Daily Update #8: dit zijn de activiteiten van vandaag

23 november 2018 – De Week van de Mediawijsheid is van 16 t/m 23 november. Ook vandaag zijn er nog leuke en mediawijze activiteiten te doen. Wil je weten wat er vandaag bij jou in de buurt te doen is? Laat je inspireren door de activiteiten in de Daily Update van vandaag! Of bekijk het gehele overzicht op de kaart.

Een paar uitgelichte activiteiten:

[Besloten] Week van de Mediawijsheid bij Amerpoort

Amerpoort biedt in het kader van de Week van de Mediawijsheid workshops en activiteiten aan op de verschillende kantoorlocaties in de regio. Speciaal voor cliënten, medewerkers en verwanten is er een divers programma gemaakt om met elkaar meer te leren over internet.

» Bekijk het programma

Locatie: Baarn – Amerpoort
Meer informatie

[Besloten] Mondriaan Escapes

Speciaal voor het Mondriaan College is er tijdens de Week van de Mediawijsheid een virtuele escaperoom gemaakt. Deze virtuele escaperoom is opgezet voor docenten, met iedere dag een opdracht die zij moeten oplossen. Al spelend leren ze allerlei zaken over mediawijze onderwerpen. Vandaag is de laatste dag om een opdracht op te lossen – spannend!

Locatie: Alteveer – Mediaprofiel
Meer informatie

Grownhub app: ben jij bewust van je smartphone gebruik?

“Nee, ik zit niet zo heel veel op mijn telefoon” of “ik weet echt wel hoe lang ik sociale media gebruik per dag”. Stellingen die je dagelijks hoort en die bijna altijd onjuist zijn. Als je mensen laat zien hoe het daadwerkelijk zit met hun schermtijd en hoe ze die tijd besteden, schrikken ze er zelf van, aldus de organisatie van deze activiteit.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2018 maakt de Grownhub app het mogelijk voor ouders om de schermtijd in te zien. Inclusief de mogelijkheid om hier afspraken over te maken met je kind als dat nodig is.

Je kunt meedoen door de Grownhub app uit de Apple of Android appstore te installeren op je eigen smartphone. Daarna koppel je de Android tablet en/of telefoon van je kind en kun je aan de slag!

Naast inzicht in schermtijd krijg je de mogelijkheid om hier een maximum voor in te stellen, een bedtijd in te stellen, krijg je meer te horen over de apps die je kind gebruikt, blijf je op de hoogte van het laatste nieuws op gebied van mediawijsheid én kun je jouw vragen kwijt aan professionals.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid krijgen alle mensen die zich aanmelden voor deze activiteit de app twee weken gratis.

Locatie: Amsterdam – Grownhub
Meer informatie

Meet & Greet met bekende YouTube Bo Beljaars @Bokado #TeamBokado

Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid komt YouTuber Bo Beljaars langs in Bibliotheek Harderwijk op vrijdagmiddag 23 november. Wil jij een handtekening scoren of een selfie maken met Bo? Kom dan ook! De toegang is gratis, maar meld je vooraf wel online aan.

Bo Beljaars is al 10 jaar lang actief als content creator op YouTube. Op haar kanaal ‘Bokado’ uploadt ze video’s over alles wat ze leuk vindt (vlogs, unboxings, tutorials) en wat er op dat moment in haar opkomt. Ook vind je er reisvlogs, video’s over mode en make-up en video’s waarin ze kijkers advies geeft. Naast YouTube is ze ook erg actief op andere sociale media zoals Instagram, Snapchat, Musical.ly en Twitter.

Voor wie: (adviesleeftijd) vanaf 12 jaar

Locatie: Harderwijk – de Bibliotheek Harderwijk
Tijden: 16:15 tot 18:15 uur
Meer informatie

Boekentips met QR-code

Op zoek naar een goed boek? Tijdens de Week van de Mediawijsheid vind je in alle vestigingen van de Bibliotheek Noordwest Veluwe de aanraders van medewerkers. Wil je het boek direct reserveren? Dat is dan heel gemakkelijk: scan de QR-code bij de Boekentip en reserveer direct.

Boekentips van medewerkers
De medewerkers houden net als jij van heel veel boeken lezen en zitten bomvol goede leestips. Deze willen ze niet langer voor zich houden, maar juist leners inspireren met prachtige boeken. Heb je het boek gelezen? Spreek hen gerust ook eens aan, ze zijn benieuwd wat jij van het boek vond.

QR-code
Waarom een QR-code? Door de QR-code te scannen met een QR-reader app op je smartphone, word je direct doorverwezen naar onze website, waar je het boek kan reserveren. Lekker snel en makkelijk.

Wat is een QR-code eigenlijk?
QR staat voor ‘Quick Response’. Een QR-code is een vierkante barcode die gelezen kan worden door een app op je smartphone: een QR reader, waardoor je snel en makkelijk op de juiste internetpagina komt, dat scheelt een hoop typwerk.

Locatie: Ermelo – de Bibliotheek Noordwest Veluwe
Meer informatie

[Online] Mini-workshop: met je telefoon aan de eettafel

Een mini-workshop die je thuis aan de eettafel kunt doen samen met je gezin. Schrijf je in en je krijgt vandaag een opdracht om samen met je gezin uit te voeren. Zo leer je meer van elkaars sociale mediagebruik.

Locatie: Online
Meer informatie

Mediafestival

Tijdens de komende Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november 2018) hebben de medewerkers in MFA het Berflo een Mediafestival georganiseerd over dit thema. Vanmiddag is iedereen om 14.15 uur welkom in het Berflo. Vanuit verschillende invalshoeken wordt onderzocht waaraan je vandaag de dag moet voldoen om jezelf ‘mediawijs’ te noemen en wordt jong en oud de vraag gesteld: ‘Heb jij het onder de duim?’ Dit wordt belicht vanuit de volgende invalshoeken:

  • De kinderen van groep 7 / 8 van de Paus Johannesschool en de MIKADO laten zien hoe zij denken over sociale media, gebruik van tablets en phones, hoe zij denken over gamen, over de rol van hun ouders en leerkracht, enzovoort.
  • Een ervaringsdeskundige op het gebied van gameverslaving komt een workshop geven voor ouders van kinderen van de midden- en bovenbouw.
  • LOES geeft een workshop aan ouders en andere belangstellenden, gericht op de onderbouw en middenbouw.
  • Er is een expositie te zien van werkjes van kinderen van de BSO en de Kinderopvang van het Berflo.
  • Er zijn informatietafels van de fysiotherapie en de opticien die informatie en demonstraties geven over houding en beeldschermkijken.

Locatie: Hengelo – Berflo
Tijd: vanaf 14:15 uur

Stel je Digi-vraag

Wil je ook graag een betaalverzoek doen maar weet je niet hoe? En weet jij welke apps je kind allemaal downloadt? Heb jij al een medisch ID? Of heb je een andere digitale vraag waar je graag eens over wil sparren? Iets waar je zelf niet uit komt? “Dan nodig ik je uit om mij te bellen of te appen. Zo simpel is het. Ik denk met je mee en geef je, waar dat kan, graag advies.”

Heb je een vraag die wat meer tijd nodig heeft, of die je liever face-to-face stelt? Ook dat kan.
Vandaag is het mogelijk om tussen 9.00 en 11.00 uur in Bibliotheek Nunspeet je vraag te stellen.

Voor wie: volwassenen

Locatie: Nunspeet – de Bibliotheek Nunspeet
Tijd: 9:00 tot 11:00 uur
Meer informatie

Mediawijsheidtraining

Tijdens de Week van de Mediawijsheid wordt er een speciale mediawijsheidstraining georganiseerd. Deze training is bedoeld voor de groepen 6,7 en 8 en wordt verzorgd door een ouder.

Locatie: Dronten – Sws de Brandaris
Meer informatie

Programmeren, coderen en vloggen bij de OBA

Van 16 tot en met 23 november 2018 kun je ook in de OBA terecht voor de leukste en leerzaamste activiteiten in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Iedereen gebruikt zijn/haar mobiele telefoon, internet en sociale media steeds vaker. Maar ben je ook mediawijs? Weet je hoe het zit met privacyinstellingen en hoe regel jij je bankzaken? Hoeveel uur per week mag jouw kind ‘met de tablet’? De OBA helpt iedereen die mediawijzer wil worden op weg. Er is aanbod voor de jeugd, zoals een workshop vloggen en leren coderen. Maar ook volwassenen vinden hun weg via tablet en computer bij het Tabletcafé en de activiteiten van Leef en leer!

Locatie: Amsterdam – OBA
Meer informatie

[Besloten] Digitale werkplaats

Mediawerkplaats open voor groep 8, 3D printen en ontwerpen, microbit introductie.

Locatie: Rotterdam – Het Bergse Dorpshuis
Tijd: 9:30 tot 11:30 uur

Mediacafé

In het Mediacafé zitten de mediacoaches van de bibliotheek klaar om je – onder het genot van een kopje koffie of thee – alles te vertellen over schermtijd, sociale media, mediawijsheid en nog veel meer. Loop langs en stel vragen, ontvang tips en snuffel aan de nieuwste apparaten.

Locatie: Alphen aan den Rijn – Bibliotheek Rijn en Venen
Tijd: 14:00 tot 19:30 uur
Meer informatie

Innovatieve WoWi!-bus in Winterswijk

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november) doorkruist een bijzondere bus de Achterhoek. De WoWi! (Workshop on Wheels: innovatie!) bezoekt de Bibliotheken in de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk. Iedereen wordt uitgenodigd om kennis te komen maken met de nieuwste innovatieve apparaten en gadgets. De toegang is gratis. WoWi! is een biebbus vol digitale nieuwigheden, die jong en oud(er) laat kennismaken met de nieuwste digitale en technologische ontwikkelingen. In de bus kun je zelf aan de slag met de nieuwste innovatieve apparaten en gadgets. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat technologische ontwikkelingen en de toepassingen ervan in de toekomst kunnen brengen. Op 22 en 23 november staan de deuren van de bus open in Winterswijk.

Locatie: Winterswijk – de Bibliotheek Oost-Achterhoek
Tijd: 14:30 tot 16:30 uur
Meer informatie

i-Lab vrije werkplaats

Het i-Lab is een ’maakplek‘: media worden gebruikt om creatieve ideeën te realiseren en slimme oplossingen worden tastbaar gemaakt met techniek. Heb je een idee, een schoolproject, of wil je gewoon een keer komen kijken? Kom langs op vrijdagmiddag tussen 14:30 en 17:30 uur. Tijdens deze vrije werkplaatsuren kun je gratis terecht in het i-Lab. Je kunt dan onder begeleiding aan de slag met 3D-printers, robotica, computerprogramma’s, film- en muziekapparatuur.

Locatie: Leiden – BplusC
Tijd: 14:30 tot 17:30 uur
Meer informatie

Volgen met Youstoub

Ter afsluiting van de Week van de Mediawijsheid vertelt Youstoub hoe je een bekende vlogger wordt! Wil jij leren vloggen en op de foto met Youstoub, kom dan vrijdag 23 november naar studio B in de Centrale Bibliotheek. Laat je dansmoves zien tijdens de silent disco en win een vrijkaartje voor de VEED-AWARDS 2019 met de social media quiz. Reserveer wel een plekje (vol = vol).

Locatie: Den Haag – de Bibliotheek Den Haag
Tijd: 15:00 tot 16:30 uur

Programmeren: hoe werkt dat?

Jonge programmeurs uit Laakkwartier leggen op deze dag uit hoe programmeren gaat. Vanaf 9 jaar. Reserveren is niet nodig.

Locatie: Den Haag – Laakkwartier Bibliotheek Den Haag
Tijd: 15:30 tot 17:00 uur

Workshop: maak een hologram

Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid kun je meedoen aan de workshop ‘Maak een hologram’.

Christian Godschalk van CG-Graphics komt langs om een speciale workshop te geven. In deze workshop kun je leren hoe je zelf een hologram kan maken. Zonder dat je hiervoor een dure hologramprojectie nodig hebt. Je hebt alleen wat natuurkunde en een smartphone nodig. Tijd: 16:00 uur tot 17:00 uur Kosten: 5,00 euro

Locatie: Roosendaal – Bibliotheek Roosendaal
Tijd: 16:00 tot 17:00 uur
Meer informatie

Dronevliegen: hoe en wat?

Mag je een drone zomaar overal laten opstijgen? En hoe hoog mag hij dan vliegen? Presentatie en antwoorden op vragen over wat er bij dronevliegen komt kijken; door dronevlieger Karel van den Berg.

Locatie: Den Haag – Bibliotheek Wateringse Veld
Tijd: 19:00 tot 20:30 uur


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM18

Deel dit bericht