4 november 2021 – Zorgorganisatie Middin doet mee aan de Week van de Mediawijsheid. Nathalie Koopman en Marie Jos Redeker vertellen hoe. ‘De mensen met een (licht) verstandelijke beperking (LVB) die wij begeleiden zijn veel online, net als jij en ik. Onze begeleiders vinden dat soms spannend, want ze hebben niet altijd zicht op wat hun cliënten online zoal doen.’
Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) vinden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor jong en oud. In aanloop naar de campagne vertellen verschillende netwerkpartners hoe zij aandacht besteden aan de Week van de Mediawijsheid.
Het thema Samen Sociaal Online vinden wij dus belangrijk, want we willen dat online gedrag een onderwerp van gesprek wordt tussen begeleiders en cliënten. Daarnaast willen we ook het digitaal burgerschap van cliënten vergroten; dat doen we samen met de Hogeschool Leiden. We hebben daarom een podcast gemaakt over Online gedrag en de rol van de begeleider.
Ook hebben we een pubquiz ontwikkeld, die begeleiders en cliënten samen kunnen spelen. Op 28 oktober speelden we die voor het eerst op een locatie van Middin. Daarna zetten we deze pubquiz online, zodat iedereen de quiz kan spelen!
Wat doen mensen met een (licht) verstandelijke beperking online?
Mensen met een(licht) verstandelijke beperking doen op internet veelal dezelfde dingen als jij en ik. Ze willen namelijk weten wat er om hen heen gebeurt en op de hoogte blijven van wat er speelt in de wereld. Ze brengen een aanzienlijk deel van hun tijd door op socialemediakanalen zoals Facebook, WhatsApp, Instagram en Snapchat. Maar ook op allerlei fora om op de hoogte te blijven van het nieuws en om achtergrondinformatie op te zoeken over de onderwerpen die hen bezighouden.
Ze kijken en luisteren naar mediadiensten als Netflix, YouTube en Spotify. Ze kijken naar producten die ze willen kopen en zoeken naar informatie voor school of interesses. Vooral jongeren spelen online games.
Digitaal burgerschap vergroten
Het merendeel van de mensen met een (licht) verstandelijke beperking weet al deze online diensten heel goed te vinden en te gebruiken. Toch zien wij in de praktijk dat deze groep nog niet altijd over voldoende vaardigheden beschikt om het internet op een bewuste, verantwoorde en respectvolle manier te benutten. Mensen met een LVB die begeleiding krijgen via Middin hebben van huis uit vaak niet meegekregen hoe ze met internet en sociale media om moeten gaan.
Daarom wil Middin in samenwerking met de Hogeschool Leiden het digitale burgerschap bij cliënten met een licht verstandelijke beperking vergroten. Met digitaal burgerschap bedoelen wij ‘het vertonen van bewust, respectvol en verantwoordelijk gedrag in de digitale wereld’.
Professionals, cliënten en onderzoekers ontwikkelen hiervoor pilots, in de hoop dat de resultaten daarvan leiden tot tips voor de begeleidingspraktijk. Zo kunnen begeleiders hun cliënten beter en gerichter ondersteunen en opvoeden in het gebruik van de online wereld. Hierdoor neemt het digitale burgerschap, en daarmee de kwaliteit van leven van onze cliënten, toe.
Pubquiz: van clickbait tot online pesten
Op 28 oktober organiseerden we op een locatie van Middin een pubquiz over het onderwerp ‘Samen Sociaal Online’. Aan bod kwamen onderwerpen als wachtwoorden, clickbait, phishing, nepnieuws, reclame, identiteitsfraude, YouTube en weerbaar voor online pesten. Naast dat het natuurlijk gewoon leuk is om een quiz te spelen, is het doel ook om het gesprek over online gedrag tussen begeleiders en cliënten van Middin op gang te brengen. Op deze manier leren cliënten en begeleiders elkaar beter kennen en horen ze van elkaar wat de wensen en behoeften zijn.
Eerder hebben wij ook een game-avond tussen begeleiders en cliënten georganiseerd. Dat leidde tot enthousiaste reacties en meer begrip.
Elkaars digitale wereld leren kennen
De avond is geslaagd als de pubquiz leidt tot nieuwe gesprekken tussen begeleiders en cliënten over de online wereld waarin zij actief zijn. We hopen dat ook andere locaties van Middin de pubquiz gaan spelen, zodat meer cliënten en begeleiders elkaars digitale wereld leren kennen.
Maar het wordt nog mooier: we stellen de pubquiz namelijk binnenkort voor iedereen online beschikbaar. Dus wie de quiz wil spelen, kan dat doen én ook zelf de antwoorden checken zodat je ook een winnaar kunt aanwijzen. Hou hiervoor de kanalen van Middin in de gaten!
Tip: luister de podcast over Online gedrag en LVB
Is het erg dat jongeren met een licht verstandelijke beperking veel gamen of online actief zijn? Begeleiders worstelen nogal eens met het in hun ogen overmatige gamen én het feit dat ze moeilijk contact krijgen met de cliënt tijdens het gamen. Hoe kun je ervoor zorgen dat begeleiders en jongeren met een LVB elkaar beter begrijpen als het gaat om online gedrag? Middin maakte hierover een podcast, als onderdeel van een serie podcasts over de begeleiding van mensen met een LVB: Studio LVB.
Je hoort Rogier de Groot die voor het lectoraat LVB en Risicovol gedrag van de Hogeschool Leiden onderzoek doet naar het dagelijkse digitale leven van jongeren met een LVB én Gino Angel, begeleider op een woonlocatie voor jongeren van Middin. Samen organiseerden zij als proef een game-competitie tussen begeleiders en cliënten.
Luister nu naar de podcast van Studio LVB over online gedrag en LVB.
Ook aanhaken op de Week van de Mediawijsheid met jouw organisatie? Gebruik het campagnemateriaal of plaats jouw activiteit of online event op het activiteitenoverzicht.
Tips of advies nodig bij het organiseren van de Week van de Mediawijsheid in jouw organisatie? Kijk op weekvandemediawijsheid.nl/doemee of neem contact met Netwerk Mediawijsheid via campagnes@mediawijzer.net.
Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.