Over de Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid vindt plaats van vrijdag 6 t/m vrijdag 13 november 2020. Zet ‘m vast in je agenda!

#WvdM 2020 over gezond mediagebruik

De gemiddelde Nederlander besteedt ruim 8 uur per dag achter een scherm. Scrollen, gamen, appen en liken: voor sommigen is het dagelijkse topsport! Voel jij je goed door media? (Sociale) media kunnen heel gelukkig maken. Ze bieden vermaak en creativiteit. Je kunt met mensen over de hele wereld in gesprek en ontelbaar veel nieuwe dingen leren. E-health geeft je inzicht in je gezondheid. En apps, online challenges of groepen op sociale media kunnen je motiveren om het beste uit jezelf te halen.

Maar media zijn geen wedstrijd. Soms voelen we de druk om altijd beschikbaar te zijn en lijdt onze slaap eronder. De swipeduim, appvinger en gamebochel zijn in opkomst. Net als zorgen over bijziendheid en de verslavende kanten van media. We voelen ons minder goed door onszelf constant te vergelijken met anderen, laten ons door nare reacties beïnvloeden of tonen minder respect voor elkaar.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) dagen we je uit om aan de slag te gaan met gezond mediagebruik. Voel jij je goed door media? Of kun je wel een mediacoach of digitale detox gebruiken? Ontdek tijdens de #WvdM of jij mediawijs genoeg bent om lekker in je vel te zitten. Of help een ander met het verbeteren van de digiconditie.


Dit was #WvdM 2019!

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november) hielden we je op de hoogte met #WvdM live. Nu kun je in deze liveblog terug lezen wat de leukste activiteiten en initiatieven tijdens de #WvdM waren. Of bekijk dit artikel over de hoogtepunten van 2019.

Lees het liveblog terug

Image

Onderzoeken 2019

Op 14 oktober 2019 presenteerde Netwerk Mediawijsheid, Universiteit Twente, SeniorWeb en het Nationaal Ouderenfonds in Nieuwspoort (Den Haag) 3 onderzoeken. Zij onderzochten de oorzaken en gevolgen van digitale ongelijkheid in Nederland, de manier waarop ouderen kijken naar de voor- en nadelen van technologie en de belangrijkste hulpvragen die worden gesteld. Waar en hoe kan de omgeving helpen en wat moet er veranderen in ons land om de digitale drempels te overwinnen?


Lees de onderzoeken

Aan de slag

Wil je meer halen uit je online leven?  Of ben je juist op zoek naar meer balans? Laat je dan inspireren en ga aan de slag met de mediawijze tips.

Ga naar de tips