9 november – Wil je aan de slag met mediawijsheid op jouw school, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? De Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november) is het perfecte moment om hier extra aandacht aan te besteden. Laat je inspireren en bekijk de tips.
Tip 1 MediaMasters – Ontdek de wereld van mediawijsheid
MediaMasters is een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Tijdens de landelijke wedstrijd van 5 t/m 13 november worden de leerlingen meegenomen in een spannend verhaal en kunnen de leerlingen bits (punten) verdienen door vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren. De klas die de meeste bits heeft gescoord wint een mooie prijs.
Na afloop van de landelijke wedstrijd ontvangt iedere klas het MediaRapport. Daarin zie je welke resultaten jouw klas behaald heeft voor thema’s binnen het domein digitale geletterdheid. Wil je de kennis op een bepaald vlak verbeteren of is er extra aandacht nodig voor een bepaald thema? Speel dan vanaf 16 november de extra ThemaMissie die bij het thema hoort.
» Meer informatie en aanmelden
Tip 2 Zit met Pit – Breng je klas in beweging
Met deze erkende Gezonde School activiteit leren kinderen in groep 5/6 alles over gezond gedrag rond beeldschermgebruik. Onderwerpen zoals schermtijd, (werk)houding en ‘Fit met je scherm’ komen in 6 korte lessen aan bod. Pietje Pit neemt de kinderen mee in herkenbare situaties. De lessen bestaan uit actieve werkvormen en haken direct aan op het gebruik laptops of tablets, zowel thuis als in de klas.
Tip 3 Data Detox Kids – Theater voor en door tieners
Ga aan de slag met de Data Detox Kids. Dit is een showvoorstelling gemaakt door en voor kinderen om het thema internetgebruik en online privacy voor leeftijdsgenoten (10 tot 14 jaar) bespreekbaar te maken.
Zo kun je samen met je leerlingen een eindejaarsvoorstelling organiseren op school met het script, werkboek en de opdrachten waarbij het publiek kan deelnemen.
Ga ook eens aan de slag met de bijbehorende Data Detox Kit.
» Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk ook alle andere tips voor het primair onderwijs.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM of #zelfindehand