#WvdM Zelf je balans bepalen

Myndr

6 november 2021Hoe kun je als organisatie aanhaken op de Week van de Mediawijsheid? Maarten Wolzak, oprichter en directeur van Myndr, vertelt hoe hij aandacht besteedt aan de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021).

Squid Game wordt bekeken door (netnietmeer)kleuters uit groep 3. Slap-a-Teacher challenge trending op TikTok. Vijftienduizend werknemers die elke dag bezig zijn om fake-news van Facebook te weren en nóg wordt er zes keer zoveel fake news geliked, en gedeeld als echt nieuws.

Naast het klimaat staan de problemen met internet bovenaan mijn persoonlijke lijstje van belangrijke onderwerpen. Als vader van drie jonge kinderen merk ik bijna dagelijks hoe moeilijk het voor hen is om echt en nep uit elkaar te houden. Hoe gemakkelijk en verleidelijk het is om mee te gaan in nepverhalen, dubieuze give-aways en content die écht niet geschikt voor ze is. Ook al mogen álle andere kinderen uit de klas wel alles zien, doen en kopen.
Met Myndr faciliteren we een omgeving waarin je makkelijk zelf bepaalt wat je op elk moment wilt hebben van internet en wat niet. We verkopen namelijk een fysieke knop waarmee je in een handomdraai Youtube, social- en gamesites kunt blokkeren en weer aanzetten. Om je actief te laten kiezen welke verleiding en content jij wilt toelaten in het dagelijkse leven. En ook om je bewuster te maken van hoe vaak en hoe veel je internet gebruikt.

Maar hoe fijn Myndr ook werkt, het is daarnaast heel erg belangrijk om zelf onderscheid te kunnen maken tussen wat nog gezond internetgebruik is en wanneer je echt te veel online zit. Tussen wat echt is en wat een verborgen belang dient.
Daarom doen we mee aan de Week van de Mediawijsheid. Zodat meer en meer mensen zich bewust worden van de vele kanten van de digitale wereld. En zodat kinderen al vroeg leren dat internet een reële wereld is met alle voor- en nadelen die daarbij horen.

En net zoals in de fysieke wereld is niets zwart-wit: social media zorgt ervoor dat je makkelijk contact kunt onderhouden met vrienden en familie, zelfs als ze aan de andere kant van het land, of van de wereld wonen. Het kan ervoor zorgen dat je je minder alleen voelt doordat je makkelijk contact vindt met gelijkgestemden. Maar het zorgt er ook voor dat veel jonge mensen zich onzeker voelen en dat de maatschappij uit elkaar gedreven wordt. Heel belangrijk dus om dit bewust te leren gebruiken!

Week van de Mediawijsheid

Voor de Week van de Mediawijsheid hebben we de Octopus-Challenge in het leven geroepen. Daarin wordt je uitgedaagd een video te maken waarin je zoveel mogelijk dingen tegelijk doet. Naast dat je met deze opdracht in de klas al heel veel lol kunt maken, laat het je ook nadenken over zin en onzin van ‘multitasken’. Iets waarvan veel wetenschappelijke onderzoeken aantonen dat mensen hier ontzettend slecht in zijn.

Daarnaast hebben we, vooruitlopend op de Week van de Mediawijsheid, vanuit Myndr een Offline-dag voor basisscholen georganiseerd. Daarmee maken we leerlingen, leerkrachten en ouders bewuster van hoe fijn het is om al die schermen af en toe een dag uit te laten. Je moet dan bijvoorbeeld eerst zelf eens nadenken of samen brainstormen over een vraag in plaats van dat je meteen naar Google stuift voor het juiste antwoord. Daardoor kun je ontdekken dat jouw eigen gedachten en ideeën bijzonder zijn en dat je met die ideeën en met elkaar iets unieks kunt bedenken.

Omdat de Offline-dag vooruitloopt op de Week van de Mediawijsheid hebben we al veel inzendingen. Daar zitten hele mooie, leuke en inspirerende resultaten tussen waarin duidelijk wordt dat dit initiatief echt helpt bij het mediawijsheid-vraagstuk.

Voor Myndr is de #WvdM dus eigenlijk al geslaagd voordat ‘ie is begonnen.


Bekijk hier een overzicht van al het nieuws rondom de Week van de Mediawijsheid en praat op sociale media mee via de hashtag #WvdM.

Deel dit bericht