9 november 2022 – De Week van de Mediawijsheid gaat met het thema ‘Like en Cancel’ over het stimuleren van prosociaal gedrag online. Er is ook veel materiaal ontwikkeld om aan de slag te gaan met dit thema in de klas. Kijk op weekvandemediawijsheid.nl/onderwijs voor een overzicht van alle materialen. In dit artikel lichten we er drie voor je uit.
LMR Media: lesmateriaal om prosociaal gedrag online te stimuleren
Wat kunnen we samen doen om de online omgeving socialer te maken? Om de discussie in de klas op gang te brengen en de leerlingen aan het denken te zetten, heeft LMR Media lesmateriaal ontwikkeld. Het materiaal bestaat uit een aantal opdrachten en informatie over de verschillende thema’s: o.a. online cultuur, media bubbel en online gedrag.
» Ga aan de slag met het lesmateriaal van LMR Media
TMI: Online Shaming workshop #SHAMELESS
Boek een gastles bij TMI. TMI heeft de Online Shaming workshop #SHAMELESS ontwikkeld. In deze workshop maken leerlingen kennis met verschillende situaties van online shaming. Ze bekijken de situaties vanuit de verschillende betrokken perspectieven. Ook gaan leerlingen zelf aan de slag met klassikale opdrachten en spellen. Het doel van deze workshop is het brengen van bewustwording van het eigen aandeel in online shaming en het faciliteren van het gesprek over de thematiek.
TMI biedt deze workshop in het kader van de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november) met korting aan! Scholen die vóór 12 november 2022 de workshop reserveren voor later in het jaar, krijgen 25% korting per klas.
» Ga naar de website voor meer informatie en een plek op de lijst.
VodafoneZiggo: module Social Masters
In de module Social Masters uit Online Masters onderzoeken de leerlingen de balans tussen online en offline zijn en hun gedrag online. Het lesprogramma Online Masters is ontwikkeld door VodafoneZiggo in samenwerking met ECP/Veiliginternetten.nl en Netwerk Mediawijsheid en samengesteld met behulp van experts (de ‘Masters’) uit de praktijk: van professoren tot vloggers.
In de module Social Masters ligt de focus op bewustwording en zelfreflectie ten aanzien van nepnieuws, bewust gamen, balans zoeken tussen online en offline zijn en de rol van groepsdruk en sociale media.
» Word samen met je leerlingen mediawijzer met Social Masters
» Voor meer inspiratie om aan de slag te gaan met het thema Like & Cancel, ga naar weekvandemediawijsheid.nl/onderwijs.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM en #houhetsociaal.