Vier mediawijze tips voor sociale gezondheid

12 november 2020 –  Scrollen, liken of swipen we blijven graag verbonden met elkaar door middel van sociale media. Helemaal nu we door de coronacrisis meer thuis zitten en de communicatie vaak via digitale media verlopen. Fysiek op bezoek gaan bij je vrienden is nu niet altijd even verstandig, maar er is wel behoefte aan contact. Aan de andere kant kan overmatig gebruik van sociale media gevoelens van angst, depressie, isolement of FOMO (Fear Of Missing Out) aanwakkeren. Het vinden van je digitale balans en het ontwikkelen van gezonde gewoontes voor het gebruik van sociale media is essentieel om ervoor te zorgen dat het een positieve invloed heeft op je leven. Tips nodig? Laat je inspireren.


Om lichamelijk, mentaal en sociaal gezond te blijven is een goede balans nodig tussen on- en offline bezig zijn. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november) kun je daarom jouw digitale balans testen en krijg je tips om met én zonder media het beste uit jezelf te halen. Dat is voor iedereen anders. Waar voel jíj je goed bij? Je hebt het zelf in de hand.


Tip 1: Iets vervelends gebeurd op het internet?

Op Meldknop.nl vind je informatie over en hulp bij internetproblemen. Zij geven je informatie om te kijken of je het probleem kunt oplossen.

» Meer informatie 

Tip 2: Internetchallenges, alleen maar leuk?

Internet challenges ontstaan plots en verspreiden zich razendsnel via social media. Vaak zijn ze leuk, maar soms ook erg gevaarlijk. Blijf daarom kritisch.

» Meer informatie 

Tip 3: Denk na voordat je iets online deelt

Met één druk op de knop deel je ideeën, meningen, foto’s en video’s met familie, vrienden, klasgenoten en de rest van de wereld. Denk goed na over wat en met wie je dit deelt.

» Meer informatie

Tip 4: Videobellen met ouderen

In verband met de maatregelen kunnen we niet altijd op bezoek bij familie. Vooral voor ouderen hebben last van eenzaamheid. Breng daarom eens een digitaal bezoek en ga eens videobellen met je opa of oma.

» Meer informatie

» Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk ook alle andere tips voor sociale gezondheid.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM of #zelfindehand

Deel dit bericht