#WvdM: Op zoek naar de sleutel tot samen sociaal online

Denise Bontje

8 november 2021 Hoe kun je aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Denise Bontje, beheert samen met Manon Bontje de online gids Mediasmarties, vertelt hoe zij aandacht besteedt aan de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021).


Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) vinden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor jong en oud. In aanloop naar de campagne vertellen verschillende netwerkpartners hoe zij aandacht besteden aan de Week van de Mediawijsheid.


In de wereld van nu kunnen media de manier zijn om in contact te staan met anderen. Maar hoe sociaal is het nu eigenlijk echt? Hoe zorg je ervoor dat je je ondanks al die social media toch niet alleen of buitengesloten voelt? Eerlijk? Wij weten het ook niet. Ook voor ons blijft het zoeken naar de sleutel.

Mediasmarties biedt informatie over geschikte media voor kinderen tot twaalf jaar. Maar we doen meer. We richten ons op professionals en ouders die hun kinderen bewust met media willen laten opgroeien. Kinderen hebben recht op verhalen. Verhalen waarin ze zich kunnen herkennen en verhalen die hun wereld telkens een stukje groter maken. Die verhalen komen in verschillende vormen. We geven inspiratie om verschillende media met elkaar te verbinden en om in gesprek te gaan met elkaar over verhalen en mediagebruik.

Maar hoe praat je met kinderen over dit thema zonder meteen in een jij-wij-discussie te belanden? Zoals ik al zei, wij hebben de waarheid ook niet in pacht. Maar we vonden wel veel verhalen die ons lieten nadenken over media en samen sociaal online. We hebben die verhalen verzameld in een WegWijzer vol media. Verhalen om te lezen, kijken, luisteren, spelen en te doen op de groep met kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Voor ouders en kinderen thuis vonden we nog meer media. Verhalen waarin social media centraal staan en verhalen die juist gaan over de balans.

Kortom, met de WegWijzer en de mediatips voor thuis geven we jou als professional en/of ouder allerlei handvatten om aan de slag te gaan. We wijzen de weg, maar jullie bepalen wat je gaat doen. Maar dan nog … hoe krijg je de kinderen zelf zover? Hoe laat je ze duiken in die verhalen om te onderzoeken hoe je echt samen sociaal online kunt zijn? We vertellen ze niet hoe het moet: sociaal online zijn. Ze moeten het zelf ontdekken.

Om kinderen uit te dagen zelf op zoek te gaan hebben we de zoektocht naar ‘de sleutel tot samen sociaal online’ samengesteld. De zoektocht bevat een selectie van verhalen gekoppeld aan vijf opdrachten. Online en offline. Alleen en samen. Wat leren ze van die verhalen? Welke afspraken kunnen en willen ze zelf maken?

De ‘mobiele telefoon’ die ze krijgen moet hen helpen bij de zoektocht. En jou natuurlijk als professional of ouder. Lees, kijk, luister en speel mee tijdens (en na!) de Week van de Mediawijsheid. Praat met elkaar en onderzoek hoe je het online en offline wat socialer kunt maken. Sta open voor suggesties van kinderen en leg uit waarom bepaalde afspraken voor jou belangrijk zijn. Luister. We moeten het samen doen.

Aan de slag dus!

Meer weten? Kijk op www.mediasmarties.nl/weekvandemediawijsheid voor de (gratis) WegWijzer, mediatips voor thuis, het webinar op 9 november én de zoektocht naar de sleutel tot samen sociaal online.

Denise Bontje
@DmaakthetBont | @mediasmarties


Ook aanhaken op de Week van de Mediawijsheid met jouw organisatie? Gebruik het campagnemateriaal of plaats jouw activiteit of online event op het activiteitenoverzicht.

Tips of advies nodig bij het organiseren van de Week van de Mediawijsheid in jouw organisatie? Kijk op weekvandemediawijsheid.nl/doemee of neem contact met Netwerk Mediawijsheid via campagnes@mediawijzer.net.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.

Deel dit bericht