8 november 2022 – Dit jaar zijn er twee vakprofessionals die zich als ambassadeurs aan de Week van de Mediawijsheid hebben verbonden. In dit flitsinterview lees je wat journalist, schrijver en activist Milou Deelen (Instagram), te zeggen heeft over mediawijsheid en haar rol in de campagne én lees je haar tips om prosociaal online gedrag te stimuleren.
Wat is mediawijsheid voor jou?
Het is natuurlijk een beetje een open deur, maar voor mij is mediawijsheid ‘op een wijze manier met je mediagebruik omgaan’. In de zin van, op een normale en respectvolle manier. Het gedrag van mensen hoeft niet te verschillen in de offline en online wereld. Waarom zou je online wel mensen uitschelden als je dit offline nooit in iemands gezicht zou zeggen? Als ik er nu over nadenk, is het ook opvallend dat we elkaar online constant ophemelen, terwijl dit offline niet echt gebeurt. Dat zorgt voor een kloof tussen on- en offline. Een compliment is natuurlijk leuk, maar dat constant online doen kan mensen ook naar hun bol stijgen. Kortom: we zouden zowel online als offline op dezelfde manier met elkaar moeten omgaan, of het nou gaat over de positieve of de negatieve kanten van online gebruik.
Waarom zet jij je als ambassadeur in voor de Week van de Mediawijsheid?
Ons leven speelt zich voor een groot deel online af. We besteden ontzettend veel tijd online. Iedereen maakt zoveel gebruik van sociale media. En dat terwijl het, als je erover nadenkt, nog relatief nieuw is. Het is niet raar dat we nog niet helemaal weten hoe we daarmee om moeten gaan. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan mediawijsheid en bewustwording te creëren.
Daarbij heb ik zelf veel negatieve ervaringen, waar ik in het begin heel erg van schrok. En het bizarre is dat je er na een tijdje aan went. Alles is zo onaardig en respectloos.
Online omgangsvormen zijn er nog niet: de haat- en scheldwoorden die ik online ontving, krijg ik nooit offline naar mijn hoofd geslingerd.
Ik vind het fijn om te zien dat er mensen zijn die online de moeite nemen om je te steunen, zij maken het verschil.
Ik voel me daarom vereerd dat ik ambassadeur van de Week van de Mediawijsheid ben. Het onderwerp gaat mij aan het hart. En het gaat eigenlijk iedereen die ik ken aan het hart, want bijna iedereen maakt gebruik van sociale media en je kan er niet meer omheen.
Wat zijn je eigen positieve en/of negatieve ervaringen met omstandergedrag online?
Negatieve ervaringen zijn vooral online haat, waarbij vooral veel slutshaming toen ik opkwam voor seksuele wensen van vrouwen. Ik heb veel scheldwoorden langs zien komen, en mijn uiterlijk werd regelmatig afgekraakt.
Ik weet dat als ik over feministische onderwerpen ga schrijven, ik mij moet voorbereiden op haatreacties.
Positieve ervaringen zijn dat ik online heel veel positieve berichten ontvang van mensen, die mij steunen. Dit zijn mensen die het goed vinden wat ik doe of schrikken van wat ik allemaal voor haat over mij heen krijg. Ik vind het fijn om te zien dat er mensen zijn die online de moeite nemen om je te steunen, zij maken het verschil.
Fotocredits: Thomas van den Berg
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM en #houhetsociaal.