Daily Update #6: dit zijn de activiteiten van vandaag

Daily Update

21 november 2018 – De Week van de Mediawijsheid is in volle gang. Door heel Nederland zijn er vandaag weer veel activiteiten georganiseerd. Benieuwd wat er bij jou in de buurt te doen is? Check de Daily Update!

Een paar uitgelichte activiteiten:

Workshop sociale media

Kom 21 november s’ochtends naar Schilderswijk Bibliotheek Den Haag. Hier vindt een workshop plaats voor ouders met kinderen in groep 6 ,7 en 8 en op de middelbare school over sociale media, met theatervoorstelling. In samenwerking met GGD Haaglanden, Jongeren Informatie Punt en politie.

Locatie: Den Haag – Schilderswijk Bibliotheek Den Haag
Tijd: 9:00 tot 11:30 uur

Programmeren met Robot Cubetto

Maak tijdens de speelochtend van de Jonge Ouder Academie kennis met Cubetto. Cubetto is een vriendelijke, houten robot die peuters en kleuters laat oefenen met programmeren. Zonder beeldscherm, maar mét blokjes. Toegang: gratis Meer informatie over de Jonge Ouder Academie of aanmelden Aanmelden via deleidseaanpak.nl

Locatie: Leiden – Het Leidse Volkshuis
Tijd: 9:30 tot 11:00 uur
Meer informatie

Workshop voor ouderen: zelf nepnieuws maken

Met medewerkers van Stichting DROG gaan we op 21 november zelf nepnieuws maken en publiceren. Deze workshop is bedoeld voor ouderen. Tot dan!

Locatie: Den Haag – de Bibliotheek Escamp
Tijd: 10:00 tot 11:30 uur

Microbit bootcamp voor leerkrachten

Werken met de MicroBit in de praktijk. Drie workshops door Science4kids. Voor beginners: hoe pak je dat aan in de klas en hoe maak je een eerste game? Gevorderden kunnen gebruikmaken van sensors, licht, temperatuur, beweging en magnetisme.

Locatie: Den Haag – Centrale Bibliotheek Den Haag
Tijden:
10:00 – 12:00 uur
13:00 – 15:00 uur
15:00 – 17:00 uur

Bijeenkomst digitale geletterdheid

Een speciale dag waarbij het programma is afgestemd op de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs. De middag geeft een beeld van de trends en ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid in het onderwijs en je krijgt handvatten om het zelf in te zetten.

Locatie: Den Haag – COMM Museum voor Communicatie
Tijd: 13:00 tot 17:00 uur

Spelletjes en voorlezen, maar dan digitaal

Samen digitale spelletjes doen en luisteren naar een leuk verhaal met animatie! Kom kijken en uitproberen op 21 november! Vanaf 4 jaar, reserveren niet nodig.

Locatie: Den Haag – de Bibliotheek Laakkwartier
Tijd: 13:00 tot 17:00 uur

Workshop: Bouw het internet

Kom woensdag 21 november naar het eLAB in de bibliotheek in Alphen aan den Rijn. We gaan deze woensdag aan de slag met de gratis inloop workshop ‘Bouw het internet’. Kinderen worden gestimuleerd om na te denken over het internet, wat is het nou eigenlijk? En hoe ziet dat eruit? We gaan het internet bouwen en met een aantal opdrachten de reis nabouwen die berichten afleggen op het internet. Super leuk, al knutselend mediawijs worden!

Locatie: Alphen aan den Rijn – de Bibliotheek Alphen Centrum
Tijd: 13:30 tot 16:30 uur
Meer informatie

Voorlezen Hello Ruby en Emoji maskers knutselen

Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid is er op woensdagmiddag 21 november een voorlees- en knutselmiddag in Bibliotheek Putten en Bibliotheek Harderwijk. Tijdens deze voorlees- en knutselmiddag wordt er voorgelezen uit ‘Hello Ruby’, een spannend en avontuurlijk verhaal dat jonge kinderen digitale vaardigheden bijbrengt en creatieve oplossingen leert zoeken. Ook kun je aan de slag met een Emoji Masker knutselen, een project zonder beeldscherm!

Voor wie: kinderen vanaf 6 jaar

Locatie: Putten en Harderwijker – de Bibliotheek Putten en Harderwijk
Tijd: 14:00 tot 15:00 uur
Meer informatie

Op expeditie met je digikid

Op woensdag 21 november organiseren Theek 5 en CJG Drimmelen Geertruidenberg tijdens de Week van de Mediawijsheid: Op expeditie met je digikid. Ouders en hun kinderen (tussen van 6 tot en met 10 jaar) zijn van harte welkom! Samen aan de slag! Wat doen kinderen zoal op (sociale) media en wat drijft hen om hiermee aan de slag te gaan? Ze laten het je het zelf zien! Aan het begin van de middag vertellen een aantal kinderen welke spelletjes ze spelen en media ze gebruiken, hoe het werkt en waarom ze het zo leuk vinden. Natuurlijk gaan we ook actief aan de slag. Speel samen met je kind de Ouder & kind-quiz of ga klooien met de klooikoffer.

Locatie: Raamsdonksveer – de Bibliotheek Raamsdonksveer
Tijd: 14:00 tot 16:15 uur
Meer informatie

Voorleesuurtje: Roef

Speciaal voorleesuurtje tijdens de Week van de Mediawijsheid voor kinderen van 3-7 jaar. Ontmoet de Maastrichtse schrijver Thomas Thijssens en illustrator Esther van den Brink en hun prentenboek Roef.

Roef gaat over het jongetje Roef dat dolgraag wil worden voorgelezen uit zijn lievelingsboek, maar mama heeft het veeeeel te druk met “Foon”, haar smartphone. Wil je weten hoe Roef dit oplost? Kom dan kijken en luisteren naar dit grappige verhaal. Daarna knutsel je een cadeau voor papa of mama.

Ook kun je je boek laten signeren, en op de foto met Foon!

Wil je erbij zijn meld je dan aan via klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.

Locatie: Maastricht – Centre Céramique
Tijd: 14:00 tot 15:00 uur
Meer informatie

Robots in de bieb

Kom naar Bibliotheek Muntweg voor een meet & greet met onze robots. Robots krijgen een steeds grotere rol in onze maatschappij. Wil jij kennismaken met onze robots Robin en Bibi? Kom dan naar de bibliotheek voor een meet & greet.

Locatie: Nijmegen – de Bibliotheek Muntweg
Tijd: 14:00 tot 16:00 uur

Leer vloggen bij de Bibliotheek Kampen

Leer hoe je je eigen vlog kunt maken! Kies samen met je groepje een onderwerp, film je vlog en monteer ze op de iPad. Voor kinderen uit groep 7/8/brugklas.

Locatie: Kampen – de Bibliotheek Kampen
Tijd: 14:00 tot 15:30 uur
Meer informatie

Meneer Big gaat naar de Maan

Digitaal voorlezen: luisteren en kijken naar dit vrolijke verhaal, met animatie! En dat allemaal op 21 november in Haagse Hout Bibliotheek Den Haag. Voor kinderen vanaf 4 jaar, reserveren niet nodig.

Locatie: Den Haag – de Bibliotheek Haagse Hout
Tijd: 14:00 tot 15:00 uur

Workshop: Nepnieuws

Waarom trappen we allemaal in clickbait? Waarom zijn mensen zo makkelijk te bedonderen? En hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen?

Desinformatie heeft een grote impact op onze samenleving. Het is elke dag om ons heen, vaak zonder dat we het zelf doorhebben.
In deze workshop maak je kennis met de wereld achter nepnieuws. Kruip in de huid van een nepnieuwsmaker en ervaar hoe gemakkelijk nietsvermoedende nieuwsgebruikers in de val trappen.
Zo activeer je je eigen afweersysteem tegen onzin en vaccineer je meteen de mensen om je heen tegen nepnieuws!

Locatie: Den Haag – de Bibliotheek Segbroek
Tijd: 14:00 tot 16:00 uur

Workshop Microbit

Bibliotheek Dalfsen organiseert workshops waarbij kinderen spelen en leren programmeren met Micro:bit. De micro:bit is een minicomputer met 25 ledlampjes en diverse sensoren. Het doet een beroep op je creativiteit en is heel handig om online mee te programmeren. De workshop is geschikt voor kinderen uit groep 5 t/m 8.  Graag aanmelden via onderstaand formulier of info@bibliotheekdalfsen.nl

Locatie: Dalfsen – de Bibliotheek Dalfsen
Tijd:
Groep 5/6 van 14.00-15.00 uur
Groep 7/8 van 15.15-16.15 uur

Leer programmeren met Botje Bij!

In samenwerking met Rabobank Kids Event organiseert Bibliotheek Kop van Overijssel deze activiteit tijdens de Week van de Mediawijsheid. Naar aanleiding van een verhaal gaan de kleuters Botje Bij zo programmeren, dat deze het verhaal gaan ‘navertellen’. Een superleuke interactieve activiteit waar kleuters enorm van zullen genieten. Na afloop kennen ze een nieuw verhaal en kunnen ze programmeren.

Locatie: Steenwijk – de Bibliotheek Kop van Overijssel
Tijd: 14:30 tot 15:30 uur
Meer informatie

Robots voor Ukkies

Maak op 21 november kennis met minirobots en zet op een speelse manier je eerste stappen in het programmeren van robots. Voor iedereen van 4 tot 104 jaar.

Locatie: IJsselstein – de Bibliotheek IJsselstein
Tijd: 14:30 tot 16:00 uur
Meer informatie

Innovatieve WoWi!-bus in Lichtenvoorde

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november) doorkruist een bijzondere bus de Achterhoek. De WoWi! (Workshop on Wheels: innovatie!) bezoekt de Bibliotheken in de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk. Iedereen wordt uitgenodigd om kennis te komen maken met de nieuwste innovatieve apparaten en gadgets. De toegang is gratis. Op 21 november kan iedereen uit Lichtenvoorde bij de Bibliotheek kennis maken met deze innovatieve bus. Op 22 en 23 november staan de deuren van de bus open in Winterswijk. In alle drie plaatsen kun je terecht tijdens de open inloop van 14.30 – 16.30 uur.

Locatie: Lichtenvoorde – de Bibliotheek Oost-Achterhoek
Tijd: 14:30 tot 16:30 uur

Workshop vloggen

Maak een toffe vlog!

Wil jij het nieuwe MeisjeDjamila of de nieuwe Dylan Haegens worden? Tijdens deze workshop leer je hoe vloggen in zijn werk gaat. Wat is er allemaal mogelijk met een camera? Hoe presenteer jij jezelf het beste? En als je het op YouTube plaatst, waar moet je allemaal aan denken?

Locatie: Utrecht – de Bibliotheek Utrecht
Tijd: 15:00 tot 16:30 uur

Reizend Laboratorium

Het laboratorium reist rond!

In november en december elke woensdag van 15.00 – 16.30 uur in de Bibliotheek Zuilen. Ga aan de slag met nieuwe technieken. Kom programmeren met Dash en tekenen met 3D pen. Kom je kijken en meedoen?

Locatie: Utrecht – de Bibliotheek Utrecht
Tijd: 15:00 tot 16:30 uur
Meer informatie

Tekenen met een robot

De tekenrobot GoTo spreekt de programmeertaal SNAP en werkt met Arduino. Hij leert kinderen spelenderwijs hoe ze de computer kunnen gebruiken als creatief instrument. De deelnemers krijgen deskundige hulp van een codekunstenaar van MU, een creatief en educatief platform. Een robotarm tekent op papier volgens de aanwijzingen die de deelnemers zelf programmeren in Arduino. Na deze workshop gaan de deelnemers naar huis met een zelf geprogrammeerd en ingelijst kunstwerk. Signeren en ophangen maar! Praktische informatie De workshop is geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar. Koop vooraf een kaartje à € 7,50 in de bieb of online. Deze activiteit wordt gegeven in het kader van de Week van de Mediawijsheid.

Locatie: Veldhoven – de Bibliotheek Veldhoven
Tijd: 15:00 tot 16:30 uur
Meer informatie

Codeteam junior (8-12 jr)

Elke woensdag, 15.00 – 17.00 uur, OBA Reigersbos

Let op, deelname is voor de hele bootcamp! Van september tot en met december geeft Maakplaats 021 een gratis bootcamp coderen van tien workshops. De bootcamp is geschikt voor kinderen van 8 – 12 jaar. CodeTeam Junior is een club waarin kinderen spelenderwijs leren programmeren. Wil jij meedoen met het CodeTeam Junior? Dat kan! In de workshops leer je programmeren met Scratch en de micro:bit, een superleuke kleine computer. Je gaat visuele tekstberichten maken, leren licht en muziek te programmeren en een eigen nachtlampje te maken. Als je deze basis onder de knie hebt, ga je verder met het programmeren van een echte robot! Er kunnen maximaal 12 kinderen deelnemen aan deze bootcamp. Data: – 26 september – 3, 10, 17, 31 oktober – 7, 14, 21 en 28 november – 5 en 12 december Aanmelden bij de balie van OBA Reigersbos of vooraf via reigersbos@oba.nl of 020 – 696 57 23.

Locatie: Amsterdam – OBA Reigersbos
Tijd: 15:00 tot 17:00 uur
Meer informatie

Vlogworkshop: leer volgen en monteren

Je voorbereiden op een schoolkamp, hoe doe je dat eigenlijk? Leerlingen filmen hun eigen vlog over hoe zij zich zouden voorbereiden. Daarna monteren ze hun vlog met het montage programma op de iPads. De workshop wordt gegeven door Grote Broer Kunsteducatie tijdens de Week van de Mediawijsheid.

Locatie: Amsterdam – Openbare Bibliotheek Amsterdam Banne
Tijd: 16:00 tot 17:30 uur
Meer informatie

Coderdojo voor ouders

Leren programmeren zoals kinderen dat doen! Ga aan de slag met een zelfgekozen onderwerp onder leiding van een mentor.

Locatie: Den Haag – de Bibliotheek Den Haag
Tijd: 19:00 tot 21:30 uur
Meer informatie

Info-avond mediaopvoeding 6-12 jaar

Info-avond waarin ouders handvatten krijgen om met hun kinderen op een verantwoorde maar vooral ook leuke manier met media om te gaan. Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en je kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. Kom voor meer informatie en praktische tips naar de info-avond mediaopvoeding voor ouders van kinderen van 6 tot 12 jaar. De avond wordt georganiseerd door de mediacoaches van de Bibliotheek Veldhoven. Praktische informatie

Locatie: Veldhoven – de Bibliotheek Veldhoven
Tijd: 19:30 tot 21:00 uur
Meer informatie


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM18

Deel dit bericht