Mediawijze kijk-, lees- en doetips op een rij

week van de mediawijsheid

Op deze website staan kijk- lees- en doetips en inspiratie voor professionals, scholen en opvoeders.

Een paar uitgelichte tips voor tijdens de Week van de Mediawijsheid:

Kijktip: DenkTank

Het Zapp-programma DenkTank behandelt tijdens de Week van de Mediawijsheid twee mediawijsheidthema’s. Op 19 november was er een aflevering met als thema vrijheid van meningsuiting. De nadruk ligt hierbij vooral op de vrijheid van meningsuiting op internet. Op 26 november gaat de uitzending over nepnieuws. Update: de afleveringen zijn niet meer online beschikbaar.

Leestip: Jeugdboek ‘’WWW.wat?’

Wie is de baas van internet? Kan internet kapotgaan? Ben ik op internet een ander mens? Het boek ‘WWW.wat?’ geeft een kijkje in hoe het internet is ontstaan, de mogelijkheden, maar ook online gedrag en waar kinderen voor moeten oppassen. Doordat het boek steeds één vraag kort antwoord behandelt, kunnen ouders en kinderen steeds samen een vraag uitzoeken en daar over praten.

Volop mediawijsheid bij SchoolTV

Ook Schooltv geeft tijdens de #WvdM17 aandacht aan mediawijze vaardigheden. Doe bijvoorbeeld de quiz over omgaan met sociale media of bekijk de themacollectie mediawijsheid. Ook deze video’s over mediawijsheid komen in de les van pas.

Wat voor mediamaker ben jij?

Wanneer film je iemand wel en niet? Hoe ver kan een YouTuber gaan die zich laat betalen? En wat doe je met vage berichten in je tijdlijn die misschien niet kloppen? ‘Mediawijst’ ontwikkelde een methode om in de klas in gesprek te gaan over dit soort vragen. Dat gebeurt aan de hand van filmpjes en een online vragenlijst die vanaf de smartphone wordt ingevuld. Voor 3,50 euro kun je een inlogcode aanvragen.

Onderzoeken

Op de pagina voor professionals staan verschillende onderzoeken rond mediawijsheid. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek ‘Vanzelf Mediawijs?’: een verdiepend en toetsend onderzoek naar hoe jongeren tussen de 12 en 15 jaar mediawijs worden (of juist niet) en de rol van de ouders hierbij.

Meer tips zijn te vinden op de pagina’s Opvoeding, Onderwijs en Professionals.


Bekijk hier een overzicht van het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM17

Deel dit bericht