Bibliotheken

Laat jongeren (online) media ontdekken

Media zijn spannend en media zijn leuk. De kinderen en jongeren van tegenwoordig groeien op met media, maar toch is er nog zoveel te ontdekken en kunnen media vaardigheden bieden die ze ook op latere leeftijd profijt kunnen opleveren.

Aan de slag

https://fablab.nl/start-een-fablab/zelf-een-fablab-starten/

FabLab of DigiLab

Beschikt jouw bibliotheek over een DigiLab of FabLab? Laat dan jongeren experimenteren in de digitale werkplaats met robots, 3d printers of programmeren. Beschikt jouw bibliotheek niet over een FabLab maar zou je er graag een op willen zetten? FabLab BeNeLux helpt graag op weg.

Meer informatie

https://www.digisterker.nl/

Programmeren

Leer jongeren programmeren tijdens een Coderdojo. De vaardigheden die daarbij nodig zijn helpen inzicht te krijgen in de ‘achterkant’ van de apparaten die we dagelijks gebruiken. Stichting coderdojo helpt je opweg en geeft je informatie over hoe je een Coderdojo kunt starten, mentor kunt worden of workshops kunt inrichten.

Meer informatie

Tip: Tijdens de Week van de Mediawijsheid kun je kiezen om de Coderdojo of FabLab in te richten op het thema: Aan of uit?. Door bijvoorbeeld een aan of uit knop te programmeren en in de tussentijd te praten over balans en de keuzes die ze maken in hun mediagebruik.