Wat zegt de wetenschap: media en lichamelijke gezondheid

Lichamelijke gezondheid

27 oktober –  Digitale media bieden plezier, contact met anderen en volop leerzame mogelijkheden. Maar media kunnen ook negatieve effecten hebben. Wetenschappers hebben al veel onderzoek gedaan naar de invloed van (online) media op je lichamelijke, mentale en sociale gezondheid.  We zetten de laatste onderzoeken en leestips voor je op een rijtje. In dit artikel richten we ons op de lichamelijke gezondheid.

Mediagebruik voor het slapen

  • Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van het mediagebruik op je slaap. Heeft het invloed, en zo ja welke factoren spelen een rol? Bitescience is dieper in dit onderwerp gedoken en heeft alles voor je op een rij gezet in het artikel  ‘slaap en media: hoe zit het met blauw licht’.

De impact van digitale media

Het effect van (digitale) media op kinderen en jongeren

  • ‘Wat zijn de kansen en gevaren van gamen?’ Bitescience heeft een analyse gemaakt van de laatste en belangrijkste onderzoeken naar de effecten van gamen.
  • De Wereld Gezondheids organisatie (WHO) publiceerde in 2019 een advies voor mediaopvoeding bij kinderen onder de 5 jaar. Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media heeft hier aan de hand van verschillende onderzoeken een kritische analyse over geschreven.

De rol van de ouders/verzorgers

Meer artikelen lezen? Op Mediawijzer.net staat een overzicht met de laatste onderzoeken en publicatie op het gebied van mediawijsheid.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM of #zelfindehand

Deel dit bericht