Bekijk de tipspagina!

week van de mediawijsheid,tips,heb jij het onder de duim

17 november 2018 – Van 16 tot en met 23 november is het de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar wordt aan jong en oud de vraag gesteld: ‘Heb jij het onder de duim?’.

Wat weet jij over mediawijsheid? Ken jij de ins en outs van sociale media, veilig internetten en je smartphone? Ontdek het tijdens de #WvdM18, doe de quiz: Heb jij het onder de duim?. Kun je nog een helpende hand gebruiken? Ga aan de slag met de mediawijze tips op deze pagina – van do’s en don’ts op sociale media tot een stappenplan voor veilig online.

Sociale media

Sociale media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. We liken, chatten en delen erop los. De mogelijkheden om contact te leggen met vrienden, familie en collega’s zijn dan ook eindeloos. Dit zorgt voor veel kansen, zoals een carrière als videomaker op YouTube of influencer op Instagram, maar er zijn ook gevaren. Zo kan je privacy in het geding komen, kun je teveel afgeleid raken door de notificaties van je smartphone of kom je terecht in een filter bubble.

Veiligheid & privacy

Tegenwoordig hebben we voor de meeste zaken internet nodig. We internetbankieren, verkopen onze oude spullen, solliciteren en daten online. Belangrijke informatie van ons allemaal is online opgeslagen door instanties, maar ook door onszelf via onze sociale media. Dit brengt risico’s met zich mee. Is onze informatie wel in veilige handen? En wat kun je doen als er misbruik van wordt gemaakt?

Do’s and don’ts online

Wat doe of zeg jij online, en wat juist niet? Gelden op internet andere omgangsvormen? Of gedraag je je daar hetzelfde als in de ‘echte’ wereld? De drempel om met elkaar in contact te komen is lager dan ooit. Het is daarom slim om je telkens af te vragen hoe je je online wil gedragen en wat er over jou online staat.

Digitaal handig

De ontwikkelingen gaan razendsnel en steeds meer partijen, zoals de belastingdienst, je bank of je werk, gaan ervan uit dat je online de weg weet te vinden. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. Het kan best lastig zijn om de goede informatie te vinden. Of om de juiste instellingen van je sociale media in te stellen.

» Meer weten? Op deze pagina vind je de bijbehorende concrete tips


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM18

Deel dit bericht