Meer mediawijsheid in het onderwijs: 5 tips

mediawijzer

23 november 2018 – Hoe ga je in het onderwijs aan de slag met mediawijsheid? Lees een selectie van de tips hieronder en laat je inspireren. De tips voor het primair- en voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs kun je ook vinden op de onderwijspagina.

Zelf mediawijzer worden

Het is belangrijk dat je als leerkracht en docent ook zelf mediawijs en digitaal vaardiger wordt. In het dossier Een mediawijze leraar op mediawijsheid.nl wordt het beschikbare materiaal overzichtelijk op een rij gezet en stapsgewijs toegelicht.

  1. Je niveau bepalen – weten waar je staat
  2. Een mediawijze leraar worden – volg een training, een cursus of een workshop
  3. Mediawijs (bij)blijven – ontwikkel een positief-kritische houding ten opzichte van media
  4. Je lessen verrijken met media – ontdek de creatieve mogelijkheden van nieuwe mediatools
  5. Lessen mediawijsheid geven – structureel aandacht besteden aan mediawijsheid

»Lees hier de stappen in het dossier

Lesmateriaal van Uitgeverij Kwintessens over #WvdM18 thema

Het lesmateriaal sluit aan bij het thema van de campagne: Heb jij het onder de duim? Het is een onderdeel van methode Kwink voor sociaal-emotioneel leren, maar kan los daarvan door alle basisscholen worden gebruikt. Kwintessens zegt het gratis lesmateriaal aan te bieden ‘voor een leerzame en sociaal extra wijze week’.

Lees meer over het gratis lesmateriaal en bekijk het filmpje over mediawijsheid.

KlasseTV: Wijs met media omgaan

‘KlasseTV komt met het gratis en nieuwe lesmateriaal ‘Wijs met media omgaan’. Het materiaal is digitaal beschikbaar en uitermate geschikt voor digiborden. Vlogger Tobias komt in onverwachte en leerzame situaties terecht. Vijf korte lessen (15 minuten) en drie verdiepingslessen (30 minuten), die naar keuze in allerlei combinaties kunnen worden ingezet. Ze zijn het hele jaar actueel, maar kunnen ook als project worden ingezet rondom de Week van de Mediawijsheid.

Digi-Doener/Rights Now

De Digi-doener is een gratis wekelijkse nieuwe les voor groep 6 t/m 8 met digitale doe-dingen. Zoals een hologram op je telefoon toveren, een coole vlog maken samen met Furtjuh of met origami iets vouwen, zoals NASA dat doet om dingen zo klein mogelijk de ruimte in te sturen.

Verder aan de slag met mediawijsheid?

Het aanbod is groots. Op de website mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht van het totale lesaanbod. Schoolleiding- en bestuur vinden er informatie om mediawijsheid een vaste plek binnen de school te geven.

 


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM18

Deel dit bericht