11 november 2022 – Het zit er bijna op! Vandaag is de laatste dag van de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022). Dé bewustwordingscampagne over mediawijsheid stond dit jaar in het teken van het stimuleren van prosociaal gedrag online. Door op te staan voor een ander, in plaats van toe te kijken bij kwetsend gedrag online, maak je duidelijk dat dit soort gedrag niet oké en niet normaal is. Als we dit met z’n allen doen, veranderen we de sociale norm en zal dit soort kwetsend gedrag in de toekomst minder vaak voorkomen.
Onderzoek – Asociaal gedrag online: Nederland laat
het massaal gebeuren
Digitale mediagebruikers tussen de 16 en 80 jaar komen op sociale media niet voor elkaar op als ze zien dat iemand publiekelijk wordt vernederd, buitengesloten of genegeerd. Terwijl zeventig procent vindt dat we anders met elkaar om moeten gaan online en er wel degelijk iets aan online kwetsend gedrag te doen is. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Netwerk Mediawijsheid, de Nationale Wetenschapsagenda en de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat bij de start van de Week van de Mediawijsheid 2022 werd gepresenteerd.
» Bekijk alle resultaten en download het onderzoek
» Download en lees hier het persbericht over de onderzoeksresultaten
» Lees over de flitspeiling onder leerlingen die meededen aan MediaMasters
Bitefile: 10 bewezen manieren om online upstandergedrag te stimuleren
Wanneer iemand online te maken krijgt met kwetsend gedrag, zijn er meestal omstanders die getuige zijn van de situatie. Zij kunnen een groot verschil maken door als upstander in actie te komen. Bijvoorbeeld door zich uit te spreken tegen het gedrag, het slachtoffer te steunen of melding te maken. Maar vaak doen we niks, en negeren we het gedrag. Hoe kunnen we toch als upstander in actie komen? Waarom is dat belangrijk? En wat kun jij doen om upstandergedrag bij jezelf en anderen te stimuleren?
» Bitescience dook in het wetenschappelijke onderzoek hiernaar en zocht het voor je uit
Interviews met winnaars Challenge Samen Sociaal Online
Hoe verging het de vijf projecten die in in 2022 een stimuleringsbijdrage kregen van Netwerk Mediawijsheid, als onderdeel van de Challenge Samen Sociaal Online? Van een videogame waarmee leerlingen in elkaars bubbel stappen tot een sociaal, digitaal kwartetspel: de vijf initiatieven zetten zich ieder op eigen manier in voor een sociale online wereld. Ze blikken terug op de lessen die ze leerden tijdens hun project en geven tips aan het netwerk:
» Bubbelvanger: “Vanuit gedeelde interesse ontstaat interesse in en begrip voor elkaar!”
» Sociaal digitaal: “Spelen is van alle tijden.”
» Computerheld: “Een goed voorbeeld, doet goed volgen. Ook online!”
» In het hoofd van de hacker: “Er is zoveel meer ruimte voor creatieve ideeën.”
» Expeditie filterbubbel “Ga er niet vanuit dat filterbubbels iets slechts zijn.”
Feestelijke uitreiking Special Media Awards
Tijdens een feestelijke uitreiking in Beeld en Geluid Hilversum werden de winnaars van de Special Media Awards bekendgemaakt. Deze jaarlijkse prijsuitreiking, georganiseerd door Amerpoort, is gericht op mediamakers met een verstandelijke beperking. Graag feliciteren we de tien winnaars met het binnenslepen van hun Special Media Awards 2022!
» Kijk hier de uitzending van de prijsuitreiking terug
» Netwerk Mediawijsheid steunt de Special Media Awards vanuit het actieprogramma Leuk online leven
Hartelijk bedankt en tot volgend jaar!
Aan alle (netwerk)partners, ambassadeurs en anderen die meededen of bijdroegen aan en/of genoten hebben van de Week van de Mediawijsheid: heel hartelijk dank! Volgend jaar weer? De campagne vindt dan plaats op 10 t/m 17 november 2023. Zet ‘m alvast in de agenda.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM en #houhetsociaal.