Opvoeding

Ga thuis aan de slag met mediawijsheid

Van 17 tot en met 24 november 2017 vind de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt: Generatie Media: samen mediawijs. Tijdens deze week roepen we docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren op om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden.

Deze pagina wordt in aanloop naar de campagne aangevuld.

Activiteiten

Zowel Mediawijzer.net als haar netwerkpartners en de bibliotheken organiseren een week lang door heel Nederland workshops, bijeenkomsten, trainingen en nog veel meer om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor iedereen. Maar welke activiteiten waren er dit jaar?

Bekijk ze op de kaart

Kijktip: Like me

Sterre Slikkerveer is een jonge filmmaker van 15 jaar. In haar video ‘Like me’ interviewt ze haar vriendinnen over het gebruik van sociale media. Maken sociale media je gelukkiger? En hoe reageren haar vriendinnen als ze aangeeft dat ze haar instagramaccount heeft verwijderd?

Bekijk de film

Thuis aan de slag met mediawijsheid

Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk én veilig is? Hoe pak je dat thuis aan? In het dossier Ouders op Mediawijsheid.nl staan onder andere veel tips en links naar betrouwbare partijen die verder kunnen helpen. Ook zijn er veelgestelde vragen en volop andere informatie te vinden.

Bekijk het dossier

Met je (pre-)puber in gesprek over media

Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen praten over het gebruik van (sociale) media. Maar hoe doe je dat op een laagdrempelige manier? Gebruik de conversatiestarters van Bureau Jeugd en Media en de Stichting Opvoeden.nl en bekijk de bijbehorende tips en adviezen op Opvoeden.nl.

Start het gesprek

Leestip: Vind ik leuk!

Het jeugdboek ‘Vind ik leuk!’, door Lena Miller geschreven voor lezers vanaf ongeveer 11 jaar, gaat over een meisje van 14 jaar dat erachter komt dat alles wat zij op haar online profiel zet, uitkomt in het echte leven. De onderwerpen die in het boek aan bod komen zijn: echtheid, juistheid van informatie en onvolmaaktheid (in tegenstelling tot het perfecte plaatje dat mensen vaak van zichzelf weergeven op sociale media).

Meer informatie

App Makkie Media

Televisiemakers weten goed hoe ze kinderen (en volwassenen) kunnen verleiden. Dankzij gekke stemmetjes, snelle afwisselingen, het inzetten van rolmodellen en andere verleidingsprincipes kunnen kinderen uren achter het scherm blijven zitten. Makkie Media is bedoeld voor ouders en opvoeders die hier meer over willen weten en graag voorlezen aan hun kinderen (4-6 jaar).

Download in iTunes

Kijktip: Alleen maar bekeken mensen

Hoe gedraag jij je wanneer je weet dat je bekeken wordt? Denktankers Rui, Menno, Chantel en Iris gaan om de beurt in de ‘Mirror Room’ van We Are Data – een slimme ruimte waarin bezoekers, zonder dat ze dat weten, bekeken en gemeten worden. Door middel van facereaders kunnen zelfs emoties worden waargenomen. Hoe beïnvloedt zoiets je gedrag?

Kijk de uitzending terug