Bibliotheken

Inspireer bezoekers via mediawijze leestafels

Voor kinderen, jongeren en volwassenen zijn er veel boeken over actuele mediawijze onderwerpen, zoals sexting, sociale media, robotisering, netiquette, cyberpesten of vloggen. Denk aan boeken als Like me! (Caja Cazemier, 2016), Dagboek van een vlogger (T. Collins, 2017) of WWW.wat? (Jan Holleben, 2017).

Jeugdbibliotheek.nl

Jeugdbibliotheek.nl biedt handige overzichten binnen thema’s als:

 • Online leven voor 12-15 jaar en 15-18 jaar
  Met boeken over online omgangsvormen en de impact van het internet op ons leven
 • Pesten voor o.a. 12-15 jaar
  Met boeken over cyberpesten
 • Techniek & wetenschap voor o.a. 6-9 jaar en 9-12 jaar
  Met boeken over robots, programmeren en het internet

Leestips voor volwassenen

 • Je hebt wél iets te verbergen
  Auteur: Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis (De Correspondent)
  Jaar van uitgave: 2016
  ISBN nummer: 9789082520330 (paperback)
  Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging. De Belastingdienst zag hoe je er kwam. Apple hield bij hoelang je er bleef. Samsung hoorde wat je zei en Google wist al dat je het van plan was.
 • Superverslavend
  Auteur: Adam Alter
  Jaar van uitgave: 2017
  ISBN nummer: 9789492493125
  We brengen elke dag uren door met mailen, instagrammen, whatsappen en facebooken; we bingen Netflix-series en YouTube-filmpjes; we zijn gemiddeld drie uur per dag met onze smartphone bezig, en onze kinderen zitten zo vaak achter een scherm dat ze moeite hebben om in het dagelijks leven sociaal te zijn. Welkom in het tijdperk van gedragsverslaving. In dit revolutionaire boek beschrijft Adam Alter hoe het komt dat meer dan de helft van de westerse bevolking inmiddels minimaal één digitale verslaving heeft.
 • Schermgaande jeugd
  Auteur: Patti Valkenburg
  Jaar van uitgave: 2014
  ISBN nummer: 978-90-351-4268-8 (paperback)
  Jongeren zitten iedere dag zes uur voor een scherm. Dat is meer tijd dan ze op school doorbrengen. Hadden we het vroeger over schoolgaande jeugd, nu kunnen we beter spreken van schermgaande jeugd. Wat doet al dit schermgebruik met de jeugd? Wordt ze daar slimmer of dommer van, dikker of dunner, beter of slechter? En hoe moeten ouders ermee omgaan?
 • Het geheim van Penumbra's boekwinkel: 24 uur open
  Auteur: Robin Sloan; J.J. Meerman
  Jaar van uitgave: 2014
  ISBN nummer: 978-90-8803-053-6 (paperback)
  Een webdesigner verliest zijn baan en reageert op een advertentie van een boekwinkel die 24 uur per dag open is. Hij wordt aangenomen als verkoper voor de nacht en al snel wordt hem duidelijk dat er iets niet klopt. De winkel heeft wel heel weinig klanten...
 • Robert Ludlum's Het Utopia experiment
  Auteur: Kyle Mills; Robert Ludlum; Robert Vernooy
  Jaar van uitgave: 2014
  ISBN nummer: 978-90-210-1548-4 (paperback)
  De Merge is een computerprogramma dat de werking van de menselijke geest versterkt en mensen scherper laat horen en zien. Het maakt veel van de huidige generatie computers en aanverwante apparaten overbodig. Terwijl Dresner Industries de Merge probeert te slijten aan de Amerikaanse overheid wordt gaandeweg duidelijk dat iemand de Merge misbruikt, maar wie?
 • Nepnieuws: een wereld van desinformatie
  Auteur: Han van der Horst
  Jaar van uitgave: 2017
  ISBN nummer: 9789463190831
  Han van der Horst laat zien hoe nepnieuws al zo oud is als de mensheid. Wie het maken en maakten en waarom ze dat doen. En dat menig groot held uit de wereldgeschiedenis een knap fabrikant van nepinformatie was. En hoe alles kon culmineren in de vloedgolf waarmee de mensheid zich nu geconfronteerd ziet. Van der Horst legt hun methodes en technieken bloot. Hij onthult hun streken en doet dat op zijn onnavolgbare wijze met veelzeggende details als ankerpunten in een glashelder en meeslepend betoog.
 • On/Off: op zoek naar balans in digitale tijden
  Auteur: Sidny Vollmer
  Jaar van uitgave: 2017
  ISBN nummer: 9789038802350
  In ON/OFF bespreekt mediawetenschapper Sidney Vollmer zijn eigen worsteling met digitale verlokkingen. Van de videobanden, msn-chats en Nintendo 8-bit uit zijn jeugd tot algoritmes, big data en het nepnieuws van nu. Op fascinerende wijze laat hij zien welke belangrijke voorlopers onze huidige digitale wereld kent, hoe ver de macht van digitale technologie reikt en welke stappen we kunnen nemen om onze afhankelijkheid – ons digitalisme – te lijf te gaan.
 • De Cirkel
  Auteur: Dave Eggers
  Jaar van uitgave: 2013
  ISBN nummer: 978-0-385-35139-3
  Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.
 • It’s Complicated - The Social Lives of Networked Teens
  Auteur: Danah Boyd
  Jaar van uitgave: 2014
  ISBN nummer: 9780300166316
  What is new about how teenagers communicate through services such as Facebook, Twitter, and Instagram? Do social media affect the quality of teens’ lives?
 • Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst
  Auteur: Wouter van Noort
  Jaar van uitgave: 2017
  ISBN nummer: 9789400407336
  We appen, mailen, googelen, instagrammen en twitteren de hele dag door. We facebooken per dag inmiddels bijna langer dan dat we eten. Steeds meer onderzoek toont aan dat overmatig smartphonegebruik slecht is voor onze concentratie, ons gestrest maakt en zelfs ons brein verandert. Sterker nog: er zijn steeds meer aanwijzingen dat ons smartphonegedrag kenmerken heeft van een collectieve verslaving.
 • Digital detox
  Auteur: Florence Pérès
  Jaar van uitgave: 2017
  ISBN nummer: 9789401441988
  Laat digitale media voor jou werken - en niet andersom! Meer en meer zijn we vergroeid met onze smartphone. We checken koortsachtig elke nieuwsupdate, beantwoorden onze mails 24/7 en instagrammen ons te pletter. Maar daardoor gunnen we ons brein geen minuut rust.
 • Plugged In
  Auteur: Patti Valkenburg
  Jaar van uitgave: 2017
  ISBN nummer: 9780300218879
  An illuminating study of the complex relationship between children and media in the digital age.
 • Leven in Media
  Auteur: Mark Deuze
  Jaar van uitgave: 2017
  ISBN nummer: 9789462986954
  Media zijn voor ons als wat water is voor vissen: we leven niet met media maar in media. Want leven mét media suggereert dat we ook kunnen leven zonder media. Dat is een illusie. Er is genoeg in de alomtegenwoordige media in ons leven om je zorgen over te maken: filterbubbels, surveillance en het einde van privacy, smartphoneverslaving en media hypes. In dit boek verschuift de focus van wat media met ons doen naar wat wij zelf in media kunnen doen. Hoe kunnen we bewust omgaan met het maken en consumeren van media, en daarbij betere (en mooiere) verhalen over onszelf en de wereld om ons heen vertellen? We zijn niet willoos aan media overgeleverd en verliezen niet door media — gaandeweg — onze eigenheid als mensen. De vraag is niet of deze versmelting van media en leven goed of slecht voor ons is. De vraag is, wat we met ons leven in media gaan doen. Mark Deuze biedt in dit boek zowel een kritische als creatieve kijk op ons leven in media.
 • 366 dagen Digiminderen
  Auteur: Johan Christiaan van Houten
  Jaar van uitgave: 2018
  ISBN nummer: 9789492723116
  In '366 dagen Digiminderen' deelt Johan van Houten zijn ervaringen met de lezer en geeft handige tips hoe je zelf je on- en offline leven kunt bepalen. Hoe vind je de balans tussen het leven online en offline?