Flitsinterview met #WvdM-ambassadeur Quinn Bezemer

Afbeelding-bij-interview-Quinn-Bezemer

9 november 2022 – Dit jaar zijn er twee vakprofessionals die zich als ambassadeurs aan de Week van de Mediawijsheid hebben verbonden. In dit flitsinterview lees je wat Quinn Bezemer, onderdeel van influencerduo Quinn en Aaron (TikTok | Instagram), te zeggen heeft over mediawijsheid en zijn rol in de campagne én lees je zijn tips om prosociaal online gedrag te stimuleren.

Wat is mediawijsheid voor jou?

Mediawijsheid betekent voor mij veiligheid en verantwoordelijkheid. Ik zie mediawijsheid graag als een toolbox van kennis waarmee mensen zichzelf en anderen online kunnen beschermen. Verantwoordelijkheid voor jezelf en de mensen om je heen speelt hierbij een belangrijke rol.

Waarom zet jij je als ambassadeur in voor de Week van de Mediawijsheid?

Ik vind het enorm belangrijk dat bewustwording rondom mediawijsheid wordt vergroot. Daarnaast ben ik me zeer bewust van mijn rol als influencer. Het is hierbij belangrijk dat iemand zoals ik, een rolmodel voor kinderen, me inzet voor mediawijsheid. Hierdoor kunnen we samen werken aan een wereld waarin iedereen veilig en verantwoordelijk is online.

Wat zijn je eigen positieve en/of negatieve ervaringen met omstandergedrag online?

Waar ik in het verleden echt last van heb gehad, is een like op een negatieve reactie. Ik zie dit als een klassiek geval van omstandersgedrag online: iemand laat een negatieve of satirische reactie achter, en iemand anders liket deze zonder twee keer na te denken.

Ik zou willen dat mensen actiever nadenken voordat ze een reactie achterlaten op een post van iemand anders.

Door een negatieve reactie een like te geven, wordt er onbewust een signaal afgegeven aan mij dat mensen het met die reactie eens zijn. Vooral als het dan een heel negatieve reactie is, heeft dat mij wel eens veel pijn gedaan.

Hoe zou je willen dat we online met elkaar omgaan?

Ik zou willen dat mensen actiever bezig zijn met elkaar. Actiever nadenken voordat ze een reactie achterlaten op een post van iemand anders. Actiever nadenken voordat ze een reactie liken van iemand anders. En een actievere rol spelen om elkaar ook eens een goed gevoel te geven online.

Heb je nog tips voor pro sociaal online omstandergedrag?

Wat mij heel erg heeft geholpen toen ik negatieve reacties kreeg, is het ontvangen van privéberichtjes van mensen die mij steunen. Het is vaak (helaas) zo dat je positief uitspreken over iemand die veel negativiteit over zich heen krijgt, negatieve gevolgen heeft voor de persoon die zich positief uitspreekt. Een goede vervanging hiervoor is het sturen van een privé-berichtje naar de persoon die negativiteit over zich heen krijgt. Hierdoor voelt hij of zij zich gesteund en ervaar je zelf geen negatieve gevolgen.

 


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM en #houhetsociaal.

 

Deel dit bericht