Gezond mediagebruik

Zodra je te veel tijd besteedt aan appen, scrollen en liken, merk je dat je lichaam protesteert. Je krijgt een stijve nek, kramp in je vingers of raakt vermoeid. Het is daarom goed om balans te vinden in de momenten met en zonder media.

Deze tips helpen je bij het maken van gezonde keuzes.

Filter op: volwassenen

alle tips Jongeren Ouders Ouderen

Doe een Data Detox

Fries Bibliotheken Netwerk

Heb jij het gevoel dat je digitale persoonlijkheid je stilletjes uit handen glipt? Geef je eraan toe om veel apps te installeren? Dan heb je misschien minder controle over je digitale leven dan je eigenlijk zou willen.

Doe de Data Detox

BETER ACHTER JE SCHERM

Checklist BAS

Bij langdurig werken met een beeldscherm is het belangrijk om dat op een gezonde manier te doen. Deze methode helpt je te bepalen welke risico’s aanwezig zijn bij jouw werk met een beeldscherm.

Maak de checklist

Quicktest verslaving

Afkickkliniekwijzer.nl

Wil je altijd online en bereikbaar zijn? Of heb je een gevoel van onrust of woede als je niet online kunt zijn? Dit zijn twee tekenen van verslaving aan internet of sociale media. Bekijk alle tekenen om te zien of jij verslaafd bent.

Doe de quicktest

Meer focus

Sidekick Mattie

Ben je vaak afgeleid door notificaties van nieuwe likes en appjes? Probeer dan eens een app om de digitale prikkels onder controle te houden. Deze app kan je hierbij helpen.

Meer informatie

Tentoonstelling ON/OFF

Rijksmuseum

Kom van 3 oktober t/m 19 januari naar de tentoonstelling ON/OFF van fotograaf Martijn van de Griendt. Deze gaat over onze huidige consumptiemaatschappij waarin we altijd maar aanstaan.

Meer informatie

App-nek, swipeduim of gamebochel

HoeZoMediawijs.nl

Heb jij weleens last van een pijnlijke nek? Of kun je ’s nachts moeilijk in slaap vallen? Schermpjes zijn erg leuk, maar soms krijg je er pijn van in je lichaam. Bekijk daarom 10 tips voor gezond schermgebruik.

Naar de tips

Dossier: digitale detox

Mediawijsheid.nl

Steeds meer mensen willen de prikkels die ze krijgen via (sociale) media verminderen en nemen maatregelen. Denk je dat een digitale detox jou kan helpen om op een andere manier naar je mediagebruik te kijken?

Aan de slag

Dossier: sociale media

Mediawijsheid.nl

Sociale media moeten leuk en veilig zijn. Maar hoe kun je sociale media positief inzetten? En hoe ga je om met riciso’s zoals nepnieuws, beautification en privacy?

Lees het dossier

Like je offline leven

Mediawijs (België)

Grijp jij ook altijd meteen naar je smartphone op een dood moment? Dan is het hoog tijd voor een smartphone uitdaging! Ontdek de zes uitdagingen en bouw aan een gezonde relatie met je smartphone.

Ga de uitdaging aan!