Over de Week van de Mediawijsheid

Van 8 tot en met 15 november is het de Week van de Mediawijsheid 2019. Het thema luidt: ‘Aan of uit?’.

Volg het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste activiteiten met #WvdM Live. In deze liveblog krijg je een update van alle activiteiten en initiatieven in Nederland. Ook meepraten over de campagne of het thema: aan of uit? Gebruik dan #WvdM of #AanofUit op sociale media.

Ga naar #WvdM live

Image

Aan of uit?

In een wereld vol media moeten we constant keuzes maken. Nog even je appjes checken of ga je vroeg slapen? Laat je je kind alleen op de tablet of lees je samen een boekje? Regel je zelf je online bankzaken of laat je dat doen door een ander? De Week van de Mediawijsheid 2019 heeft daarom als thema: ‘Aan of uit?’

Ouders, kinderen, opa’s, oma’s, vrienden, buren, verzorgers, leraren, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de overheid: laten we van elkaar leren en elkaar helpen. Om slim ‘aan’ te staan en mee te blijven doen met de wereld om je heen. Én om soms te kiezen voor de uitknop, omdat ook je offline leven aandacht vraagt.

Tijdens de Week van de Mediawijsheid stellen we daarom de vraag: wanneer kies jij om aan of uit te staan?


Ambassadeur Jan Slagter

De digitalisering van de samenleving heeft een onmiskenbare plek ingenomen in ons dagelijks bestaan. Deze digitalisering vraagt om andere vaardigheden en kennis om mee te blijven doen. Daarnaast biedt het ook kansen om zo nog beter in contact te staan met familie, vrienden en bekenden. Digitaal vaardige ouderen zijn minder eenzaam, onafhankelijker en hebben zelf de regie.


Grijs en Wijs Mediafestival

Met optredens en workshops van Marijke Helwegen, Olga Commandeur, Rob Mes, Petrus en Marga van Praag zijn honderden ouderen op 9 november een stuk mediawijzer geworden tijdens het Grijs en Wijs Mediafestival.

Lees het verslag

Bezoek een activiteit

Van 8 t/m 15 november organiseren bibliotheken, scholen, zorginstellingen, buurthuizen en andere organisaties door heel Nederland activiteiten over mediawijsheid. Wil je weten wat er bij jou in de buurt te doen is?

Bekijk de kaart

Aan de slag

Wil je meer halen uit je online leven? Iemand anders helpen om meer ‘aan’ te staan? Of ben je juist op zoek naar meer balans en wil je vaker ‘uit’ staan? Laat je dan inspireren en ga aan de slag met de mediawijze tips.

Ga naar de tips

Onderzoeken

Op 14 oktober presenteerde Netwerk Mediawijsheid, Universiteit Twente, SeniorWeb en het Nationaal Ouderenfonds in Nieuwspoort (Den Haag) 3 onderzoeken. Zij onderzochten de oorzaken en gevolgen van digitale ongelijkheid in Nederland, de manier waarop ouderen kijken naar de voor- en nadelen van technologie en de belangrijkste hulpvragen die worden gesteld. Waar en hoe kan de omgeving helpen en wat moet er veranderen in ons land om de digitale drempels te overwinnen?

Lees de onderzoekenAmbassadeurs MediaMasters

Jurre Groenendijk: “Ik vind mediawijsheid en cyber hygiëne heel belangrijk, dus MediaMasters leek mij een leuk middel om het te promoten.”

Aristote Ndunu: “Ik vind het belangrijk dat kinderen verantwoord omgaan met de media.”

Roos Cocolien Steigenga: “We leven in een digitaal tijdperk en mediawijsheid is daarom super belangrijk!”

“Samya Hafsaoui: “Ik vind dat iedereen het recht heeft om te leren hoe je veilig, makkelijk en slim met Media om kunt gaan.”