MediawijsheidTalk #1 met Lucas van de Meerendonk – Van Snapchat tot bewust online: op naar de #WvdM18

MediawijsheidTalk #1

13 november 2018 – NOS Jeugdjournaal-presentator Lucas van de Meerendonk is ambassadeur van de Week van de Mediawijsheid. Wat vindt hij daar eigenlijk van?

“Ik vind het een enorme eer om dit jaar ambassadeur van de Week van de Mediawijsheid te zijn. Ik kijk er onwijs naar uit! Kinderen maken steeds meer gebruik van media, zoals YouTube, Snapchat, Tik Tok (het oude musical.ly). Ik vind het erg belangrijk dat deze groep bewuster met media om leert gaan.”

Over mediawijsheid zegt hij: “Het klinkt als een heel vanzelfsprekend iets, maar er gaan toch nog vaak dingen fout. Je moet media niet op de automatische piloot gebruiken. Het is goed om even stil te staan bij wat er online gebeurt en jouw rol daarin.”

Op de vraag waar we dan zoal over na moeten denken, antwoordt hij: “Het is zonde om alleen aandacht te besteden aan de negatieve kanten en de gevaren van media, want met de nodige mediawijsheid bezorgen media je uiteindelijk vooral heel veel plezier en nuttige informatie.”

Tijdens de Week van de Mediawijsheid wordt aan jong en oud gevraagd of zij voldoende mediawijze skills in huis hebben om te profiteren van (digitale) media: ‘heb jij het onder de duim?’ Digitale media bieden nieuwe vormen van creativiteit, nieuwe manieren om je identiteit te ontdekken en de mogelijkheid om mensen over de hele wereld te ontmoeten. Wat moet je in huis hebben om hier plezier aan te beleven? En hoe herken je de risico’s?

Lucas benadrukt het belang om structureel met mediawijsheid aan de slag te gaan: “De Week van de Mediawijsheid is een super goede start, maar daar moet het niet bij blijven. Er moet zowel thuis als op school over mediawijsheid worden gesproken en actief mee aan de slag worden gegaan.”

Benieuwd of jij het onder de duim hebt? Tijdens de Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november) test je jouw kennis op weekvandemediawijsheid.nl

Lees ook:

» MediawijsheidTalk #2 met Lucas van de Meerendonk – Van jongensdroom tot mediawijze lessen bij het NOS Jeugdjournaal
» MediawijsheidTalk #3 met Lucas van de Meerendonk – Games, internet en ruzie met je ouders


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM18

Deel dit bericht