10 november 2022 – De Week van de Mediawijsheid gaat dit jaar over het opnemen voor een ander bij kwetsend gedrag online. Ook kinderen hebben al vroeg te maken met thema’s, zoals online pesten, shaming of haatberichten. Op de stelling ‘Dat mensen online gemeen tegen elkaar doen hoort er gewoon bij’ uit MediaMasters reageert 15% van de leerlingen dat het er gewoon bij hoort. Hoe je hiermee om kunt gaan leer je niet vanzelf. Begeleiding van ouders is daarom belangrijk. Hoe je dit kunt doen of hoe je samen met je kind over media in gesprek kunt gaan, lees je in onderstaande tips.
Mediamatties
Weet jij wat je kind allemaal online doet? Praat er met elkaar over. Een leuk hulpmiddel voor een gesprek is het spel Mediamatties. Mediamatties is geschikt voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar en hun (groot)ouders. Via deze tool krijgen jullie een kijkje in elkaars online wereld tijdens drie rondes.
VodafoneZiggo @Home
Met Online Masters @Home blijf je als ouder up-to-date van wat er speelt in de digitale wereld van je kind. In de eerste 2 video’s vertelt expert Koen Schobbers je alles over gaming en krijg je informatie over TikTok.
Mediasmarties: Mediatips voor thuis (9-12 jaar)
Kinderen van nu groeien op in een wereld vol media. Hoewel je officieel pas vanaf 13 jaar gebruik mag maken van online platforms als Instagram en TikTok, zijn veel kinderen op de basisschool al online actief op social media. Het is belangrijk om hierover te praten met kinderen. Maar, hoe begin je zo’n gesprek? Mediasmarties heeft verschillende media bij elkaar gezocht om het gesprek thuis te starten.
» Bekijk de Tips voor thuis van Mediasmarties.
EXTRA LUISTERTIP: Mediamomentje is een wekelijkse podcast om ouders en kinderen te ondersteunen bij (opvoed)gesprekken over media. De uitzending van 7 november stond in het teken van de Week van de Mediawijsheid.
» Voor meer inspiratie om aan de slag te gaan met mediawijsheid, ga naar www.weekvandemediawijsheid.nl/bibliotheken/ouders of naar www.mediasmarties.nl.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM en #houhetsociaal.