MediaMasters maakt al meer dan 800.000 leerlingen mediawijzer

MediaMasters

15 september 2020 – Dit schooljaar vindt de 10e editie van MediaMasters plaats. MediaMasters is een unieke serious game over de kansen en gevaren van digitale media, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Sinds de eerste editie in 2009 is MediaMasters door meer dan 800.000 negen- tot twaalf-jarigen gespeeld. Indeze tiende editie ontdekken de leerlingen spelenderwijs hoe mediawijs om te gaan met thema’s als WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit, online pesten en nepnieuws en meer. Dit jaar staan er al 1200 klassen – verspreid over heel Nederland – in de startblokken om de strijd aan te gaan om de felbegeerde titel: ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ gedurende de landelijke wedstrijd van 5 t/m 13 november. Aan het slot van de Week van de Mediawijsheid wordt de meest mediawijze klas van 2020 bekendgemaakt.

Talentenjacht-show is inspiratie voor verhaallijn MediaMasters

Tijdens de landelijke wedstrijd dit najaar worden de leerlingen meegenomen in een spannend verhaal. Dit jaar wordt de jonge uitvinder Layla uitgenodigd voor het programma ‘Jonge Uitvinders: The Battle’. Ze besluit mee te doen, maar haar uitvinding is nog niet af en haar tegenstander speelt het spel niet eerlijk. De leerlingen kunnen Layla helpen door het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van opdrachten waarmee zij punten verdienen. Lukt het Layla en de leerlingen om de uitvinding toch op tijd af te krijgen en haar rivaal te verslaan?

Bekijk de trailer van MediaMasters

De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste punten heeft gescoord, mag zich een jaar lang de ‘meest mediawijze klas van Nederland’ noemen en wint een mooie prijs. Ook krijgt iedere klas een MediaRapport. Daarin zie je welke resultaten de klas behaald heeft voor thema’s binnen het domein digitale geletterdheid. Zo weet de leraar direct welke onderwerpen extra aandacht nodig hebben. Inschrijven voor MediaMasters is mogelijk tot en met 4 november 2020 via mediamasters.nl. Leraren kunnen om alvast te oefenen met hun klas vanaf 15 september de DemoMissie spelen.

MediaMasters voor het speciaal onderwijs

MediaMasters is er ook voor dove of slechthorende kinderen uit groep 7 en 8. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs. De video’s zijn voorzien van ondertiteling en worden tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal.

Wat is jouw digitale balans? Je hebt het zelf in de hand

MediaMasters is een onderdeel van de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar wordt er tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) stilgestaan bij media en gezondheid. Hoe kun je media gebruiken om gezond te blijven? En hoe haal je met behulp van media het beste uit jezelf? Dat is namelijk voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.

Tijdens de campagneweek worden door het hele land (digitaal) activiteiten georganiseerd waaraan leerlingen, ouders en (onderwijs)professionals kunnen deelnemen. Ga voor meer informatie naar weekvandemediawijsheid.nl of neem contact op met de plaatselijke bibliotheek.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM of #zelfindehand

Deel dit bericht