Hoe word je als leerkracht mediawijzer?

18 november 2018 – In 2021 wordt Digitale Geletterdheid een verplicht onderdeel van het onderwijscurriculum. Vanaf dat moment zijn scholen verplicht om lessen over mediawijsheid te geven. Daarom is het belangrijk dat ook leraren mediawijs en digitaal vaardiger worden. De Week van de Mediawijsheid is een mooi moment hier als leerkracht mee aan de slag te gaan.

» Vind handige tips en tools in het dossier op Mediawijsheid.nl en op de speciale onderwijspagina van de Week van de Mediawijsheid.
» Benieuwd hoe het ervoor staat met jouw kennis van mediawijsheid? Doe de quiz: Heb jij het onder de duim?

Hoe weet je of je mediawijs bent?

Het Mediawijsheid Competentiemodel is een goede leidraad. Er is ook een uitwerking van het competentiemodel voor leerkrachten po en pabo-studenten. Deze is ook bruikbaar voor vo.

Het competentiemodel bestaat uit 4 hoofdgroepen; begrip, gebruik, communicatie en strategie. Daarbinnen worden 10 competenties beschreven, elk opgedeeld in 5 niveaus. Een leerkracht zou bij alle competenties op niveau 4 moeten zitten.

Stap 1 – bepaal je niveau

Wil je weten waar je staat? De gratis zelftoets van M@LT is een goed begin. Op Teachers Channel kun je je registreren en een competentie-assessment doen.

Op mediaprofiel.nl kun je een persoonlijke scan van jouw mediavaardigheid laten maken. Na afloop krijg je advies over de competenties die je verder kunt ontwikkelen.

Stap 2 – mediawijzer worden (individueel of als school)

Wil je mediawijsheid een vaste plek binnen de school geven? Zorg dan eerst voor een collectieve visie. Bekijk hier hoe je dat doet.

Stap 3 – je lessen verrijken met media

Verrijk je lessen met media door bijvoorbeeld tijdens #WvdM18 MediaMasters te spelen.

Stap 4 – zelf lessen mediawijsheid geven

Een uitgebreid overzicht van beschikbaar lesmateriaal staat in het dossier Lesmateriaal.

Stap 5 – mediawijs (bij)blijven

 


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM18

Deel dit bericht