Schermtijd onder controle krijgen doe je samen

week van de mediawijsheid,digitale balans,gametimer

13 november 2020 – Jonge kinderen kijken gemiddeld heel wat uren per dag naar een beeldscherm. Ze spelen spelletjes op de computer of kijken video’s op de smartphone of tablet. Kinderen zijn zich niet altijd bewust van hun schermtijd, en ouders maken zich er nogal eens zorgen over. Overmatig schermgebruik kan verschillende problemen veroorzaken, zoals bijziendheid, verslaving of een tekort aan beweging. Zo ook bij gamen. Hoe houd je schermtijd onder controle? De makers van Gametimer bieden enkele suggesties. 

Kinderen en gamen: de voordelen

“Veel ouders denken dat gamen per definitie slecht is. Maar dit is niet per se het geval. Sterker nog, regelmatig (online) gamen kan voor kinderen ook allerlei voordelen met zich meebrengen. Ze leren omgaan met verlies, verbeteren hun ruimtelijk inzicht maken kennis met teamwork – ook een belangrijk aspect in veel games. Daarnaast prikkelt gamen de fantasie van kinderen en leren ze Engels lezen, spreken en schrijven. Schermgebruik en gamen verbieden, is dus niet aan te raden. Wel is het belangrijk om samen duidelijke afspraken te maken zodat kinderen zich bewust worden van hun beeldschermgebruik en de maximale dagelijkse schermtijd niet overschrijden.”

Eigen verantwoordelijkheid

Gametimer is een virtuele en interactieve zandloper die kinderen zelf de verantwoordelijkheid geeft over hoe ze hun maximale schermtijd benutten. “Het werkt zo: je maakt van tevoren samen afspraken over hoeveel tijd er per dag achter een scherm mag worden doorgebracht en hoe lang de pauzes tussendoor zijn. Vervolgens houdt de Gametimer bij hoe kinderen hun maximale schermtijd indelen en gebruiken. Zodra kinderen gaan spelen, zetten ze de Gametimer aan en vervolgens gaat de rest vanzelf.”

Het concept van de Gametimer is gebaseerd op het principe dat kinderen prima zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen over hun eigen schermtijd, zolang er maar duidelijke afspraken zijn. Daarnaast spelen eenvoud en transparantie ook een belangrijke rol. “Door de verantwoordelijkheid te delen, transparantie te bieden en het kind de vrijheid te geven om zelfstandig te spelen, bouw je vertrouwen op en creëer je samen gezonde gewoonten. Het is belangrijk om kinderen zelf de verantwoordelijkheid te geven over hun schermtijd, omdat ze zo veel bewuster omgaan met hun maximale dagelijkse schermtijd.”

Hoe zorg je voor balans?

Gametimer is geschikt voor alle schermen en wordt aangestuurd door een app. Daarnaast heeft het apparaat geen knoppen. “Voor kinderen vanaf 4 á 5 jaar is het een digitale zandloper, waarmee ze spelenderwijs aan de slag kunnen. Kinderen die al wat ouder zijn kunnen de actuele en resterende schermtijden zelf van het display aflezen. Aan de hand daarvan kunnen ze zelfstandig de beschikbare tijd indelen. Ook zijn er pauzemomenten in te lassen, voor een goede balans tussen online en offline. Goed voor o.a. de energie en de ogen!”

Hoe bepaal je wat een geschikte maximale schermtijd is? De makers adviseren het volgende:

  • 0 tot 2 jaar: maximaal 5 minuten per dag
  • 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
  • 4 tot 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (verdeeld over 4 momenten)
  • 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (verdeeld over 2 momenten)
  • 8 tot 10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag
  • 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag

“Laat kinderen ook vooral zelf meedenken. Zo creëer je draagvlak. Daar hoort ook bij dat kinderen hun spel op een goede manier kunnen afsluiten en opslaan wanneer de dagelijkse schermtijd is verstreken. Pauzeren en stoppen zijn immers ook onderdeel van schermtijd. Zeker wanneer kinderen op verschillende tijden en momenten achter een scherm zitten.”

Meer weten over Gametimer? Kijk op de website. Hier vind je ook tips over schermtijd.

» Direct aan de slag met jouw digitale balans?


Tijdens de Week van de Mediawijsheid staat digitale balans en gezond mediagebruik centraal. Bekijk hier een overzicht van al het nieuws en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM of #zelfindehand.

Deel dit bericht