Opvoeding

Ga thuis aan de slag met mediawijsheid

Van 16 tot en met 23 november vindt de Week van de Mediawijsheid 2018 plaats. Het thema luidt: ‘Heb jij het onder de duim?’.

In de loop naar de campagne wordt deze website aangevuld met informatie.

Activiteiten

Zowel Mediawijzer.net als haar netwerkpartners en de bibliotheken organiseerden een week lang door heel Nederland workshops, bijeenkomsten, trainingen en nog veel meer om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor iedereen. Welke activiteiten waren er dit jaar?

Bekijk ze op de kaart

Kijktips tijdens de Week van de Mediawijsheid

Kijktip: Like me

Sterre Slikkerveer is een jonge filmmaker van 15 jaar. In haar video ‘Like me’ interviewt ze haar vriendinnen over het gebruik van sociale media. Maken sociale media je gelukkiger? En hoe reageren haar vriendinnen als ze aangeeft dat ze haar instagramaccount heeft verwijderd?

Bekijk de film

Kijktip: Nettiquette

Tijdens de nieuwe webserie Nettiquette van de NTR gaat regisseur Mea Dols de Jong samen met jongeren op zoek naar de ongeschreven regels van het internet, de zogenoemde ‘’netiquette’’. Wat is absoluut not done op het internet en waarom? 

Meer informatie

Kijktip: DenkTank 

Het Zapp-programma DenkTank behandelde tijdens de Week van de Mediawijsheid twee mediawijsheidthema’s. Op 19 november was er een aflevering met als thema vrijheid van meningsuiting. De nadruk lag hierbij vooral op de vrijheid van meningsuiting op internet. Op 26 november ging de uitzending over nepnieuws. 

Over DenkTank

Kijktip: SchoolTV 

De SchoolTV homepage en communicatie stonden tijdens de Week van de Mediawijsheid volledig in het teken van mediawijsheid. Verschillende video’s werden toegevoegd aan de site, o.a. fragmenten uit NTR-programma ‘Mag ik je tieten zien?’ voor het VO en de webserie ‘Nettiquette’ voor bovenbouw BO.

Meer informatie

Kijktip: De slet van 6vwo

Op 2 november startte de webserie De slet van 6vwo. Hoofdpersoon Laura wordt door de verspreiding van haar pikante foto het mikpunt van pesterijen, bedreigingen en hacking. Hierdoor besluit ze om op zoek naar te gaan naar de verspreider van de foto. 

Bekijk de serie

Kijktip: #tagged

De korte film #tagged laat 24 uur zien uit het leven van tiener Elise. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van haar iPhone en focust vooral op de vernietigende kracht van sociale media. Tijdens de #WvdM17 op 21 en 22 november werd #tagged in Beeld en Geluid vertoond.

Over de film

Kijktip: Het Klokhuis 

Op 17 november zond Het Klokhuis een aflevering uit over verborgen reclame op YouTube. Janouk gaat op bezoek bij YouTuber Furtjuh. Wat is het verschil tussen een Vlogger en een YouTuber? Hoe krijg je nou veel abonnees? Verdienen YouTubers echt zoveel geld en zit er in die filmpjes eigenlijk reclame verborgen? 

Aflevering (terug)kijken

 

Mediawijze tips

Met je (pre-)puber in gesprek over media

Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen praten over het gebruik van (sociale) media. Maar hoe doe je dat op een laagdrempelige manier? Gebruik de conversatiestarters van Bureau Jeugd en Media en de Stichting Opvoeden.nl en bekijk de bijbehorende tips en adviezen op Opvoeden.nl.

Start het gesprek

Thuis aan de slag met mediawijsheid

Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk én veilig is? Hoe pak je dat thuis aan? In het dossier Ouders op Mediawijsheid.nl staan onder andere veel tips en links naar betrouwbare partijen die verder kunnen helpen. Ook zijn er veelgestelde vragen en volop andere informatie te vinden.

Bekijk het dossier

Leestip: Vind ik leuk!

Het jeugdboek ‘Vind ik leuk!’, door Lena Miller geschreven voor lezers vanaf ongeveer 11 jaar, gaat over een meisje van 14 jaar dat erachter komt dat alles wat zij op haar online profiel zet, uitkomt in het echte leven. De onderwerpen die in het boek aan bod komen zijn: echtheid, juistheid van informatie en onvolmaaktheid (in tegenstelling tot het perfecte plaatje dat mensen vaak van zichzelf weergeven op sociale media).

Meer informatie

App Makkie Media

Televisiemakers weten goed hoe ze kinderen (en volwassenen) kunnen verleiden. Dankzij gekke stemmetjes, snelle afwisselingen, het inzetten van rolmodellen en andere verleidingsprincipes kunnen kinderen uren achter het scherm blijven zitten. Makkie Media is bedoeld voor ouders en opvoeders die hier meer over willen weten en graag voorlezen aan hun kinderen (4-6 jaar).

Download in iTunes

Leestip: Kasper, Sky en de groene beer

De 9-jarige Kasper en zijn vriendinnetje Sky doen regelmatig games op internet. Maar hoe weten ze of de dingen die ze op internet doen, wel veilig zijn? In dit boek gaan kinderen van 6 – 9 jaar samen met Kasper, Sky en een bijzondere groene beer op ontdekkingstocht in de digitale wereld. In de vele avonturen leren kinderen op een speelse manier veilig om te gaan met internet.

Meer informatie

De MediaDiamant

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. De diamant is opgebouwd uit vijf kanten, deze kanten vormen samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding. Bij iedere kant horen tips en informatie.  

Meer informatie

Leestip: prentenboek ‘Roef’

In het boek gaat het jongetje Roef alles uit de kast halen om de aandacht van zijn telefoonverslaafde moeder terug te krijgen, dit geheel op humoristische en luchtige wijze. Het boek is van Thomas Thijssens en Esther van den Brink en gericht op kinderen van 4 – 6 jaar (groep 1 t/m 3). Lees het boek via de bibliotheek of bestel hem in de bekende online boekhandels.

Meer informatie

Leestip: jeugdboek ‘WWW.wat?’

Wie is de baas van internet? Kan internet kapotgaan? Ben ik op internet een ander mens? Het boek geeft een kijkje in hoe het internet is ontstaan, de mogelijkheden, maar ook online gedrag en waar kinderen voor moeten oppassen. Doordat het boek steeds één vraag kort antwoord behandelt, kunnen ouders en kinderen steeds samen een vraag uitzoeken en daar over praten.

Meer informatie

Leestip: Hoe sociaal zijn sociale media?

Wat is mediawijsheid eigenlijk? En waar hebben we het voor nodig? Sociale media bieden talloze mogelijkheden om te communiceren. Maar naast de mooie kanten, kan het er af en toe ook hard aan toe gaan. NPO Focus schreef een achtergrondartikel over o.a. privacy, online liefde en beïnvloeding.

Lezen

#onwijs: hoe mediawijs ben jij?

3FM riep tijdens de #WvdM17 samen met FunX, NPO3, Club HUB en NOS #onwijs in het leven, om de wereld van moderne media te begrijpen, doorgronden en te beheersen. Met o.a. de Hoe-Goedgelovig-Ben-Jij Quiz.

Ga naar de website