Drie mediawijze tips voor het voortgezet onderwijs

Tips voor het voortgezet onderwijs

10 november –  Wil je aan de slag met mediawijsheid op jouw school, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? De Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november) is het perfecte moment om hier extra aandacht aan te besteden. Laat je inspireren en bekijk de tips voor het voortgezet onderwijs.

Tip 1 Zijn jouw leerlingen digitaal in balans? Doe de test

Voor de start van de Week van de Mediawijsheid hebben Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos Instituut hebben de website digitalebalans.nl gelanceerd waar jongvolwassenen een zelftest kunnen invullen dat hun laten denken over hun mediagebruik. De resultaten van de zelftest zijn een goed uitgangspunt om bijvoorbeeld tijdens een (online) mentoruur de digitale balans van de leerlingen te bespreken. De zelftest is gebaseerd op het Digitale Balans Model.

» Meer informatie 

» Doe de zelftest

Tip 2 InternetHelden

Help jongeren veilig en zelfverzekerd de online wereld te ontdekken. Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid heeft De InternetHelden de les ‘digitaal welzijn – Je hebt het zelf in de hand‘ ontwikkeld; over de invloed van smartphonegebruik onder jongeren. Een digitale balans is voor iedereen anders. Daarom ontdekken de leerlingen tijdens deze les, door zelfreflectie en het uitwisselen van ervaringen, welke invloed hun smartphonegebruik heeft op hun eigen gezondheid en welzijn. Het lesmateriaal bestaat uit een digitale klassikale les en een kant-en-klare thuiswerkles via LessonUp.

» Naar de digilessen

Tip 3 Schijf van 5

Ook handig voor in de klas: ontdek de 5 eenvoudige stappen en blijf de baas over je smartphone! De Harde Schijf van 5 zorgt ervoor dat je als digitaal expert je eigen social media- en telefoongebruik in balans houdt. Profiteer van alles wat het online leven je te bieden heeft, maar kies voor de juiste balans! Zet de eerste 5 stappen naar gebalanceerd smartphonegebruik door de poster in je klas op te hangen.

» Meer informatie

 

» Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk ook alle andere tips voor het primair onderwijs.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM of #zelfindehand

Deel dit bericht