Hoe blijf je digitaal in balans in tijden van crisis?

2 november 2020Midden in een pandemie is het belang van mediawijsheid groter dan ooit. Digitale middelen bieden de mogelijkheid om op afstand met elkaar in verbinding te blijven, op de hoogte te blijven van de actualiteit en werk of studie voort te zetten. Maar ook de keerzijde van media is zichtbaar, zoals het gevoel altijd ‘aan’ te staan, veel schermtijd en de extra onrust van nepnieuws en complottheorieën over COVID-19. De zoektocht naar digitale balans om lichamelijk, mentaal en sociaal gezond te blijven, houdt ons allemaal bezig.

Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november)

Aankomende vrijdag start de Week van de Mediawijsheid, de jaarlijkse bewustwordingscampagne over het kritisch en actief omgaan met media. Door het hele land vragen organisaties aandacht voor digitale balans en gezondheid. Hoe beïnvloedt jouw mediagebruik jouw leven? En hoe kun je media gebruiken om gezond te blijven en het beste uit jezelf te halen? Een week lang kan men aan de slag met webinars, workshops, challenges en een zelftest over digitale balans.

Wat is jouw digitale balans?

Wat is digitale balans en hoe bepaal je die van jou? Op vrijdag 6 november lanceert Netwerk Mediawijsheid samen met het Trimbos-instituut de website digitalebalans.nl. Op deze website vind je weetjes, tips en adviezen: hoe zorg je dat je je goed en gezond voelt met én zonder media? Daarnaast kun je met een zelftest ontdekken of jij alles onder controle hebt en hoe tevreden je bent met je eigen digitale balans.

Onderzoek

Hoe zit het met de digitale balans van jongvolwassenen in Nederland? Netwerk Mediawijsheid heeft in samenwerking met het Trimbos-instituut landelijk onderzoek uitgevoerd. De onderzoeksresultaten geven inzicht in sociale, mentale en lichamelijke gezondheid van jongvolwassenen in relatie tot hun mediagebruik. Het onderzoek wordt op de eerste dag van de Week van de Mediawijsheid gepresenteerd.

Activiteiten

Door het hele land organiseren netwerkpartners van Netwerk Mediawijsheid activiteiten en online events. Op de agenda vind je alle webinars, presentaties, appcafés, debatten, spreekuren, games, workshops en groepsgesprekken. Enkele
uitgelichte activiteiten:

 • Dagelijke struggles
  Human en 3FM besteden met artikelen en een IGTV-video aandacht aan de Week van de Mediawijsheid. In de video gaat 3FM-dj Sophie Hijlkema in op wat de effecten zijn van de trucjes van grote sociale mediabedrijven op onze psyche.
  Daarnaast komt er onder andere een artikel over Floris van der Pol (29), die drie jaar geleden zijn smartphone in een kampvuur gooide. Hij ergerde zich aan zijn telefoonverslaving. Met 3FM deelt hij zijn ervaringen.

 • MediaMasters (5 t/m 16 november)
  Welke klas wordt de meest mediawijze klas van Nederland? Donderdag (5 november) start de tiende editie van MediaMasters, een unieke serious game over de kansen en gevaren van digitale media, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Ruim 110.000 leerlingen strijden met hun klas om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Leraren hebben nog tot 5 november de mogelijkheid om hun klas aan te melden. Op maandag 16 november wordt de winnaar bekendgemaakt.
 • Special Media Awards (10 november)
  De Special Media Awards is een prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Met de Special Media Awards krijgen zij de kans hun mediacreaties te laten zien aan een breed publiek. Er zijn o.a. prijzen voor beste vlogger, beste presentator, beste serie en beste multimedia team.

Kijk voor meer activiteiten op het activiteitenoverzicht.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM of #zelfindehand

Deel dit bericht