Grip op je mediagebruik

Voor veel dingen is internet nodig: we internetbankieren, verkopen onze oude spullen, solliciteren en daten online. Bij het gebruik van (sociale) media zijn privacy en veiligheid belangrijk. Wie kan jouw gegevens zien en wat mag diegene van jou weten? Hoe wordt jouw privacy beschermd? Wat kun je zelf doen?

Met deze tips houd je internet- en mediagebruik leuk én veilig.

Filter op: alle tips

Jongeren Ouders Volwassenen Ouderen

Online misdaad melden

Meldknop.nl

Word je op internet gepest, opgelicht of gechanteerd met naaktbeelden? Of word je op een andere manier online lastiggevallen? Krijg advies over hoe je het zelf of samen met de politie kunt oplossen.

Meer informatie

VEILIG INTERNETTEN

Veiliginternetten.nl

Op deze website vind je tips en tricks over wat jij kunt doen (en laten) om veilig te internetten. Met stappenplannen en video’s check je gemakkelijk je privacyinstellingen of stel je tweestapsverificatie in.

Aan de slag

No More Ransom

Ransomware is malware die je computer en mobiele apparaten vergrendelt of je digitale bestanden versleutelt. Op deze website staan tips en adviezen over wat je kunt doen als dit jou overkomt.

Meer informatie

PERSOONSGEGEVENS

Autoriteit Persoonsgegevens

Hoe worden je persoonsgegevens beschermd en wat zijn je rechten? Uitleg vind je op deze website, net als andere vragen over privacy.

Meer informatie

HOE ALERT BEN JIJ ONLINE?

Alert Online

Herken jij phishing of malware? Test hoe alert jij bent met de cyberskilltest. Je krijgt direct uitleg en praktische tips om je skills te verbeteren.

Doe de test

GRIP OP JOUW GEGEVENS

Digitale Identiteitslab

Hoeveel grip heb jij op je persoonsgegevens? Waag biedt met het Digitale Identiteitslab inzicht in waar je op moet letten en welke invloed je zelf hebt.

Meer informatie

WIE WEET WAT VAN MIJ?

Bits of Freedom

Welke informatie heeft een bedrijf over jou? En waar kunnen die gegevens voor gebruikt worden? My Data Done Right helpt bij het inzien, aanpassen en verwijderen van data.

Aan de slag

DE JUISTE INSTELLINGEN

Mijnonlineidentiteit.nl

Sociale media bieden mooie kansen om jouw doelen te bereiken en contact te leggen. Op deze website staan de juiste instellingen en opties voor je op een rij.

Aan de slag

Parental Control

Kijkwijzer

Parental Control stelt ouders bijvoorbeeld in staat om toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten uit te schakelen of te beperken.

Zo schakel je het in

Kindvriendelijke tablet

Kennisnet

Kinderen zijn dol op tablets. Met de juiste instellingen kunnen ze er veel plezier aan beleven. Bekijk de tips om je iPad of Android tablet kindvriendelijk te maken.

Bekijk de tips

Computergebruik beperken

Qustodio

Met dit programma kun je gemakkelijk het computergebruik van je kind beperken. Het bevat een module voor het beheren van de tijd die je kind op internet mag besteden.

Aan de slag

Beeldschermtijd

Apps

Er zijn diverse apps die je helpen bij het beperken en in de hand houden van de beeldschermtijd. Gebruik bijvoorbeeld Screentime voor Android of ScreenTime – Time Messenger voor iOS.

iOS (Apple) Android

Ben jij je telefoon de baas?

Autoriteit Persoonsgegevens

Speel ‘Ben jij je telefoon de baas?’ en kom er achter of jij de perfecte selfie kan maken. Of hoe snel je teksten na kunt spreken. Hoe beter je speelt, hoe beter de award. Ontdek wanneer je écht de baas over je telefoon bent.

Ga de challenge aan!

Dossier Privacy

Mediawijsheid.nl

Wie kan jouw gegevens zien en wat mag diegene van jou weten? Hoe wordt jouw privacy beschermd en wat kun je zelf doen?

Lees het dossier

Een goed wachtwoord

HoeZoMediawijs

Heb jij een e-mailadres? Instagram of een eigen YouTube-kanaal? Of een account bij Minecraft of Fortnite? Zorg dan voor een goed en sterk wachtwoord.

Lees het dossier

Like je offline leven

Mediawijs (België)

Grijp jij ook altijd meteen naar je smartphone op een dood moment? Dan is het hoog tijd voor een smartphone uitdaging! Ontdek de zes uitdagingen en bouw aan een gezonde relatie met je smartphone.

Ga de uitdaging aan!