiLab of FabLab? Laat dan jongeren experimenteren in de digitale werkplaats met robots, 3d printers of programmeren. Beschikt jouw bibliotheek niet over een FabLab maar zou je er graag een op willen zetten? FabLab BeNeLux helpt je graag op weg.

Meer informatie

https://www.bibliotheeknetwerk.nl/nieuws/lancering-data-detox-kit-en-data-detox-kids-tijdens-week-van-de-mediawijsheid

Data Detox Kit voor tieners

Ga aan de slag met de Data Detox Kit . De Kit zorgt voor bewustwording en vergroot de digitale weerbaarheid. Het gaat daarbij niet om het minderen van mediagebruik, maar juist over het bewuster mediagebruik. De Kit is opgebouwd uit vier thema’s: digitale privacy, digitale veiligheid, digitale gezondheid en desinformatie. In het gebruik wordt ingezet op doe-activiteiten, wat het een speelse leerervaring maakt.

Meer informatie

https://www.digisterker.nl/

Scroll eens door een boek

Laat jongeren boeken lezen op hun mobiel. Bij de online bibliotheek kun je diverse e-books lenen. Voor iedereen is een passend e-book te vinden. De boeken kunnen eenvoudig geleend worden met de Bibliotheekpas.

Meer informatie

https://makers.vrlearninglab.nl/

VR Learning Lab Makers

Meld je aan voor VR Learning Lab Makers en maak samen met kinderen en jongeren een VR-game. Dit is een lesprogramma gecreëerd om de creativiteit en programmeervaardigheden van kinderen en jongeren te stimuleren zodat ze zich kunnen voorbereiden op de toekomst.

Meer informatie

https://codecombat.com/

CodeCombat

Wil je op een leuke, speelse en uitdagende manier kinderen kennis laten maken met programmeren? Ontdek de wereld van coderen en ga samen met kinderen aan de slag met de uitdagende spellen van CodeCombat.

Versla trollen en leer programmeertalen als Python of JavaScript. Zowel leerzaam voor kinderen als begeleiders.

Meer informatie

https://cinekid.nl/nl/educatie/workshops

Cinekid

Cinekid biedt een selectie educatieve media workshops op het gebied van film, animatie en interactieve media aan voor bibliotheken.

Kinderen kunnen onder begeleiding van een getrainde Cinekid workshopleider aan de slag. Spelenderwijs ontdekken kinderen hoe films, televisieprogramma’s of games in elkaar zitten. 

Meer informatie

BiebBoys

BiebBoys: Samen Sociaal Online

De BiebBoys ontdekken dat je gedrag online anders is dan offline. Wat gebeurt er als ons online gedrag ineens werkelijkheid wordt? Het wordt duidelijk dat mensen zich soms online heel anders gedragen dan in de echte wereld… Laat scholen aan de slag gaan met het lespakket.

BiebBoys in de Klas is een initiatief van de Bibliotheek Gelderland Zuid. De lespakketten worden mede mogelijk gemaakt door het netwerk van Overijsselse Bibliotheken en het Gelders Bibliotheeknetwerk, in samenwerking met Rijnbrink.

Aan de slag

https://fablab.nl/start-een-fablab/zelf-een-fablab-starten/

Activiteitengids Voortgezetonderwijs

Inspireer de scholen bij jullie in de buurt tijdens de Week van de Mediawijsheid met de Activiteiten gids voor het voortgezet onderwijs. De gids staat vol met ideeën, zoals, workshops, lesmateriaal en kijktips.

Downloaden

Nederland Leest Junior 2021

Nederland Leest Junior 2021

Dit jaar staat het boek Katvis (Querido) van Tjibbe Veldkamp centraal tijdens Nederland Leest Junior. Het boek sluit goed aan bij het thema van de Week van de Mediawijsheid. Met de hele klas dit boek lezen biedt een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan over het thema Over de grens. Ga met deze instructie aan de slag en met Nederland Leest Junior in de Week van de Mediawijsheid.

Meer informatie

https://data-detox.nl/datadetoxkids/

Data Detox Kids

Ga aan de slag met de Data Detox Kids. Dit is een showvoorstelling gemaakt door kinderen om de thema internetgebruik en online privacy voor leeftijdsgenoten (10 tot 14 jaar) bespreekbaar te maken.Zo kun je samen met kinderen een voorstelling organiseren in de bibliotheek met de bijbehorende script, werkboek en opdrachten waar het publiek (online) deel aan kan nemen.

Meer informatie

https://www.credu.nl/botley-coding-robot/

Programmeren

Leer kinderen programmeren met de programmeer robot Botley. Kinderen kunnen Botley eenvoudig programmeren om verschillende acties uit te voeren en leren op deze manier de basisprincipes van programmeren.

Meer informatie

https://www.digisterker.nl/

Programmeren

Leer jongeren programmeren tijdens een Coderdojo. De vaardigheden die daarbij nodig zijn helpen inzicht te krijgen in de ‘achterkant’ van de apparaten die we dagelijks gebruiken. Stichting coderdojo helpt je opweg en geeft je informatie over hoe je een Coderdojo kunt starten, mentor kunt worden of workshops kunt inrichten.

Meer informatie

https://www.digisterker.nl/

De BiebBouwers

De BiebBouwers zijn kant-en-klare bouwopdrachten voor kinderen (9-14 jaar). Deze opdrachten zijn ook namens jou als bibliotheek in te zetten. In het kader van de Week van de Mediawijsheid is de opdracht nu in de vorm van een offline knutselchallenge: ‘Bouw je super-chillplek’! Ga lekker aan de slag met LEGO, klei en wc-rollen.

Meer informatie

https://www.skillsdojo.nl/

Ontdek de skills van de toekomst

Ga aan de slag met SkillsDojo en neem jongeren mee in leuke en leerzame missies op het gebied van technologie en wetenschap. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun eigen robot ontwerpen, aan de slag gaan met kunstmatige intelligentie, programmeren of een app bouwen.

Meer informatie