Wat zegt de wetenschap: media en mentale gezondheid

mentale gezondheid

30 oktober – Digitale media bieden plezier, contact met anderen en volop leerzame mogelijkheden. Maar media kunnen ook negatieve effecten hebben. Wetenschappers hebben al veel onderzoek gedaan naar de invloed van (online) media op je lichamelijke, mentale en sociale gezondheid. We zetten de laatste onderzoeken en leestips voor je op een rijtje. In dit artikel richten we ons op de mentale gezondheid.

De kansen van digitale media

  • ‘Hoe maken media ons gelukkiger en socialer?’ Bitescience heeft een analyse gemaakt van de laatste en belangrijkste onderzoeken in hoe (digitale) media een positieve bijdrage kunnen leveren in het leven van mensen. Hier verdiepen ze in de kansen van (digitale) media in films, televisieprogramma’s, sociale media, en games.
  • Bekijk de ‘10 tips voor een goed digitaal leven’ door Mark Deuze en ontdek welke kansen technologie je kunnen bieden voor een gelukkig en gezond leven in  media. 

De impact van digitale media

Het effect van (digitale) media op kinderen en jongeren 

  • Geerle van der Wijk vertelt in het blogartikel ‘Smartphone in het onderwijs: digitaal leermiddel of digitale afleiding? ’meer over het lespakket ‘Onder de Duim’ waarin studenten leren over de impact van smartphones en sociale media. 
  • Wat doet het gebruik van sociale media eigenlijk met het welzijn van jongeren? Bitescience analyseerde het meest recente en relevante wetenschappelijke onderzoek naar dit thema. In de Bitefile lees je de bevindingen. 
  • Psycholoog Saskia Geraerts vertelt in een interview aan Linda hoe Instagramfoto’s je zelfbeeld beïnvloeden.
  • ‘Wat zijn de kansen en gevaren van gamen?’ Bitescience heeft een analyse gemaakt van de laatste en belangrijkste onderzoeken naar de effecten van gamen. 

Meer artikelen lezen? Op Mediawijzer.net staat een overzicht met de laatste onderzoeken en publicatie op het gebied van mediawijsheid.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM of #zelfindehand

Deel dit bericht