Daily Update #7: dit zijn de activiteiten van vandaag

Daily Update

22 november 2018 – Er zijn rond de 120 activiteiten die tijdens de Week van de Mediawijsheid plaatsvinden. Ook de komende dagen is er nog genoeg te doen! Wil je wat er vandaag bij jou in de buurt te doen is? Laat je inspireren door de activiteiten in de Daily Update van vandaag!

Een paar uitgelichte activiteiten:

Vind jij de weg in de Mediajungle?

Online media, we kunnen er niet omheen. Instagram, Snapchat, YouTube, Facebook, Twitter, Netflix, games… er is voor iedereen wat wils en er komen steeds nieuwe sociale media bij. Ben jij helemaal op de hoogte, of duizelt het je soms voor de ogen? In de Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november) nemen we bij Reinaerde een duik in de Mediajungle. Dat doen we met het bordspel Mediajungle. Speel jij mee?! De Mediajungle is een bordspel in combinatie met een (web)app waarmee de spelers aan de hand van filmpjes, doe- en discussieopdrachten in gesprek gaan over mediagebruik. Van selfies, gamen en fun tot en met gameverslaving, online pesten en sexting. Kletsen over media is leuk en leerzaam maar de Mediajungle is ook een game die je wilt spelen en winnen! Verzamel zoveel mogelijk digimanten tijdens je verblijf in de Mediajungle en word de winnaar! Het spel is voor iedereen van jong tot oud(er) en kan overal gespeeld worden.

Locatie: Veenendaal – de Bombardon
Tijd: 13:00 tot 15:00 uur
Meer informatie

Weerbaarheidstraining voor senioren

Vandaag wordt er in Segbroek Bibliotheek Den Haag een workshop georganiseerd voor senioren: veilig thuis, buiten en in de digitale wereld.

Locatie: Den Haag – de Bibliotheek Segbroek
Tijd: 14:00 tot 16:00 uur

Innovatieve WoWi!-bus in Winterswijk

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november) doorkruist een bijzondere bus de Achterhoek. De WoWi! (Workshop on Wheels: innovatie!) bezoekt de Bibliotheken in de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk. Iedereen wordt uitgenodigd om kennis te komen maken met de nieuwste innovatieve apparaten en gadgets. De toegang is gratis. WoWi! is een biebbus vol digitale nieuwigheden, die jong en oud(er) laat kennismaken met de nieuwste digitale en technologische ontwikkelingen. In de bus kun je zelf aan de slag met de nieuwste innovatieve apparaten en gadgets. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat technologische ontwikkelingen en de toepassingen ervan in de toekomst kunnen brengen. Op 22 en 23 november staan de deuren van de bus open in Winterswijk. In alle drie plaatsen kun je terecht tijdens de open inloop van 14.30 – 16.30 uur.

Locatie: Winterswijk – de Bibliotheek Oost-Achterhoek
Tijd: 14:30 tot 16:30 uur

Codeteam junior (8 – 12 jr)

OBA Waterlandplein CodeTeam Junior is een club waarin kinderen spelenderwijs leren programmeren. Wil jij meedoen met het CodeTeam Junior? Dat kan! In de workshops leer je programmeren met Scratch en de micro:bit, een superleuke kleine computer. Je gaat visuele tekstberichten maken, leren licht en muziek te programmeren en een eigen nachtlampje te maken. Als je deze basis onder de knie hebt, ga je verder met het programmeren van een echte robot! Vanaf 8 jaar, deelname is gratis, open inloop (vol is vol). Voorkennis is niet nodig.

Locatie: Amsterdam – OBA Waterlandplein
Tijden: 15:00 tot 17:00 uur
Meer informatie

Micro:bit introductie les

De micro:bit is een kleine krachtige computer die speciaal voor het onderwijs is ontwikkeld. Je kunt hem zelf makkelijk programmeren en de sensoren gebruiken die erop zitten. Tijdens de les raak je vertrouwd met de wereld van Java en C. Met de micro:bit maak je makkelijk werkende apparaten en blijft het programmeren niet alleen in het scherm. Programmeren kan op je eigen pc, laptop, iPad of smartphone, dit leert ieder op zijn eigen niveau en tempo. Onze challenges zijn daarop aangepast.

Locatie: Rotterdam – Het Bergse Dorpshuis
Tijden: 15:00 tot 16:30 uur

Een elektrisch circuit ontwerpen

Leer tijdens deze workshop meer over polariteit (+ en -), kopertape, led-licht en een simpel elektrisch circuit. Vanaf 9 jaar.

Locatie: Den Haag – de Bibliotheek Wateringse Veld
Tijd: 15:30 tot 16:30 uur

Workshop: maak een hologram

Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid kun je meedoen aan de workshop ‘Maak een hologram’.

Christian Godschalk van CG-Graphics komt langs om een speciale workshop te geven. In deze workshop kun je leren hoe je zelf een hologram kan maken. Zonder dat je hiervoor een dure hologramprojectie nodig hebt. Je hebt alleen wat natuurkunde en een smartphone nodig. Kosten: 5,00 euro.

  • Bibliotheek Rijsbergen donderdag 22 november
  • Bibliotheek Roosendaal vrijdag 23 november

Locatie: Rijsbergen – de Bibliotheek Rijsbergen
Tijd: 16:00 tot 17:00 uur
Meer informatie

Voorlichting mediawijsheid

Wij van Connect Voorlichtingen vinden het belangrijk dat kinderen uit het basisonderwijs veilig en verantwoord omgaan met sociale media. Daarom bieden wij tijdens de Week van de Mediawijsheid een unieke kans: vandaag kunt u namelijk een gratis voorlichting bijwonen over hoe u als ouder/verzorger of leerkracht iets kan bijdragen aan het bewustzijn over social mediagebruik onder kinderen uit het voortgezet onderwijs. Lijkt het u leuk om deze voorlichting bij te wonen? Meld u dan snel aan.

Locatie: Amersfoort – StadsLAB033
Tijd: 18:45 tot 20:00 uur

De (ethisch) hacker vertelt…

Ethisch hacker/computerspecialist Jan-Karel Visser spreekt over hacken. Hoe houd je het onder de duim zowel privé als op het werk? Het zijn vaak de minst verwachte onderdelen waarmee een kwaadwillende weet binnen te dringen! Aanmelden kan via hoogezand@biblionetgroningen.nl

Locatie: Hoogezand – Biblionet Groningen
Tijd: 19:30 tot 21:30 uur
Meer informatie

Proefsessie: ben jij je smartphone de baas?

Wij voorzien u in deze sessie van stof tot nadenken en de nodige informatie. U gaat zelf ook aan de slag met vraag en antwoord. We zullen ingaan op vragen als: – Wat betekent je smartphone voor jou? – Hoe verleidelijk is je smartphone? – Wat is bewust gebruik? Voor slechts €10,- maak je voordelig kennis met de Digitale Geest en ga je een stuk mediawijzer naar huis! Meld je nu aan via info@digitalegeest.nl of 06 1275 5631 Duur van de sessie: 1 uur

Locatie: Goes – Kantoor VHIC
Tijd: 19:30 tot 20:30 uur
Meer informatie

(Ethisch hacken): positief of negatief?

Tijdens de Week van de Mediawijsheid stellen we jong en oud de vraag: ‘Heb jij het onder de duim?’. In dit kader heeft Bibliotheek De Lage Beemden op donderdag 22 november ethisch hacker isACK uitgenodigd voor een lezing. isACK vertelt hoe ethisch hackers te werk gaan en wat hun motivatie en doel is. Hij ondersteunt zijn verhaal met veel voorbeelden, anonieme anekdotes en diverse onderzoeken die hij gedaan heeft. Het wordt een interactieve lezing, inclusief tips en trucs, onder andere over veiligheid. De lezing over ethisch hacken vindt plaats op donderdag 22 november van 19.30 tot 21.00 uur in het Digipunt in Bibliotheek Gemert en is bedoeld voor volwassenen. De toegang is gratis, graag vooraf aanmelden via www.bibliotheeklagebeemden.nl.

Locatie: Gemert – de Bibliotheek Gemert
Tijd: 19:30 tot 21:00 uur
Meer informatie

“24/7 online, moet dat wel?!”

Tijdens de week van de mediawijsheid verzorgen wij een workshop over de waarom, hoe en wat van sociale media zodat wij beter begrijpen waarom wij ’24/7 aan staan’. Deze workshop is voor jong én oud! Wij zijn altijd en overal online, 24/7 bereikbaar en doen van alles met de smartphone met alle gevolgen van dien. In diverse vormen zetten wij ons in om bewustwording te stimuleren, bij jong en oud, als het gaat om het gebruik van sociale media. Wij denken er nauwelijks meer over na en pakken sociale media er automatisch bij. Maar we kunnen ook niet meer zonder sociale media, of toch wel?

Locatie: Utrecht – Sidekick Mattie
Tijd: 20:00 tot 21:00 uur
Meer informatie

Bel of mail met je Digi-vraag

Wil je ook graag een betaalverzoek doen maar weet je niet hoe? En weet jij welke apps je kind allemaal downloadt? Heb jij al een medisch ID? Of heb je een andere digitale vraag waar je graag eens over wil sparren? Iets waar je zelf niet uit komt? Dan nodig ik je uit om mij te bellen of te appen. Zo simpel is het. Ik denk met je mee en geef je, waar dat kan, graag advies.

In de Week van de Mediawijsheid zit er iemand in de Bibliotheek van maandag 19 november t/m donderdag 22 november tussen 9.00 en 11.00 uur voor je klaar. Gewoon, aan de telefoon. Met m’n kop koffie erbij.

Heb je een vraag die wat meer tijd nodig heeft, of die je liever face-to-face stelt? Ook dat kan.
Op vrijdag 23 november loop ik tussen 9.00 en 11.00 uur in Bibliotheek Nunspeet rond. Dan zie ik je daar!

Bellen of app-en op kan op: 06 455 277 63

Locatie: Nunspeet – de Bibliotheek Nunspeet
Tijd: 9:00 tot 11:00 uur
Meer informatie

 


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM18

Deel dit bericht