Opvoeding

Ga thuis aan de slag met mediawijsheid

Van 16 tot en met 23 november vindt de Week van de Mediawijsheid 2018 plaats. Het thema luidt: ‘Heb jij het onder de duim?’.

In de loop naar de campagne wordt deze website aangevuld met informatie.

Activiteiten

Zowel Mediawijzer.net als haar netwerkpartners en de bibliotheken organiseerden een week lang door heel Nederland workshops, bijeenkomsten, trainingen en nog veel meer om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor iedereen. Welke activiteiten waren er dit jaar?

Bekijk ze op de kaart

Mediawijze tips

Met je (pre-)puber in gesprek over media

Het is belangrijk dat ouders met hun kinderen praten over het gebruik van (sociale) media. Maar hoe doe je dat op een laagdrempelige manier? Gebruik de conversatiestarters van Bureau Jeugd en Media en de Stichting Opvoeden.nl en bekijk de bijbehorende tips en adviezen op Opvoeden.nl.

Start het gesprek

Thuis aan de slag met mediawijsheid

Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk én veilig is? Hoe pak je dat thuis aan? In het dossier Ouders op Mediawijsheid.nl staan onder andere veel tips en links naar betrouwbare partijen die verder kunnen helpen. Ook zijn er veelgestelde vragen en volop andere informatie te vinden.

Bekijk het dossier

De MediaDiamant

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. De diamant is opgebouwd uit vijf kanten, deze kanten vormen samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding. Bij iedere kant horen tips en informatie.  

Meer informatie

Leestip: jeugdboek ‘WWW.wat?’

Wie is de baas van internet? Kan internet kapotgaan? Ben ik op internet een ander mens? Het boek geeft een kijkje in hoe het internet is ontstaan, de mogelijkheden, maar ook online gedrag en waar kinderen voor moeten oppassen. Doordat het boek steeds één vraag kort antwoord behandelt, kunnen ouders en kinderen steeds samen een vraag uitzoeken en daar over praten.

Meer informatie