#WvdM bij Beeld en Geluid

20 oktober 2021Hoe kun je als organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Elwin Mulder is programmamaker bij Beeld en Geluid. Hij vertelt hoe zijn organisatie meedoet aan de #WvdM.


Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) vinden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor jong en oud. In aanloop naar de campagne vertellen verschillende netwerkpartners hoe zij aandacht besteden aan de Week van de Mediawijsheid.


Waarom doet Beeld en Geluid mee aan de Week van de Mediawijsheid?

De Week van de Mediawijsheid is een inmiddels al jarenlang bekende campagneweek die mediawijsheid thematisch op de kaart zet in Nederland. Dat gebeurt via partners. Aangezien mediawijsheid een essentieel onderdeel is van de missie van Beeld en Geluid én Beeld en Geluid kernpartner is van het grote Netwerk Mediawijsheid is deelname vanzelfsprekend.
Beeld en Geluid is een belangrijke programma-locatie tijdens de week en wordt er bijvoorbeeld een speciale media-award uitgereikt bij Beeld en Geluid. De week laat zien hoe Beeld en Geluid mét het netwerk van bibliotheken en de andere kernpartners een centrale en verbindende rol speelt in de landelijke aanpak van mediawijsheid.

Waarom is mediawijsheid en het thema Samen Sociaal Online voor Beeld en Geluid belangrijk?

Het thema Samen Sociaal Online staat voor een mediawijze digitale samenleving voor iedereen, alle Nederlanders dus. Dat sluit direct aan bij de doelen van Beeld en Geluid.

Wat doen jullie tijdens de Week van de Mediawijsheid?

Tijdens de week van de mediawijsheid doen we vooral mee met MediaMasters. We hebben een opdracht in dit spel gemaakt én we sponsoren de hoofdprijs: een bezoek aan Beeld en Geluid Den Haag en een workshop. Bij ons is het verder eigenlijk het hele jaar de Week van de Mediawijsheid. Alle workshops die wij geven in de klas en in de musea hebben als centraal thema mediawijsheid. Hiermee bereiken we jaarlijks zo’n 25.000 leerlingen.


“Neem zo snel mogelijk contact op met het Netwerk Mediawijsheid en ga in gesprek”


Heb je tips voor andere organisaties om deel te nemen aan de campagne?

Jazeker! Neem zo snel mogelijk contact op met het Netwerk Mediawijsheid en ga in gesprek. Er zijn voor zeer veel, diverse partners mogelijkheden om bij te dragen aan de doelstelling: heel Nederland mediawijs. Deze campagneweek is daarbij een belangrijk instrument.

Wanneer is de Week van de Mediawijsheid wat jullie betreft geslaagd?

Echt primair vanuit Beeld en Geluid zelf is de Week van de Mediawijsheid geslaagd als onze eigen activiteiten hun doel hebben bereikt en de programmering binnen ons instituut ook geslaagd is inclusief het aantal bezoekers.


Mediacollege van Vincent Bijlo

Ons dagelijks leven speelt zich steeds meer af op smartphones en platforms. Delen, appen, reageren, filmpjes versturen en nog veel meer. De wereld om ons heen wordt ook steeds visueler. Maar wat als je blind of slechtziend bent? In de week van de Mediawijsheid vertelt cabaretier, schrijver en podcastmaker Vincent Bijlo over zijn leven in en met de media. Over de verrijkingen die nieuwe apparaten en apps hem bieden als niet-ziende, maar ook over de uitdagingen van diezelfde digitalisering.

Praktische informatie

Wanneer: 09-11-2021
Tijd: 20:00 uur – 21:30 uur
Waar: Beeld en Geluid, Hilversum
Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum
Kosten: €15 euro of €10 euro met Museumkaart of CJP-pasOok aanhaken op de Week van de Mediawijsheid met jouw organisatie? Gebruik het campagnemateriaal of plaats jouw activiteit of online event op het activiteitenoverzicht.

Tips of advies nodig bij het organiseren van de Week van de Mediawijsheid in jouw organisatie? Kijk op weekvandemediawijsheid.nl/doemee of neem contact met Netwerk Mediawijsheid via campagnes@mediawijzer.net.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.

Deel dit bericht