#WvdM bij Bibliotheek van Zeeland

15 oktober 2021Hoe kun je als bibliotheek aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Ricardo Maas, domeinspecialist basisvaardigheden bij de bibliotheek van Zeeland, vertelt hoe hij aandacht besteedt aan de Week van de Mediawijsheid en geeft tips aan andere organisaties.


Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) vinden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor jong en oud. In aanloop naar de campagne vertellen verschillende netwerkpartners hoe zij aandacht besteden aan de Week van de Mediawijsheid.


Waarom doet de Bibliotheek van Zeeland mee aan de Week van de Mediawijsheid?

Als bibliotheek willen we Nederlanders van jong tot oud op een laagdrempelige manier stimuleren om kennis te maken met nieuwe media. Of het nu om zoekvaardigheden, het beoordelen van informatie of het gebruiken en begrijpen van media gaat. Als bibliotheek willen we hier mensen bij ondersteunen. De vragenstroom die op gang kwam na het invoeren van de coronatoegangsbewijzen laat zien hoe hard dit nog nodig is.


“De ‘online samenleving’ moet een plek zijn waar iedereen zich thuis kan voelen.”


Wat maakt mediawijsheid en het thema Samen Sociaal Online belangrijk voor de Bibliotheek?

De ‘online samenleving’ moet een plek zijn waar iedereen zich thuis kan voelen. Het is daarom belangrijk dat mensen weten waartoe onwenselijk online gedrag toe kan leiden. Maar ook hoe lang berichten online terug te vinden zijn en wat voor gevolgen deze kunnen hebben voor sociale contacten, opleiding, carrière etcetera.

Wat doen jullie tijdens de Week van de Mediawijsheid?

Tijdens de Week van de Mediawijsheid zetten we onze activiteiten in het zonnetje en vragen we extra aandacht voor mediawijsheid. Uiteraard willen we ook bewustzijn creëren over het belang van dit onderwerp. Zo organiseren we digi-inloopmomenten, workshops rondom online veiligheid en privacy en een activiteit rondom het boek ‘Katvis’ (over catfishing).

Heb je tips voor andere organisaties om deel te nemen aan de campagne?

Ga in gesprek met je bezoekers/klanten om te achterhalen wat zij nodig hebben om mediawijzer te worden.

Wanneer is de Week van de Mediawijsheid wat jullie betreft geslaagd?

Als we extra aandacht genereren voor mediawijsheid en mensen naar onze activiteiten toe kunnen leiden.


Ook aanhaken op de Week van de Mediawijsheid met jouw organisatie? Gebruik het campagnemateriaal of plaats jouw activiteit of online event op het activiteitenoverzicht.

Tips of advies nodig bij het organiseren van de Week van de Mediawijsheid in jouw organisatie? Kijk op weekvandemediawijsheid.nl/doemee of neem contact met Netwerk Mediawijsheid via campagnes@mediawijzer.net.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.

Deel dit bericht