Terug naar overzicht

Bibliotheken

Laat jongeren de on- en offline mogelijkheden ontdekken

Ga met de jeugd in gesprek en geef hen tools om zich weerbaar te maken in de online wereld.

Aan de slag

Lespakket Like en Cancel

Activiteiten en aanbod

Van 10 tot 17 november staat de Week van de Mediawijsheid voor de deur! De voorbereidingen voor een landelijk programma, dat namens alle bibliotheken wordt aangeboden, zijn al in volle gang. Hier op deze pagina van Bibliotheek Netwerk zullen alle updates over de activiteiten die plaatsvinden rondom #WvdM23 en die van belang zijn voor bibliotheken gedeeld worden.

Bekijk de pagina

Green Screen

Mediasmarties WegWijzer

Kinderen van nu groeien op in een wereld vol media. Hoewel je officieel pas vanaf 13 jaar gebruik mag maken van online platforms als Instagram en TikTok, zijn veel kinderen op de basisschool al online actief op social media. Het is belangrijk om hierover te praten met kinderen. Maar, hoe begin je zo'n gesprek? Om je op weg te helpen heeft Mediasmarties verschillende media bij elkaar gezocht voor kinderen van 9 - 12 jaar.

Downloaden

Zoektocht Samen Sociaal Online

Zoektocht Samen Sociaal Online

Wil je als bibliotheek tijdens de Week van de Mediawijsheid kinderen tussen de 9 en 12 jaar stimuleren om na te denken over sociaal mediagebruik? Ga dan aan de slag met ‘De zoektocht naar de sleutel tot samen sociaal online‘ van Mediasmarties. De zoektocht bestaat uit vijf opdrachten om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen.

Meer informatie

https://fablab.nl/start-een-fablab/zelf-een-fablab-starten/

FabLab of DigiLab

Beschikt jouw bibliotheek over een DigiLab of FabLab? Laat dan jongeren experimenteren in de digitale werkplaats met robots, 3d printers of programmeren. Beschikt jouw bibliotheek niet over een FabLab maar zou je er graag een op willen zetten? FabLab BeNeLux helpt je graag op weg.

Meer informatie

https://www.bibliotheeknetwerk.nl/nieuws/lancering-data-detox-kit-en-data-detox-kids-tijdens-week-van-de-mediawijsheid

Data Detox Kit voor tieners

Ga aan de slag met de Data Detox Kit . De Kit zorgt voor bewustwording en vergroot de digitale weerbaarheid. Het gaat daarbij niet om het minderen van mediagebruik, maar juist over het bewuster mediagebruik. De Kit is opgebouwd uit vier thema’s: digitale privacy, digitale veiligheid, digitale gezondheid en desinformatie. In het gebruik wordt ingezet op doe-activiteiten, wat het een speelse leerervaring maakt.

Meer informatie

https://www.digisterker.nl/

Scroll eens door een boek

Laat jongeren boeken lezen op hun mobiel. Bij de online bibliotheek kun je diverse e-books lenen. Voor iedereen is een passend e-book te vinden. De boeken kunnen eenvoudig geleend worden met de Bibliotheekpas.

Meer informatie

https://makers.vrlearninglab.nl/

VR Learning Lab Makers

Meld je aan voor VR Learning Lab Makers en maak samen met kinderen en jongeren een VR-game. Dit is een lesprogramma gecreëerd om de creativiteit en programmeervaardigheden van kinderen en jongeren te stimuleren zodat ze zich kunnen voorbereiden op de toekomst.

Meer informatie

https://data-detox.nl/datadetoxkids/

Data Detox Kids

Ga aan de slag met de Data Detox Kids. Dit is een showvoorstelling gemaakt door kinderen om de thema internetgebruik en online privacy voor leeftijdsgenoten (10 tot 14 jaar) bespreekbaar te maken.Zo kun je samen met kinderen een voorstelling organiseren in de bibliotheek met de bijbehorende script, werkboek en opdrachten waar het publiek (online) deel aan kan nemen.

Meer informatie

https://www.credu.nl/botley-coding-robot/

Programmeren

Leer kinderen programmeren met de programmeer robot Botley. Kinderen kunnen Botley eenvoudig programmeren om verschillende acties uit te voeren en leren op deze manier de basisprincipes van programmeren.

Meer informatie

https://www.digisterker.nl/

Programmeren

Leer jongeren programmeren tijdens een Coderdojo. De vaardigheden die daarbij nodig zijn helpen inzicht te krijgen in de ‘achterkant’ van de apparaten die we dagelijks gebruiken. Stichting coderdojo helpt je opweg en geeft je informatie over hoe je een Coderdojo kunt starten, mentor kunt worden of workshops kunt inrichten.

Meer informatie

https://www.digisterker.nl/

De BiebBouwers

De BiebBouwers zijn kant-en-klare bouwopdrachten voor kinderen (9-14 jaar). Deze opdrachten zijn ook namens jou als bibliotheek in te zetten. In het kader van de Week van de Mediawijsheid is de opdracht nu in de vorm van een offline knutselchallenge: ‘Bouw je super-chillplek’! Ga lekker aan de slag met LEGO, klei en wc-rollen.

Meer informatie

https://www.skillsdojo.nl/

Ontdek de skills van de toekomst

Ga aan de slag met SkillsDojo en neem jongeren mee in leuke en leerzame missies op het gebied van technologie en wetenschap. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun eigen robot ontwerpen, aan de slag gaan met kunstmatige intelligentie, programmeren of een app bouwen.

Meer informatie

https://codecombat.com/

CodeCombat

Wil je op een leuke, speelse en uitdagende manier kinderen kennis laten maken met programmeren? Ontdek de wereld van coderen en ga samen met kinderen aan de slag met de uitdagende spellen van CodeCombat.

Versla trollen en leer programmeertalen als Python of JavaScript. Zowel leerzaam voor kinderen als begeleiders.

Meer informatie

https://cinekid.nl/nl/educatie/workshops

Cinekid

Cinekid biedt een selectie educatieve media workshops op het gebied van film, animatie en interactieve media aan voor bibliotheken.

Kinderen kunnen onder begeleiding van een getrainde Cinekid workshopleider aan de slag. Spelenderwijs ontdekken kinderen hoe films, televisieprogramma’s of games in elkaar zitten. 

Meer informatie