Tip voor groep 7/8: meld je aan voor de MediaMasters Game!

MediaMasters, MediaMasters Game, Game

Leerkrachten uit het basisonderwijs kunnen hun klassen voor schooljaar 2017/2018 weer aanmelden voor de MediaMasters Game, het grootste project op het gebied van mediawijsheid voor groep 7 en 8 in Nederland. Vorig jaar waren er 150.000 leerlingen ingeschreven. De klas die de game het beste volbrengt en de meeste punten scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen. Ook meedoen met de Game? Bereid je goed voor en meld je klas voor schooljaar 2017/2018 aan voor 10 november 2017. Alleen dan ontvang je gegarandeerd alle informatie die nodig is om van de MediaMasters Game een succes te maken.

» Meld je klas direct aan voor MediaMasters

Wat is MediaMasters?

Of we het nu hebben over tv, internet, apps, games en smartphones: media zijn overal en iedereen maakt er gebruik van. MediaMasters brengt het gesprek op gang tussen leerlingen, ouders en leerkrachten over sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag. Deelname aan MediaMasters is gratis.

MediaMasters bestaat uit twee onderdelen: de Game en de Club. De MediaMasters Game is een crossmediale game voor in de klas en thuis die wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid van 17 t/m 24 november. Gedurende vijf speldagen worden leerlingen uitgedaagd om de hoofdrolspelers uit de game te helpen en MediaMissies op te lossen die te maken hebben met mediawijsheid. Vorig jaar was het bereik van MediaMasters ruim 35% van alle leerlingen in het basisonderwijs.

Een klas die lid is van de MediaMasters Club heeft het gehele schooljaar toegang tot extra MediaMissies en opdrachten. De Club gaat iedere twee maanden op een laagdrempelige manier in op een actueel thema rondom media en mediawijsheid. Inmiddels zijn er diverse thema’s van de MediaMasters Club beschikbaar zoals smartphones in het verkeer, online pesten, sociale media en beeldvorming, nepnieuws en gaming.

Mary Berkhout, programmamanager van initiator Mediawijzer.net: “ MediaMasters helpt leerkrachten en ouders op een spannende en leuke manier om met hun kinderen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Dat is nodig, want de manier waarop we ons online gedragen, kan uiteindelijk grote maatschappelijke gevolgen hebben. Tegelijkertijd inspireren we hen om de positieve kanten van media te ontdekken.”

Hoe werkt de MediaMasters Game?

MediaMasters wordt gespeeld gedurende één uur per dag op vijf schooldagen. Elke speldag start met een korte aflevering op het digibord. Leerlingen worden vijf dagen lang uitgedaagd om de hoofdrolspelers te helpen. Hiervoor moeten zij in de klas en thuis zogeheten MediaMissies volbrengen. Dit zijn vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid die worden aangeleverd door de netwerkpartners van Mediawijzer.net. Tijdens deze opdrachten moeten leerlingen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en het eigen mediagedrag onder de loep nemen. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

Cees Bos, leerkracht van ‘De meest mediawijze klas van 2016’, groep 7 van Dr. H. Bavinckschool uit Bunschoten: Het is belangrijk dat kinderen weten wat ze met media kunnen en hoe ze zich moeten gedragen. Het grappige is dat ik na MediaMasters ook anders naar de wereld om me heen ben gaan kijken. Zo was ik me niet bewust van de filterbubbel waarin we leven en weten we als klas nu een stuk beter hoe we de betrouwbaarheid van een website en andere bronnen kunnen beoordelen.’

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en twitter mee met #WvdM17

Deel dit bericht