Inspiratieoverzicht voor bibliotheken

In dit inspiratieoverzicht staan mogelijke activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen om tijdens de Week van de Mediawijsheid 2018 te organiseren in de bibliotheek. Het is een selectie van de redactie van Mediawijzer.net en is opgesteld op basis van een inventarisatie van het aanbod voor en door bibliotheken.

Aanvullingen op dit inspiratieoverzicht zijn welkom via info@mediawijzer.net.

Hoe doen bibliotheken mee aan de Week van de Mediawijsheid?

In het kort op een rij:

  • Het thema van de Week van de Mediawijsheid leent zich goed voor activatie van verschillende doelgroepen: ‘Heb jij het onder de duim?’. Lees hier meer informatie. Het staat bibliotheken (en andere netwerkpartners van Mediawijzer.net) vrij om zelf invulling te geven aan het thema en de activiteiten die zij willen organiseren. Het hoeft niet aan te sluiten op het thema, als het maar een mediawijze activiteit is.
  • Organiseer een activiteit in de bibliotheek. Op deze pagina staan tips voor activiteiten gericht op kinderen, jongeren en volwassenen. Of organiseer iets voor collega’s of medewerkers van de bibliotheek.
  • Laat zien dat jouw bibliotheek actief is tijdens de campagne en meld activiteiten aan voor op de landelijke activiteitenkaart. 
  • Download en print vanaf september de speciale campagneposters voor bibliotheken en hang deze op. Er is campagneposter met bibliotheek-logo beschikbaar. En het is mogelijk een gepersonaliseerde activiteitenposter te maken.
  • Deel jouw activiteit in de biliotheek en/of het mediawijze aanbod op sociale media. Gebruik hiervoor de hashtag #WvdM18.
  • Breng de Week van de Mediawijsheid onder de aandacht via de communicatiekanalen van de bibliotheek. Gebruik hiervoor ter ondersteuning de poster en overig campagnemateriaal (beschikbaar vanaf eind augustus/begin september). Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbericht op de website, berichten via Facebook en/of Twitter (#WvdM18) en een item in de nieuwsbrief.

Tips voor activiteiten aansluitend op het thema

Tips voor activiteiten gericht op volwassenen

Tips voor activiteiten gericht op bibliotheekprofessionals en mediacoaches

Wilt u in uw bibliotheek meer aandacht voor het thema mediawijsheid of mediaopvoeding? Grijp de Week van de Mediawijsheid aan als moment om het thema binnen de bibliotheekorganisatie op de kaart te zetten door onderstaande publicaties te delen, een inspiratiebijeenkomst te organiseren of je te oriënteren voor de opleiding tot mediacoach.

Deze lijst wordt in aanloop naar de Week van de Mediawijsheid 2018 verder aangevuld. Aanvullingen op dit inspiratieoverzicht zijn welkom via info@mediawijzer.net.