3 tips voor het beroepsonderwijs om aan de slag te gaan met de Week van de Mediawijsheid

10 november 2022De Week van de Mediawijsheid gaat met het thema ‘Like en Cancel’ over het stimuleren van prosociaal gedrag online. Er is veel materiaal ontwikkeld om aan de slag te gaan met dit thema in het onderwijs. Kijk op weekvandemediawijsheid.nl/onderwijs voor een overzicht van alle materialen. In dit artikel lichten we er drie voor je uit. 

 

Interactieve video ‘Like of cancel’ van Saxion Video-unit 

Iemand doet een uitspraak via Social Media of op TV en de mening van heel Nederland ligt klaar. Heb jij hier ook meteen een oordeel over? Like of Cancel je de uitspraak? In de interactieve video word je bewust gemaakt dat er een verschil is tussen een uitspraak cancelen en het persoonlijk maken. 

» Doe de test en bekijk de interactieve video Like of cancel van Saxion Video-unit

 

Kennisclip ‘Discriminatie in de online omgeving – wat kun jij doen?’ gemaakt door studenten van Hogeschool Saxion

Studenten die aan Hogeschool Saxion de minor De Digitale Revolutie volgen, maakten in samenwerking met de Saxion video-unit een kennisclip over de vrijheid van meningsuiting en intolerantie in de online omgeving.Waar ligt de grens van vrije mening? Wanneer is er sprake van belediging, discriminatie of haatzaaien? 

» Bekijk de kennisclip ‘Discriminatie in de online omgeving’ gemaakt door studenten van Hogeschool Saxion

 

3 films van Netwerk Filmeducatie 

Netwerk Filmeducatie selecteerde drie films over gedrag op sociale media.

De film ‘Sex Ding’ gaat over de desastreuze gevolgen van een seksueel uitdagende foto op sociale media, verteld vanuit het slachtoffer. In de korte film #tagged volg je het social mediagebruik van Elise, via Elise’s telefoon. In ‘Swipe’ zie je een jonge vrouw die onderweg naar huis speelt met haar dating-app. Een enge vent die ze eerder heeft weggeswiped is ineens een match. Dit kan niet en het wordt gevaarlijk. 

» Bekijk deze drie films van Netwerk Filmeducatie

 

» Voor meer inspiratie om aan de slag te gaan met het thema Like en Cancel, ga naar weekvandemediawijsheid.nl/onderwijs

 


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM en #houhetsociaal.

Deel dit bericht