3 tips voor social workers om aan de slag te gaan met het stimuleren van sociaal gedrag online.

8 november 2022 Als social worker stimuleer je sociaal gedrag en ondersteun je mensen in hun eigen vertrouwde omgeving om het beste uit zichzelf te halen. De online wereld speelt een steeds grotere rol in ons leven en in de maatschappij. Met de hulp van social workers maken we de online wereld een fijnere en vertrouwde omgeving voor iedereen. Want er is werk aan de winkel, maar hoe kun je dat het beste doen?

 

Gro-up: Like, Cancel & Play happertje

Het Like, Cancel & Play happertje van gro-up is gemaakt voor ouders en kinderen, docenten en leerlingen, jeugdwerkers en jongeren. Knip het happertje uit. Vouw het in elkaar. En ben je ready to play! Ga samen in gesprek over sociaal gedrag online. Zo haal je het beste uit jezelf en anderen. Ook online.

» Download het Like, Cancel & Play happertje van gro-up

Andrea Kramp, projectmedewerker bij gro-up en ontwikkelaar van het Like, Cancel & Play happertje, geeft op NetwerkMediawijsheid.nl 5 redenen waarom je als jeugdwerker aan de slag moet met mediawijsheid. 

 

NJi: Quiz ‘Wat weet jij van het mediagebruik van kinderen en jongeren?’ 

De meeste professionals in bijvoorbeeld de kinderopvang, het onderwijs en de jeugdgezondheidszorg vinden dat zij hun rol moeten pakken in het begeleiden van kinderen en ouders bij het leren omgaan met de digitale wereld. Twijfel je aan je kennis? Je weet vaak meer dan dat je denkt. Test kort je kennis met deze quiz van NJi (Nederlands Jeugdinstituut) en doe daarbij meteen nieuwe informatie op die je direct kunt gebruiken.

» Doe de quiz: Wat weet jij van het mediagebruik van kinderen en jongeren? 

 

Nieuwe e-learning van Movisie: online discriminatie herkennen en tegengaan. 

De Week van de Mediawijsheid gaat over het opkomen voor een ander bij kwetsend gedrag online. Een van deze vormen is online discriminatie. Hoe kun je ingrijpen bij discriminatie op sociale media? En welke strategieën zijn er om anderen aan te spreken op discriminerende of haatdragende posts? Movisie heeft met het project #DatMeenJeNiet verschillende ervaringen en kennis opgedaan. 

Uit onderzoeken weten we dat ingrijpen bij online discriminatie zin heeft. Maar hoe pak je dit het beste aan? Movisie heeft daarom 9 tips en strategieën die je kunt toepassen om als omstander in te grijpen bij online discriminatie op een rij gezet. Denk hierbij aan het uitspreken als groep of je gevoelens en ervaringen te delen. 

» Check de 9 tips

 

Aan de slag met jongeren

Movisie, Hogeschool Inholland en Diversity Media hebben een online tool ontwikkeld om dit thema online discriminatie en haat bespreekbaar te maken. Dit hebben ze gedaan samen met jongeren, voor jongeren. De online training ondersteunt professionals, in het onderwijs, jongerenwerk en sociaal domein.

» Ga aan de slag met de online training #DatMeenJeNiet  

 

» Kijk voor meer inspiratie om als social worker aan de slag te gaan met mediawijsheid, op weekvandemediawijsheid.nl/buurtwerk.

 


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM en #houhetsociaal.

Deel dit bericht