4 november 2022 – De Week van de Mediawijsheid gaat over het opkomen voor een ander bij kwetsend gedrag online. Upstander-gedrag noemen we dat, maar waarom is dit belangrijk? Uit onderzoek komt naar voren dat ruim zeventig procent van de mensen vindt dat we op sociale media anders met elkaar om moeten gaan. Toch spreken we elkaar zelden aan op kwetsend gedrag online, zoals: shaming, racisme of canceling.
Door niet toe te kijken, maar op te staan voor een ander, maak je duidelijk dat dit niet oké en niet normaal is. Als we dit met z’n allen doen, veranderen we de sociale norm en zal dit soort kwetsend gedrag in de toekomst minder vaak voorkomen online.
Video’s op Instagram en TikTok
Tijdens de Week van de Mediawijsheid vind je op Instagram en TikTok iedere dag een nieuwe video. Dr. Esther Rozendaal en Dr. Chiara de Jong van de Erasmus Universiteit Rotterdam geven je tips en vertellen waarom opkomen voor een ander belangrijk is. Je krijgt antwoord op vragen, zoals: Waarom moet je als upstander in actie komen? Wat betekent kwetsend gedrag online eigenlijk? En wat kun je doen als je bang bent om zelf slachtoffer te worden?
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM en #houhetsociaal.