#WvdM : ‘Videoclips van Tur-G tegen online shaming’

Desta Deekman, sociaal cultureel werker bij Swazoom Welzijn

7 november 2021Hoe kun je aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Desta Deekman, sociaal cultureel werker bij Swazoom Welzijn, vertelt hoe zij aandacht besteedt aan de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021).


Tijdens de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november) vinden door het hele land activiteiten plaats. Van groot tot klein en voor jong en oud. In aanloop naar de campagne vertellen verschillende netwerkpartners hoe zij aandacht besteden aan de Week van de Mediawijsheid.


Waarom doet jouw organisatie mee aan de Week van de Mediawijsheid?

Swazoom Welzijn is een welzijnsorganisatie die zich inzet voor een betere leefomgeving en het vergroten van kansen voor kind en gezin in de maatschappij. We zijn er voor alle inwoners van Amsterdam-Zuidoost. Een belangrijke missie is om een veilige omgeving te creëren voor onze doelgroep. Dat doen we zowel fysiek als online en natuurlijk het hele jaar door. Maar de Week van de Mediawijsheid is een mooi moment om met extra focus stil te staan bij online.

Waarom is mediawijsheid en het thema Samen Sociaal Online voor jouw organisatie belangrijk?

Onze doelgroep, kinderen en jongeren, groeit op met media. Een groot deel van hun leven speelt zich online af. We vinden het als organisatie belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hun belevingswereld zodat we daarop kunnen aansluiten. Wat leeft en speelt er? Wat maken ze mee? Wat hebben ze van ons nodig om kansen te kunnen pakken? Vanuit Swazoom Welzijn willen we in de identiteitsontwikkeling een positieve bijdrage leveren aan de bewustwording en zelfwaarde en daarin nemen we online als vierde socialisatiedomein mee. Social media heeft veel invloed op de identiteitsvorming.

Wat doen jullie tijdens de Week van de Mediawijsheid?

“Echt iets heel tofs! In Amsterdam werken we met 6 jongerenwerk- en straathoekwerkorganisaties (Samen voor Jongeren in Amsterdam) en de gemeente in projecten samen aan het versterken van het jongerenwerk”. Onder andere op het thema vergroten van online weerbaarheid. Binnen dit project hebben we samen met artiest en inspirator Tur-G een campagne, SOS | Skip Online Shaming, opgezet om iets te doen tegen exposen en online shaming.

De campagne wordt in de Week van de Mediawijsheid gelanceerd. Tur-G heeft vier videoclips gemaakt die samen een verhaal en een boodschap brengen. Ik heb vervolgens met hem een workshop ontwikkeld waarin we samen offline het verdiepende gesprek met jongeren aangaan over online shaming. Dat doen we komende maanden in buurthuizen en op scholen. We dagen de jongeren in de workshop uit om met elkaar verschillende keuzes te onderzoeken en anders naar zichzelf te kijken. We willen hen bewust maken dat wat je doet altijd effect heeft op anderen. Aan jou de keuze of dat positief of negatief is. We willen ook dat er meer compassie ontstaat voor slachtoffers. Het oordelen over schuld moet vervangen worden door nadenken en handelen uit verantwoordelijkheid. In de workshop besteden we ook aandacht aan (toekomstige) slachtoffers en empoweren hen om in hun kracht te blijven staan.

Daarom past dit voor mij mooi bij het thema Samen Sociaal Online; elkaar ook online respecteren en voor elkaar zorgen. Voor elkaar opkomen en ingrijpen als je ziet dat er iets mis gaat en iemand je hulp of steun kan gebruiken.

Heb je tips voor andere jongerenwerkers om deel te nemen aan de Week van de Mediawijsheid?

Ga het gesprek aan met de jongeren over hun online belevingswereld. Wees nieuwsgierig naar wat ze online meemaken en wat dat met hen doet. Dat is zo waardevol. Het geeft een mooie verbinding waar je allebei van leert. Je kunt activiteiten organiseren waarin mediawijsheid centraal staat. Mijn tip zou zijn om dan vooral ook extra aandacht te geven aan identiteitsontwikkeling en zelfwaarde.

Wanneer is de Week van de Mediawijsheid wat jullie betreft geslaagd?

Dat is op het moment dat jongeren zich veilig genoeg voelen om het gesprek te durven voeren, waarin zij zich kwetsbaar durven op te stellen.


Ook aanhaken op de Week van de Mediawijsheid met jouw organisatie? Gebruik het campagnemateriaal of plaats jouw activiteit of online event op het activiteitenoverzicht.

Tips of advies nodig bij het organiseren van de Week van de Mediawijsheid in jouw organisatie? Kijk op weekvandemediawijsheid.nl/doemee of neem contact met Netwerk Mediawijsheid via campagnes@mediawijzer.net.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.

Deel dit bericht