Opvoeden

Aan de slag met mediaopvoeding

Zit mijn kind niet te lang achter de tablet? Zijn de filmpjes en games die mijn zoon speelt wel geschikt? En leidt de smartphone mijn dochter niet te veel af tijdens het huiswerk maken? Ouders hebben veel vragen over het mediagebruik van hun kinderen. Beroepskrachten, zoals pedagogisch medewerkers in het kinderdagverblijf of bij het consultatiebureau, kunnen ouders helpen bij het vinden van antwoorden en het mediawijs maken van hun kind.

Van 6 tot en met 13 november 2020 is het de Week van de Mediawijsheid. Help ouders met hun vragen over mediaopvoeding en ga met onderstaande tips aan de slag.


Aan de slag

https://www.mediawijsheid.nl/mediadiamant/

MediaDiamant - Wegwijs in mediaopvoeding

De MediaDiamant helpt ouders en opvoeders met mediaopvoeding. Het is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Het model is ontwikkeld door verschillende Nederlandse experts op gebied van mediaopvoeding.

De MediaDiamant is een aanvulling op de Toolbox Mediaopvoeding, bedoeld als praktische hulp die professionals kunnen inzetten bij het begeleiden van ouders en opvoeders.

Meer informatie

https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Mediaopvoeding/Toolbox-Mediaopvoeding-Media-Gewoon-opvoeden

Toolbox Mediaopvoeding

Ouders hebben veel vragen over het mediagebruik van hun kinderen. Beroepskrachten, zoals pedagogisch medewerkers, kunnen ouders helpen bij het vinden van antwoorden en het mediawijs maken van hun kind. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft hiervoor de Toolbox Mediaopvoeding ontwikkeld. De toolbox bevat zowel producten voor jeugdwerkers, als producten die u kunt geven aan opvoeders. Onderdelen uit de Toolbox Mediaopvoeding zijn te downloaden via de website van het NJi.

Download de Toolbox Mediaopvoeding

https://www.nji.nl/nl/Download-NJi/Publicatie-NJi/Checklist-ouderbijeenkomst-kind-en-media.pdf

Organiseer een ouderavond

Om ouders en opvoeders te ondersteunen in hun mediaopvoeding kun je een informatiebijeenkomst organiseren over het mediagebruik van hun kind. Gebruik voor het organiseren van deze bijeenkomst de handige checklist van het Nederlands Jeugdinstituut.

Download de checklist