NOS Jeugdjournaal presentator Lucas van de Meerendonk nieuwe ambassadeur Week van de Mediawijsheid 2018

Lucas van de Meerendonk

11 september 2018 – Volop nieuws over de snel naderende Week van de Mediawijsheid 2018: de #WvdM18 ambassadeur is bekend én de trailer van de serious game MediaMasters is live!

De populaire NOS Jeugdjournaal presentator Lucas van de Meerendonk verbindt zich dit jaar als ambassadeur aan de Week van de Mediawijsheid en zal zich inzetten om jong en oud mediawijzer te maken. De 32-jarige presentator vertelt waarom hij het belangrijk vindt om zijn steentje bij te dragen aan meer bewustwording rondom mediawijsheid:

“Ook ik ervaar bij het NOS Jeugdjournaal hoe leuk en belangrijk het is om via (sociale) media op de hoogte te blijven en nieuws te delen. Maar lang niet iedereen heeft mediawijsheid al goed in de vingers. Dat merkte ik bijvoorbeeld laatst toen er op de Insta-pagina van het Jeugdjournaal een foto van mijn baby werd geplaatst. ‘Wat een stomme naam’, ‘wat kijkt dat kind raar’ waren een paar van de reacties. Nou ik kan je vertellen; ook al kan ik er best tegen, het is toch niet leuk om te lezen. Het wordt steeds belangrijker om mediawijs te zijn. Zaken als hoe gedraag je je online, maar ook welke media zet je slim en veilig in en hoe regel je je privacy-instellingen horen hier allemaal bij.
Het is goed om even stil te staan bij wat er online gebeurt en jouw rol daarin. De Week van de Mediawijsheid is een super goede start, maar daar moet het niet bij blijven. Er moet zowel thuis als op school over mediawijsheid worden gesproken en actief mee aan de slag worden gegaan. Het is zonde om alleen aandacht te besteden aan de negatieve kanten en de gevaren van media, want met de nodige mediawijsheid bezorgen media je uiteindelijk vooral heel veel plezier en nuttige informatie.”

In aanloop naar de Week van de Mediawijsheid gaan we verder met Lucas in gesprek over zijn eigen mediagebruik, zijn kijk op de mediasamenleving, de vaardigheden van de toekomst, zijn rol als journalist en meer. Houd de nieuwspagina in de gaten.

De Week van de Mediawijsheid is van 16 t/m 23 november 2018 en is gericht op iedereen die wel een helpende hand kan gebruiken. We onderzoeken waaraan je vandaag de dag moet voldoen om jezelf ‘mediawijs’ te kunnen noemen en stellen jong en oud de vraag: ‘Heb jij het onder de duim?’.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM18

Deel dit bericht