#WvdM Hoe sociaal zijn we online?

5 november 2021Voor Otwin van Dijk, burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek en ambassadeur van de Week van de Mediawijsheid, zijn sociale media een verrijking. Het biedt mogelijkheden om op een laagdrempelige manier met burgers in gesprek te gaan, maar ook hij ervaart de keerzijde van de online wereld. Voor de Week van de Mediawijsheid vertelt hij wat er volgens hem nodig is om van de online wereld een leuke plek te maken voor iedereen.


De Week van de Mediawijsheid draait dit jaar om de vraag: ’Hoe houden we het samen sociaal online?’ Verschillende ambassadeurs werkzaam in de media of politiek vertellen wat zij doen, zodat de online wereld een leuke plek blijft voor iedereen.


Van 5 tot en met 12 november is het de Week van de Mediawijsheid, die in het teken staat van Samen Sociaal Online. Weer een ‘Week van…’ hoor ik sommigen van u verzuchten, is dat nou nodig?

Wat mij betreft wel! Het is goed om stil te staan bij het sociale aspect van sociale media. Dat is immers steeds vaker ver te zoeken.

De afgelopen coronatijd zijn we met z’n allen massaal online gegaan. We moesten zoveel mogelijk op afstand werken, leren en contact houden met familie en vrienden. Dat betekende veel zoom-vergaderingen, digitaal lesgeven en nog meer appen met elkaar. Hoe fijn is het dat veel sectoren ‘gewoon’ door konden gaan met hun werkzaamheden dankzij al deze online voorzieningen. En dat we via smartphones, tablets en computers voortdurend met elkaar in verbinding staan.

Maar de online wereld heeft ook een keerzijde. Je ziet namelijk veel haat, nepnieuws en cybercriminaliteit voorbijkomen. Hierdoor nemen de tegenstellingen in de samenleving alleen maar toe. Toch hebben de sociale media wat mij betreft vooral een positieve toegevoegde waarde. Voor mij als burgemeester is het een mooie, laagdrempelige manier om met inwoners in gesprek te gaan. Ik probeer soms ook bewust mensen een beetje te prikkelen met een gevoelig onderwerp om een discussie op gang te brengen. Als je diverse meningen leest, kan dat tot nieuwe inzichten leiden. Ik heb mijn mening ook wel eens wat bijgesteld naar aanleiding van reacties onder mijn posts.

Belangrijk bij het geven van je mening is respect voor elkaar. Luister goed naar wat een ander zegt en vraag je eens af waarom hij/zij zo denkt. Iemand de les lezen is gemakkelijk maar het lost niets op. Als je een open gesprek voert en niet per definitie je gelijk wilt halen, kun je ook van elkaar leren. Als we met die intenties met elkaar omgaan, blijft de online wereld voor iedereen een fijne plek.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.

Deel dit bericht