Daily Update #5: dit zijn de activiteiten van vandaag

Daily Update

20 november 2018 – De Week van de Mediawijsheid is in volle gang. Met in totaal rond de 120 activiteiten in Nederland, is er ook vandaag weer genoeg te doen. Benieuwd wat er bij jou in de buurt te doen is? Check de Daily Update!

Een paar uitgelichte activiteiten:

Docententraining Nieuws of Nonsens in de klas

Doorzie de wisselwerking tussen nieuws/journalistiek en de maatschappij. Hoe is dit van invloed op het toenemende geloof in complottheorieën onder jongeren? Kom naar deze tweede docentendag over medialogica, nieuws, desinformatie en mediahypes en krijg inzicht in hoe nieuws wordt gemaakt, verspreid, verslonden en hoe hypes ontstaan. Beeld en Geluid biedt in de training praktische tips en handvatten zodat je als leraar vervolgens, op een constructieve manier, het gesprek met leerlingen aan kunt gaan.

Locatie: Hilversum – Beeld en Geluid
Tijd: 10:00 tot 17:30 uur
Meer informatie

Kennismaking met WhatsApp

Tijdens de Week van de Mediawijsheid wordt er op 20 november in de Bomenbuurt Bibliotheek Den Haag een workshop gegeven om meer te leren over (het gebruik van) WhatsApp. Vergeet niet uw smartphone mee te nemen.

Locatie: Den Haag – de Bibliotheek Bomenbuurt
Tijd: 10:00 tot 11:00 uur

Thema-ochtend WhatsApp

Leer op 20 november in de Bibliotheek Kampen hoe je gemakkelijk via WhatsApp berichten, bestanden en foto’s met jouw contacten uitwisselt.

Locatie: Kampen – de Bibliotheek Kampen
Tijd: 10:00 tot 11:30 uur
Meer informatie

Oefenuur in OBA Osdorp

Oefen zelf met taal, rekenen of computeren. En krijg antwoord op je vragen. Oefen zelf op de computer. De begeleider helpt je op weg. Werk op je eigen niveau en in eigen tempo. Oefen ook met Inburgeringsexamen en Staatsexamens. Zodat jij verder komt. Vrije inloop. Meedoen is gratis

Locatie: Osdorp – OBA
Tijd: 10:00 tot 12:00 uur
Meer informatie

Digicafé

Wil je meer weten over het lezen van e-books of over e-readers? Of over handige apps en hoe je die installeert op je smartphone of tablet? Enthousiaste bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers helpen je verder. Samen zal er naar het probleem worden gekeken en een oplossing worden gevonden. Breng zo mogelijk je eigen laptop, smartphone, tablet of e-reader mee. Elke dinsdag- en zaterdagochtend van 11:00 tot 12:00 uur in het Bibliotheekcafé in de Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22

Locatie: Eindhoven – de Bibliotheek Eindhoven
Tijd: 11:00 tot 12:00 uur
Meer informatie

[Online] Quiz | Hoe mediawijs ben jij?

Bij mbomediawijs is het altijd de Week van de Mediawijsheid, maar laten deze week extra van zich horen. Zee geven workshops, de eerste vlog met Menno van het ROC van Amsterdam wordt gepubliceerd en studenten vertellen hun ervaring over deelname aan de BNNVARA Mediawijsheidtest 2018. Wil jij ook jouw mediawijsheid kennis testen? Mbomediawijs organiseert op dinsdag 20 november de ‘Ben jij wel helemaal mediawijs quiz?!‘ op Instagram stories @mbomediawijs.

Meer informatie

Innovatieve Wowi-bus in Groenlo

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november) doorkruist een bijzondere bus de Achterhoek. De WoWi! (Workshop on Wheels: innovatie!) bezoekt de Bibliotheken in de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk. Iedereen wordt uitgenodigd om kennis te komen maken met de nieuwste innovatieve apparaten en gadgets. De toegang is gratis. WoWi! is een biebbus vol digitale nieuwigheden, die jong en oud(er) laat kennismaken met de nieuwste digitale en technologische ontwikkelingen. In de bus kun je zelf aan de slag met de nieuwste innovatieve apparaten en gadgets. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat technologische ontwikkelingen en de toepassingen ervan in de toekomst kunnen brengen. De WoWi!-bus staat op 20 november bij de Bibliotheek Groenlo. Een dagje later kan iedereen uit Lichtenvoorde bij de Bibliotheek kennis maken met deze innovatieve bus. Op 22 en 23 november staan de deuren van de bus open in Winterswijk.

Locatie: Groenlo – de Bibliotheek Oost-Achterhoek
Tijd: 14:30 tot 16:30 uur

Robotfeest in Bibliotheek Boekel

Kom op dinsdag 20 november naar het Robotfeest ‘Ik en mijn Robot’ in Bibliotheek Boekel. Op deze dag krijg je de kans om kennis te maken én te spelen met verschillende soorten robots. Ook mag je een eigen robot meebrengen en vertellen wat hij allemaal kan. Dit grote Robotfeest is ‘voor kinderen tot 100 jaar’. Kom kijken, ervaren, maken, bewonderen en spelen met onder andere mBot, Dash&Dot, Ollie, Bee Bot, Fable en Pleo. Er zijn demonstraties van Mindstorms, Lego BOOST en Wedo en nog veel meer. Het Robotfeest vindt plaats op dinsdag 20 november van 15.00 tot 16.00 uur in Bibliotheek Boekel en is bedoeld voor alle belangstellenden. Entree is gratis. Er is een vrije inloop, dus aanmelden is niet nodig. ‘Ik en mijn robot’ is een samenwerkingsverband van bibliotheek de Lage Beemden met AgriFood Capital.

Locatie: Boekel – de Bibliotheek Boekel
Tijd: 15:00 tot 16:00 uur
Meer informatie

Codeteam Junior (8-12 jr)

CodeTeam Junior is een club waarin kinderen spelenderwijs leren programmeren. Wil jij meedoen met het CodeTeam Junior? Dat kan! In de workshops leer je programmeren met Scratch en de micro:bit, een superleuke kleine computer. Je gaat visuele tekstberichten maken, leren licht en muziek te programmeren en een eigen nachtlampje te maken. Als je deze basis onder de knie hebt, ga je verder met het programmeren van een echte robot! Voorkennis is niet nodig. Deelname is gratis, open inloop (vol is vol).

Locatie: Slotermeer – OBA Slotermeer
Tijd: 15:00 tot 17:00 uur
Meer informatie

Maak kennis met Bep en leer programmeren

Build, Emote en Play, kortom BEP, is een robot die jou kan helpen bij het ontwikkelen van je handvaardigheid (build), je creativiteit (emote) en er voor zorgt dat je probleemoplossend denkvermogen wordt gestimuleerd (play). Kom op dinsdag 20 november naar Escamp Bibliotheek Den Haag om kennis te maken met BEP en te leren hoe leuk programmeren is. Leeftijd: van 6 t/m 10 jaar

Locatie: Den Haag – Escamp Bibliotheek Den Haag
Tijd: 15:30 tot 17:00 uur

Bouw een Romeins fort met Minecraft!

Tijdens de Week van de Mediawijsheid ga jij samen met een andere Minecrafter een fort bouwen. Hoe je dat doet? Met afbeeldingen en beschrijvingen van vroeger als voorbeeld. Iedereen vanaf 9 jaar is welkom!

Locatie: Den Haag – Bibliotheek Haagse Hout
Tijd: 15:00 tot 17:30 uur

Workshop I-Lab: vloggen (9 t/m 14 jaar)

In de workshop maak je kennis met een vlogger en krijg je tips over het maken van een eigen vlog. Bedenk alvast wat jij in je eigen vlog zou willen laten zien. Je mag je eigen telefoon of tablet meenemen om oefenfilmpjes te maken in de workshop (niet verplicht). Leeftijd: 9 t/m 14 jaar Kosten: € 12,50 Inschrijven Deze workshop wordt ook op vrijdag 23 november gegeven.
Inschrijven via www.BplusC.nl

Locatie: Leiden – de Bibliotheek Nieuwstraat
Tijd: 15:30 tot 17:30 uur

Workshop: ‘maak een hologram’

Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid kun je meedoen aan de workshop ‘Maak een hologram’.

Christian Godschalk van CG-Graphics komt langs om een speciale workshop te geven. In deze workshop kun je leren hoe je zelf een hologram kan maken. Zonder dat je hiervoor een dure hologramprojectie nodig hebt. Je hebt alleen wat natuurkunde en een smartphone nodig.  Kosten: 5,00 euro

  • Bibliotheek Rucphen Dinsdag 20 november
  • Bibliotheek Rijsbergen Donderdag 22 november
  • Bibliotheek Roosendaal Vrijdag 23 november

Locatie: Rucphen – de Bibliotheek Rucphen
Tijd: 16:00 tot 17:0 uur
Meer informatie

Leer over cybersecurity!

Op 20 november wordt er in de Bibliotheek Den Haag een inleiding over achtergronden van beveiligingsrisico’s in de digitale wereld gehouden. Deze inleiding is in samenwerking met de NetAcademy van CISCO.

Locatie: Den Haag – de Bibliotheek Den Haag
Tijd: 16:00 tot 17:00 uur
Meer informatie

Symposium ‘Mediawijs Asten-Someren

Voor kinderen die opgroeien in deze tijd zijn telefoons, tablets, apps en games de normaalste zaak van de wereld. Ze besteden vaak veel tijd aan het bekijken van media. Wat doet je kind online en welke mogelijkheden zijn er? Ontdek het zelf tijdens deze workshop! Deelname is gratis. Doelgroep: ouders en verzorgers van kinderen van 8-12 jaar Locatie: Varendonck College, Beatrixlaan 25, 5721 LZ Asten Klik hier voor meer informatie

Locatie: Helmond – de Bibliotheek Helmond-Peel
Tijd: 19:00 tot 21:30 uur

Lezing: de Verslavende digitale wereld

Verdwijnt je zoon onmiddelijk in het gamen als hij thuiskomt? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig? Lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het echte leven? In het kader van de Week van de Mediawijsheid heeft Loes, Laurens Veltman van Digital Awareness als gastspreker uitgenodigd. Hij is psycholoog en ervaringsdeskundige. Vanuit zijn eigen ervaring & de theorie laat hij zien hoe het komt dat jongeren zichzelf gemakkelijk verliezen in de digitale wereld en waarom het als ouder soms lastig is ze te bereiken.

Locatie: Hengelo Overijssel – de Bibliotheek Hengelo
Tijd: 19:30 tot 21:30 uur

Wat is (media)wijsheid?

Kom 20 november naar de bijeenkomst voor ouders, samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin, over gebruik van (nieuwe) media: een quiz, een goed gesprek en veel antwoorden op vragen.

Locatie: Ypenburg – de Bibliotheek Ypenburg
Tijd: 19:30 tot 21:00 uur

 

» Bekijk hier de kalender en kaart met alle activiteiten. Meer lezen over de Week van de Mediawijsheid en het thema? Dat kan hier.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM18

Deel dit bericht