5 november 2021 – Nico Haasbroek, journalist en ambassadeur van de Week van de Mediawijsheid, is benieuwd naar jou! Graag bezorgt hij je de dag van je leven tijdens de Week van de Mediawijsheid en vertelt hoe hij denkt over mediawijsheid.
Op het moment dat je of u dit leest vieren we de Week van de Mediawijsheid. Hieperdepiep hoera!
Omdat ik ter gelegenheid daarvan voor ambassadeur van die wijsheid mag spelen heb ik zin om met u, lezer, de dialoog aan te gaan. Ik zal me eerst even voorstellen. Al was het maar omdat ik een enorme hekel heb aan anoniem via sociale media te communiceren.
Aangenaam. Ik ben Nico Haasbroek. Mijn hele leven staat in het teken van de media en de journalistiek. Ben je nieuwsgierig, typ dan mijn naam in om een glimp van mijn levensloop op te vangen. Alles wat over mij op internet geschreven staat, klopt. (grapje) Wil je nog meer weten, ga naar Joop.nl waar mijn wekelijkse mediarubriek wordt gepubliceerd. Daar kun je ook op reageren.
Vind je mij te oud, besef dan dat je dat zelf ook wordt. Om nog iets meer over mezelf te vertellen: Ik ben een generalist in plaats van een specialist, ik ben autodidact, ik verkies twijfelen boven zekerheden debiteren en anderen vinden dat ik vaak humoristisch uit de hoek kan komen.
Maar wie ben jij? Toch niet de zoveelste boze, domme, anonieme ‘reageerder’, mag ik hopen. (Tussen haakjes: ik ben evenmin superslim en heb ook wel eens last van een boze bui.)
Zo ja, dan heb ik nog een vraag: Waarom reageer je zoals je reageert? Degene die het eerlijkste antwoord op deze vraag geeft, beloon ik met een bijzondere prijs. Ik ben namelijk bereid je de dag van je leven te bezorgen.
Heet je bijvoorbeeld echt Willemien en woon je in Winschoten, dan ben ik bereid je in die plaats op te zoeken, maar je bent ook van harte welkom in Rotterdam. Voor Roelof in Roermond geldt hetzelfde.
Tijdens de dag van je leven moeten jouw wensen centraal staan. Wil je een bijzonder iemand ontmoeten, wil je lekker eten of naar een museum fietsen? In principe moet alles kunnen. Maar misschien is het een aardig idee onze wederzijdse mediawijsheden met elkaar te bespreken. Waar ben jij goed in? Wat spook jij digitaal uit? Wat wil je met je leven? Wat lees je? Wie zijn je helden? Als we elkaar in alle rust en openheid interviewen, dan kan dat al vast een goed begin zijn. Een echte ontmoeting – op basis van gelijkwaardigheid – is oneindig veel boeiender dan Samen Sociaal Online. Of niet soms?
Mediawijsheid komt voor mij neer op de kunst om zo slim mogelijk met de media om te gaan. Zo vind ik het interessant om in een onbekend land waar de media nog in kinderschoenen staan en de dictatuur vaak de sfeer bepaalt op zoek te gaan naar iemand die iets met de media in zijn of haar land wil gaan doen. Ik vertel dan hoe je met je mobieltje – stap voor stap – nieuws kan maken en geld verdienen. We gaan de straat op en ik leer mijn mede-wereldburgers kijken. Dan volgen we op de motor een ambulance, we gaan af op een rookpluim in de verte of we doen iets met rondwaaiende plastic zakjes. Als mogelijk begin van een nieuwsverhaal. In zo’n situatie voel ik me happy.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.