3 tips om in het primair onderwijs aan de slag te gaan met het stimuleren van sociaal gedrag online.

8 november 2022De Week van de Mediawijsheid gaat met het thema ‘Like en Cancel’ over het stimuleren van prosociaal gedrag online. Er is ook veel materiaal ontwikkeld om aan de slag te gaan met dit thema in de klas. Kijk op weekvandemediawijsheid.nl/onderwijs voor een overzicht van alle materialen. In dit artikel lichten we er drie voor je uit. 

 

BiebBoys in de Klas: lespakket Like & Cancel

Het lespakket Like & Cancel van de BiebBoys in de Klas is speciaal gemaakt voor de Week van de Mediawijsheid 2022. In de les staat het stimuleren van sociaal gedrag online centraal. De leerlingen gaan met elkaar in gesprek over hoe je online met elkaar omgaat. Ook maken ze samen eigen online leefregels voor de klas.

» Ga aan de slag met het lespakket Like & Cancel van de BiebBoys

 

Sociaal Digitaal via Kwartool: Hét (kwartet)spel over (a)sociaal online gedrag!

Het kwartetspel: ‘Sociaal Digitaal’ is een spel dat digitaal gespeeld kan worden d.m.v. de Kwartool. Door het spelen van het spel wordt de discussie over online (a)sociaal gedrag opgewekt. Aan 8 sociale media apps worden 8 emoties gekoppeld. Elk kwartet heeft een unieke story, waarin een emotie tot uiting wordt gebracht. 

» Speel het kwartspel Sociaal Digitaal 

Kidsweek in de Klas: drie lessen over sociaal gedrag online

Haatreacties op sociale media of pesterijen op WhatsApp. Het kan af en toe best wat socialer online. Tijdens de startles ‘(a)sociale media’ van Kidsweek in de Klas leer je hier alles over. Maar hoe sociaal zijn de kinderen bij jullie op school op sociale media? Om daar achter te komen gaan de leerlingen zelf aan de slag met een onderzoekje! 

Meer leren over social media? In de verdiepende lessen leer je hoe je balans kunt brengen in je online gedrag (groep 5/6) en hoe je op het internet kunt omgaan met je privacy (groep 7/8).

» Ga aan de slag met de drie lessen van KidsWeek in de Klas via LessonUp 

 

» Voor meer inspiratie om aan de slag te gaan met het thema Like & Cancel, ga naar weekvandemediawijsheid.nl/onderwijs

 


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM en #houhetsociaal.

Deel dit bericht