8-daagse Data-Detox Kit

23 november 2018 – Heb jij het gevoel dat je digitale persoonlijkheid je stilletjes uit handen glipt? Geef je eraan toe om veel apps te installeren? Heb je iets te vaak “Ik ga akkoord” aangeklikt? Ben je de tel kwijt van het aantal accounts dat je hebt aangemaakt? Dan heb je misschien minder controle over je digitale leven dan je eigenlijk zou willen. Dit kan anders! Tijdens de Week van de Mediawijsheid hebben de Friese Bibliotheken speciaal voor jou de Data Detox Kit gelanceerd.

Data Detox Kit

De Data Detox kit is een kuur waarmee je zelf aan de slag gaat. Het kost je dagelijks minder dan een half uur tijd en duurt acht dagen. Met deze Kit volg je een achtdaagse ‘kuur’, waarbij je elke dag een onderdeel van je digitale persoonlijkheid behandelt. Het gaat hierbij niet om het minder gebruik van bijvoorbeeld smartphone of sociale media, maar juist over het bewuster gebruik maken ervan. De Data Detox Kit is oorspronkelijk ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn. De Friese bibliotheken hebben deze Kit vertaald en geactualiseerd, om te helpen zelf weer grip te krijgen op je digitale privacy. De Kit is zowel in een papieren als een online versie beschikbaar. Op de website Data-detox.nl kan de ‘kuur’ doorlopen worden.

Kit verder ontwikkelen

Jeroen de Boer, namens de Friese bibliotheken: “We hebben nu een eerste prototype van de Data Detox Kit, maar we willen deze vooral aangrijpen om verder door te ontwikkelen en toepasbaar te maken voor verschillende doelgroepen. Daarom hebben we bedacht om op tour te gaan, om zo in een klap kennis te delen, als ook informatie op te halen voor de tweede versie”. De bibliotheken werken in dit project onder andere samen met de GGD Fryslân.

Data Detox Tour

Van januari tot april gaan de Friese bibliotheken op Data Detox Tour. Het doel van de tour is om op een leuke manier kennis te delen en met mensen het gesprek aan te gaan over online privacy, persoonlijke data en hun eigen zeggenschap daarover. Inwoners van Friesland worden uitgenodigd in buurthuizen voor het speciaal ontwikkelde programma ‘De Kleinste Privacyshow van Nederland’. Het onderwijs wordt gevraagd mee te denken over de inzetbaarheid van de Data Detox Kit.

De Kleinste Privacyshow van Nederland

Hoe kan ik het super-slimste wachtwoord bedenken? Hoe herken ik een nep e-mail? Hoe overleef ik cookies? Allemaal vragen waar je tijdens De Kleinste Privacyshow een antwoord op krijgt. Bibliotheken gaan samen met een heuse showmaster in Friesland op pad, om zo slimme kennis te verspreiden en tegelijk een leuke avond met elkaar te hebben. Het programma duurt 1,5 uur en sluit af met een half uur mini-consulten over privacy en internet. Het programma wordt aangeboden in bijvoorbeeld buurtcentra en is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is.

» Zelf de Data-Detox starten? Klik dan hier.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM18

Deel dit bericht