Vier mediawijze tips voor mentale gezondheid

13 november 2020 –  Je ervaring op digitale media moet leuk en veilig zijn, maar hoe zet je sociale media positief in? En hoe ga je om met de risico’s? Overmatig gebruik van digitale media kunnen gevoelens van angst, depressie, isolement of FOMO(Fear Of Missing Out) aanwakkeren. Door gebruik te maken van digitale media kun je ook jezelf ontwikkelingen door een online cursus, een app of tutorials te volgen. Ontdek met de tips wat jouw digitale balans is en welke stappen je kunt nemen om dit te verbeteren.


Om lichamelijk, mentaal en sociaal gezond te blijven is een goede balans nodig tussen on- en offline bezig zijn. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november) kun je daarom jouw digitale balans testen en krijg je tips om met én zonder media het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.


Tip 1: Afgeleid door notificaties?

Steek Unplug in je Android-telefoon en je kunt alle apps gebruiken. Verwijder je Unplug dan worden alle afleidende apps in een keer geblokkeerd.

» Meer informatie 

Tip 2: Las een Data Detox in

Heb je minder controle over je digitale leven dan je eigenlijk zou willen? Ga dan aan de slag met de 8-daagse kuur, Data Detox Kit.

» Start jouw detox 

Tip 3: Luister een boek

Ontspan met een goed luisterboek. Via de online bibliotheek kun je verschillende boeken lenen. Je hebt wel een abonnement nodig van de (online) Bibliotheek.

» Bekijk alle luisterboeken

Tip 4: Handboek voor haatzaaiers

Welke technieken en strategieën worden gebruikt bij online haat en het verspreiden van complot-theorieën?

» Kijk de aflevering van HUMAN

» Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk ook alle andere tips voor lichamelijke gezondheid.

Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM of #zelfindehand

Deel dit bericht