Mediawijs maken van je omgeving

Hoe maak je keuzes in een wereld vol media? Slim aanstaan verrijkt je leven, maar hoe help je iemand voor wie dat moeilijk is? Voor jou is het misschien allemaal al simpel, maar voor iemand in je omgeving zoals je ouders, buurman of oma is het misschien nog wel ingewikkeld. Ook voor kinderen kan het soms lastig zijn en als ouder wil je je kind hier graag bij helpen.

Met deze tips helpen we je graag op weg om anderen te helpen met het starten van hun mediagebruik.

Filter op: alle tips

Jongeren Ouders Volwassenen Ouderen

Welkom Online

Het Nationaal Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung

Nog lang niet iedereen vindt zijn of haar weg in de digitale wereld. Volg samen dit online lesprogramma om digitale basisvaardigheden te leren.

Meer informatie

Word vrijwilliger

SeniorWeb

Wil je anderen helpen met het gebruik van de computer, tablet of smartphone? Word dan vrijwilliger bij SeniorWeb en geef bijvoorbeeld een cursus.

Meer informatie

Samen naar de bibliotheek

Koninklijke Bibliotheek

De lokale bibliotheek biedt Klik en Tik en Digisterker cursussen aan om te ondersteunen in mediagebruik en antwoord te geven op vragen.

Bekijk het aanbod

Wijs met media

SeniorWeb & Beeld en Geluid

Boek een groepsarrangement (al vanaf 15 personen) om samen de soms complexe wereld van media beter te begrijpen. Maak tijdens dit videoprogramma een reis door het medialandschap en leer op een leuke manier over media.

Meer informatie

MediaDiamant

Netwerk Mediawijsheid

Veel opvoedvragen van ouders gaan over het mediagebruik van kinderen. Deze wegwijzer geeft tips aan ouders om kinderen (0- 18 jaar) mediawijs op te laten groeien.

Meer informatie

Geschikte games

PEGI

PEGI informeert ouders en opvoeders vanaf welke leeftijd een game geschikt is, voor de bescherming van minderjarigen. Weet jij welke game geschikt is voor jouw kind?

Meer informatie

Films voor mijn kind

Kijkwijzer

Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Ook zijn er pictogrammen die het advies specifiek uitleggen, zoals de aanwezigheid van seks, geweld of angst.

Meer informatie

Geschikte apps, films, websites en meer

MediaSmarties

Deze online gids staat vol recensies van kindermedia. Ook vind je een overzicht met informatie over de inhoud en geschiktheid van tv-programma’s, films, games, apps en websites.

Meer informatie

Pictostudio Hallo

Middin en Spelpartners

Met deze chat- en messaging app kunnen cliënten en hun netwerk (ouders, familie, vrienden, begeleiders) elkaar veilig simpele berichten sturen met Visitaal-pictogrammen. De app wordt op 14 november gelanceerd en is daarna beschikbaar voor Android en iOS (iPhone).

Meer informatie

Ouder & Kind Media-Quiz

VodafoneZiggo & Netwerk Mediawijsheid

Praten met je kind over media is leuk en leerzaam. Maar soms best ongemakkelijk. Want hoe begin je? De Ouder & Kind Media-Quiz helpt daarbij.

Meer informatie

Tips voor ouders

Mediawijsheid.nl

Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk én veilig is? Hoe pak je dat thuis aan?

Meer informatie

Connected toys

Netwerk Mediawijsheid

Wil je een connected toy kopen? Om ouders op weg te helpen stelde Netwerk Mediawijsheid 10 aandachtspunten samen op het gebied van veiligheid en speelbaarheid.

Meer informatie

Dossier: Apps

Mediawijsheid.nl

Hoe weet je of apps geschikt zijn voor jouw kinderen?

Lees het dossier

Dossier: Grijs en mediawijs

Mediawijsheid.nl

Concrete tips voor het ondersteunen van ouderen in hun mediagebruik.

Lees het dossier