Help tijdens de Week van de Mediawijsheid ook een ander online

11 november – Jongvolwassenen maken over het algemeen makkelijker gebruik van digitale media dan ouderen omdat ze opgegroeid zijn in het digitale tijdperk. Ouderen kunnen soms onzeker zijn om online media te gebruiken, maar ook voor hen biedt het veel mogelijkheden. Al helemaal nu we door de coronacrisis meer thuis zitten en communicatie vaak via een scherm verloopt. Fysiek op bezoek gaan bij je oma of opa is nu niet altijd even verstandig, maar er is wel behoefte aan contact. Probeer daarom eens te videobellen. Weet je niet waar je moet beginnen? Met deze tips helpen we je graag op weg om anderen te helpen met het starten van hun mediagebruik.

Tip 1: Informeer een ander over de mogelijkheden van videobellen

Videobellen is leuk; je kunt degene met wie je belt zien. Voor jou is dit misschien makkelijk, maar voor een ander kan dit ingewikkeld zijn. Seniorweb heeft de mogelijkheden van de verschillende programma’s en apps waarmee je kunt videobellen op een rijtje gezet. 

»Meer informatie

Tip 2: Leer je naaste beeldbellen

Wist je dat je mensen met dementie ook kunt leren beeldbellen? Als je fysiek ergens niet bij kunt zijn, is beeldbellen (videobellen) een mooi alternatief. Je kunt elkaar horen én zien zodat je meer contact hebt. Dementie.nl legt je stap voor stap uit hoe je dit kunt aanpakken met tools zoals WhatsApp, Facetime en Skype. 

»Meer informatie

Tip 3: Laat ze een cursus volgen bij de lokale bibliotheek

Digitale vragen over je laptop of smartphone? De lokale bibliotheek kan je helpen. Veel bibliotheken houden (digitale) spreekuren of organiseren workshops over het gebruiken van online media. Samen met anderen kun je hier terecht met al je digitale vragen of praten over  apps, je smartphone, computer of tips en trucs uitwisselen. 

Tip 4: Volg de lesprogramma Welkom Online

Wijs iemand die een beetje hulp kan gebruiken op ‘Welkom Online’. Het online lesprogramma kun je zelfstandig, samen of met een vrijwilliger volgen.  Onderwerpen die aan bod komen zijn: videobellen, een uitje plannen en het ontdekken handige apps. Het lesprogramma bestaat uit vier thema’s: je dagelijkse leven, je actieve leven, je sociale leven en je gezonde leven. 

»Meer informatie

Help iemand online

Heb jij contact met een oudere via (online) media? Maak er een leuke foto van en deel je verhaal op sociale media om ook anderen te inspireren. Vergeet niet de hashtag #WvdM en #Zelfindehand te gebruiken.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM of #zelfindehand

Deel dit bericht